Când țăranii își iau soarta în mână și își repară străzile și biserica și mai și ajută săracii

• publicat la: 20 septembrie 2016
Când țăranii își iau soarta în mână și își repară străzile și biserica și mai și ajută săracii

Nu mai este un secret pentru nimeni că aproape toate satele românești din județul Satu Marte sunt lăsate de izbeliște de către autorități în timp ce satele minoritățilot  se dezvoltă spectaculos datorită fondurilor primite de la județ. Ajunge să ne uităm la drumurile din satul Ianculești sau Marna Nouă sau Lucăceni sau Giungi și să le comparăm cu cele din Foieni sau Vetiș sau să urmărim starea Căminelor Culturale  din localitățile menționate. Există și cazuri în care Căminul Cultural nici nu mai este funcțional cum este cazul satului Ianculești ce aparține de UAT Carei având la  conducere membri ai UDMR.

Ultima activitate la Căminul Cultural din Ianculești a avut loc în anul 1994 iar după scoaterea la licitație a terenului pe care exista un parc lângă așezământul cultural activitățile au încetat. Pe terenul unde a fost amenajat parcul de familia profesorilor Bertieanu a fost construită o casă de locuit de către un fost învățător cu soția sa medic ce semnează dosarele pentru obținerea pensiei de boală,  acționar la firmă de mobilă Castex SRL împreună cu primarul actual președinte al UDMR Carei. Căminul Cultural este în avansată stare de degradare datorită nepăsării și neglijenței administrației locale ce nu iubește se pare activitățile culturale moțești decât dacă sunt politizate.

http://www.buletindecarei.ro/2016/07/oaspeti-la-ianculesti-si-marna-noua.html

Politizarea impusă de administrația locală a dus la alocarea de fonduri pentru aducerea de Zilele Iancului pe scena satului a grupuri de tineri din Carei  și înlăturarea copiilor și tinerilor din sat ce aveau pregătite programe  cultural-artistice. Democrația fost călcată în picioare de administrația Kovacs și prin impunerea unui delegat sătesc în detrimentul alegerilor locale libere. Nici măcar câtecele patriotice românești nu mai sunt permise în satul Ianculești din subordinea UAT Carei, prestația interpretei Veta Biriș și a lui Ionuț Langa fiind mai mult decât grăitoare.

Deoarece o comunitate unită este un obstacol în atingerea țelurilor unei administrații conduse de un grup de interes în acaparare de terenuri fertile , aceasta a inițiat fisuri între moții din Ianculești prin acordarea de favoruri bănești în prag de sărbători sau de ignorare de plăți de impozite sau angajări în posturi controlate. Situația e similară în toate satele românești.  Sfâșiați de contradicții, țăranii români au ajuns să nu mai aibă încredere  unii în alții fapt de care se profită din plin și astfel dezvoltrarea satelor românești stagnează.

Vă supunem atenției în cele ce urmează un model ce poate fi urmat de către oricine dorește să scape de o administrație dictatorială lipsită de interesul dezvoltării economiei locale.

Potrivit adevarul.ro, un sat din Alba cu 150 de suflete a ajuns un exemplu despre modul în care o mică comunitate se gospodăreşte singură. Sătenii au format o asociaţie cu ajutorul căreia organizează evenimentele de suflet ale localităţii, îi ajută pe semenii care au nevoie şi chiar realizează mici investiţii necesare pentru bunul mers al comunităţii.

Satul Limba este parte componentă a comunei Ciugud, devenită celebră în ţară pentru rata foarte ridicată de absorbţie a fondurilor europene. Satul este urbanizat, cu drumuri asfaltate şi trotuare pavate şi nu există o gospodărie care să nu aibă apă curentă, gaz sau canalizare. Majoritatea „limbenilor” munceşte în Alba Iulia, oraşul fiind situat la distanţă de câţiva kilometri, însă fiecare are o gospodărie pe care o lucrează după serviciu. Nu mai au animale de tracţiune şi susţin că satul lor este unul dintre cele mai dezvoltate din judeţul Alba. Comuna Ciugud, de care aparţine Limba, este singura din Alba unde populaţia a crescut în ultimii 15 ani. O asociaţie şi multe iniţiative pentru oameni În Limba, oamenii te salută şi intră în vorbă, fie că te cunosc, fie că nu. Sătenii discută între ei toate problemele, iar când iau o hotărâre, se ţin de ea. Au constituit asociaţia „Limbenii” prin intermediul căreia organizează toate evenimentele din comunitate şi oferă sprijin celor care au nevoie. Totul a început în 2007, când turla bisericii trebuia reparată, iar oamenilor le-a venit ideea să se adune şi să pună toţi umărul. De atunci, în fiecare luna, 130 de familii din cele 150 donează câte 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiţi cu folos. „Şi cu ajutorul acestor bani străzile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniţi. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte plăcut că a ajutat cu ceva comunitatea în care trăiesc”, afirmă Augustin Muntean, membru în asociaţie.

http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/satul-alba-unic-romania-gospodareste-singur-ideea-geniala-tarani-oamenii-isi-fac-poduri-repara-strazi-biserica-isi-ajuta-saracii-1_57dfe4825ab6550cb8cbf014/index.html?ref=yfp

Buletin de Carei

comentarii

de Flaviu la 21 septembrie 2016 - 17:11

E mult mai usor sa stai in bar si sa areti cu degetele.E pacatsa mergi duminica la camp la munca dar nu e sa stai in bar. Cred ca ar fi avut timp ianculestenii sa tunda tufele din fata caminului cultural.Cereti autonomie locala sa va gospodariti singuri ca tot e la moda.

de Daniela Ciuta la 21 septembrie 2016 - 18:28

Ianculestenii trebuie sa isi asfalteze singuri si drumurile si sa isi introduca singuri apa curenta? …ca tot platesc taxe si impozite de zona A la primaria mun.Carei de care apartin. Pentru dvs tufele din fata caminului cultural sunt problema? Daca erau tunse tufele se repara singur caminul cultural? Faptul ca nu exista cladire functionala pentru activitatile culturale nu va deranjeaza? Daca ianculestenii cer autonomie locala cum va mai gestiona primaria lacul de agrement din sat? In Danemarca cetatenii contribuabili isi asfalteaza din buzunarul lor drumurile si trotuarele si isi construiesc tot din banii lor camine culturale si capele mortuare? Statul danez nu ofera nimic cetatenilor sai? Nici macar la Carei nu putem inghiti astfel de minciunele.

de sergiu la 21 septembrie 2016 - 18:46

in Danemarca nu merg oamenii la bar sau de fapt acolo aveti probleme cu mersul la biserica? sa vad eu unu din danemarca care lucra si is da banii castigati pe var si ciment pentru reparat caminul cultural sau scoala. ati mers acolo la drumuri gata facute si apa in casa si acum veniti sa dati lectii la amarati si nu vedeti cine fura banii oamenilor din caree trebuiau facut0e lucrarile… tu dai din salarul tau pentru reparat trotuarele din danemarca?

de albacu la 21 septembrie 2016 - 19:14

cand consiliul judetan a dat banii de bagat gazu in sat de ce omu lui jeno a strins de la oameni zecile de milioane cum ca ar fi pantru gaz??????cand ne dati banii inapoi hotilor?????

Lasati un comentariu