Andreea Paul: Starea de fapt a economiei românești cu „state” în stat

• publicat la: 19 septembrie 2016
Andreea Paul: Starea de fapt a economiei românești cu „state” în stat

Două paradoxuri economice care trebuie dezbătute și reglate

1. Obligativitatea păstrării în Trezorerie a disponibilului instituțiilor și autorităților publice, nu în băncile comerciale, ca să nu ne mai împrumutăm statul din propriile noastre economii

Statul plătește dobânzi importante pentru accesarea de credite de la băncile comerciale pe piața internă, care folosesc, printre altele, tocmai disponibilul instituțiilor publice!

Concret, Ministerul Finanțelor Publice se împrumută de la băncile comerciale, unde însăși instituțiile publice își păstrează disponibilitățile, de ani de zile. La sfârșitul anului 2015, instituțiile și autoritățile publice dețineau 29 miliarde de lei în băncile comerciale, deși legea finanțelor publice nu permite acest lucru.

Așadar, cer Ministerului Finanțelor Publice și Curții de Conturi să informeze și să ceară instituțiilor și autorităților publice respectarea legii și obligativitatea păstrării în Trezorerie a disponibilului lor și nu în băncile comerciale.

2. Excedentele lăsate la bunul plac al unor autorități publice ale statului: ANCOM, ANRE, ASF, ANL, BNR, ROMATSA etc. în condițiile în care acestea încasează diverse taxe (de spectru, de exploatare, comisioane, subvenții etc.) aparțin statului român, nu conducerii și angajaților.

La noi avem de-a face cu „state” în stat. Se ajunge în situația în care la aceste autorități conducerea și angajații beneficiază de salarii uriașe și diverse alte avantaje, disproporționate mult față de dezvoltarea economiei noastre și bunele practici europene în domeniu, fără să existe o justificare reală. În mod normal, excedentele ar trebui virate la bugetul statului, iar pentru cheltuielile și avantajele conducerii și personalului acestor autorități ar trebui făcute analize judicioase și introduse mecanisme transparente de alocare, în limite rezonabile cu bunele practici internaționale.

Buletin de Carei, sursa cabinet deputat Andreea Paul

Lasati un comentariu