„Aveam o țară scumpă și mândră, avem și iarăși vom avea”….comemorarea foștilor refugiați de la Lucăceni

• publicat la: 9 septembrie 2016
„Aveam o țară scumpă și mândră, avem și iarăși vom avea”….comemorarea foștilor refugiați de la Lucăceni

La Căminul Cultural din satul Lucăceni s-au adunat joi  seară  foști refugiați din anul 1940, copii și nepoți ai acestora precum și grupuri de moți din satele învecinate  pentru un moment comemorativ-cultural.

Și pentru că a fost zi de sărbătoare, nașterea Maicii Domnului, membrii Asociației Urmașii lui Lucaciu au deschis  manifestarea cu un colaj de pricesne după ce s-a auzit Imnul de Stat.

Moderatorul evenimentului a fost Daniela Ciută, președintele Asociației Foștilor Refugiați și deportați în urma cedării Ardealului din 1940, filiala Carei, care a  invitat alături de ea câțiva dintre  cei care au fost nevoiți să își părăsească casele din Lucăceni în octombrie 1940. Sătenii  s-au retras la Șișești luând cu ei doar ce a încăput  în căruțele lor precum și credința în Domnul.

Domnul Gaspar și tanti Pelaghia  au  redat  celor prezenți crâmpeie de amintiri din perioada copilăriei lor  marcate de nevoia părăsirii forțate a căminului lor.

Urmașele lui Iancu din Marna Nouă  împreună cu copii sau nepoții lor  au dat glas altor pricesne închinate Fecioarei Maria care a devenit apoi Maica Domnului. Balada lui Lucaciu a fost interpretată de Monica Rusu, cea care a fost   admisă în urma selecției de la  Carei pentru următoarea etapă de la concursul Românii au Talent.

Momentele patriotice au fost asigurate de copii moților din Ianculești și de membrii astriști careieni. Tinerii din Ianculești au urcat pe scenă cu steagul satului  intonând Immnul moților.

Poeziile  despre Ardeal și țară  au fost primite cu aplauze la scenă deschisă aidoma cântecelor prezentate. Manifestarea s-a încheiat cu imnul refugiaților.

Mirela Horgoș, gazda manifestării, a invitat pe toată lumea la o agapă frățească unde au continuat depănările aminirilor celor vârstnici ai satului.

Drama prin care a trecut poporul român în vara anului 1940, prin cedarea sub imperiul forţei statelor revizioniste a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa, Ardealului de Nord  şi Cadrilaterului sunt evenimente ce nu trebuie uitate  pentru ca ele să nu mai aibă loc.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu