Invitaţie la Ţebea la comemorarea lui Avram Iancu

• publicat la: 7 septembrie 2016
Invitaţie la Ţebea la comemorarea lui Avram Iancu

An de an au loc la Ţebea manifestări dedicate comemorării eroului naţional Avram Iancu, revoluţionar paşoptist ce a luptat pentru drepturile şi libertatea românilor din Transilvania.

Avram Iancu a decedat în 10 septembrie 1872 şi este înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.    Atunci, în septembrie 1872, coloana celor care-l însoţeau pe ultimul drum, în frunte cu preoţii, se întindea de la Baia de Criş pînă la Ţebea. Simbolice rămîn şi sărbătorirea Centenarului naşterii lui Iancu, în 1924, cu participarea celor mai înalte oficialităţi ale statului, cît şi momentul inaugurării statuii din Cluj-Napoca, la 30 noiembrie 1993. Pilda lor peste ani trebuie să rămînă trează.

Serbările Naţionale de la Ţebea, organizate în fiecare an în memoria lui Avram Iancu, se vor desfăşura duminică, 11 septembrie 2016  de la ora 10,30 la Panteonul Moţilor din comuna Baia de Criş. La fel ca în fiecare an, din programul manifestărilor nu vor lipsi ceremonialul public şi spectacolele folclorice.

Toţi cei care doresc  să ia parte la aceste manifestări ample se pot înscrie pentru rezervare de locuri în autocarul  cu destinaţia ŢEBEA, la telefon 0745 632 939 sau 0723 831 478. Locuri limitate.

Potrivit  glasul-hd.ro, manifestările din cadrul Serbărilor Naţionale de la Ţebea vor debuta duminică, de la ora 10:30, cu ceremonia depunerii de coroane şi slujba religioasă de pomenire. Urmează apoi o evocare istorică, mesajele autorităţilor și defilarea gărzii de onoare, iar de la ora 14:30 va începe spectacolul folcloric.

Acesta are pe afiş nume de seamă ale folclorului românesc: Mariana Deac, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriş, Mariana Anghel, Matilda Pascal Cojocărița, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Gheorghe Roșoga, Cristian Pomohaci și Radu Ciordaș. Vor mai urca pe scenă şi Bogdan Toma, Tudor Furdui Iancu, Vlăduța Lupău, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Sebastian Stan, Ina Todoran, Virginia Irimuș, Daniel Pop, Cătălin Hașa, Andra Matei, Gabriel Dumitru, Iulia Mihai, Narcisa Băleanu, Paul Ananie și Irina Birou, iar acompaniamentul instrumental va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” Deva. Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor şi va difuzat în direct de Televiziunea Română. Evenimentul este organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi Primăria Baia de Criş,

Manifestările de comemorare  a lui Avram Iancu debutează cu câteva zile mai devreme, la Vidra, la Casa Memorială a Crăişorului Munţilor unde poetul Laurian Stănchescu va reface pentru al șaselea an consecutiv traseul crăişorului Avram Iancu. Desculţ şi însoţit de prieteni, oameni de cultură, oficialităţi şi voluntari, poetul va străbate 100 de kilometri. Punctul de pornire este Casa Memorială „Avram Iancu” din comuna Vidra, iar marşul organizat în memoria Crăişorului se va încheia în data de 11 septembrie, în cimitirul de la Țebea.

Câmpia Libertăţii spune că Avram Iancu suntem toţi!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu