„Noi suntem români” a răsunat la Cahul nu și la Ianculești

• publicat la: 1 septembrie 2016
„Noi suntem români” a răsunat la Cahul nu și la Ianculești

Peste 2000 de oameni au sărbătorit pe 31 august Ziua Limbii Române la Cahul. În Piața Horelor din localitate au cântat pe rând artiști de pe ambele maluri ale Prutului.

Programul sărbătorii a fost deschis de Corul „Voci transilvane” din Cluj-Napoca, urmat de un recitat al cunoscutei interprete Veta Biriș. O horă imensă a fost încinsă în fața scenei de pe care au răsunat cântecele populare și patriotice „Hai să-ntindem hora mare”, „Doamne, ocrotește-i pe români” sau „Noi suntem români”.  Chiar dacă recitalul programat la Ismail pentru ziua de 31 august a fost anulat din cauza refuzului autorităților ucrainene de a-și da acordul pentru desfășurarea manifestației în Palatul de Cultură, Veta Biriș a încântat cahulenii prezenți în număr mare la evenimentul din centrul orașului.

Tinerii au fost atrași în mod special de concertul Alexandrei Ungureanu și al trupei DaDa și au fredonat împreună cu artiștii binecunoscutele lor melodii.

La eveniment a vorbit și primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, care a precizat că simțirea românească este întotdeauna mai puternică în Sudul Basarabiei și care a mulțumit instituțiilor din România care sprijină organizarea unor astfel de acțiuni culturale la Cahul.

Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Primăria orașului Cahul, Consulatul General al României la Cahul și cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților din Galați.

Spre deosebire de sărbătoarea de la Cahul, românilor din micul sat de la granița de nord-vest a României nu li s-a vorbit despre  simțirea românească ci doar de  importanța înfrățirii” românilor cu frații maghiari în fața pericolului  muzulman”,  chiar cu riscul de a ne pierde steagul nostru.

Desantul PSD sosit la manifestarea zilelor satului Ianculeși ce aparține de administrația UDMR Carei a avut același mesaj de înfrățire dar niciunul de patriotism, de importanța păstrării demnității neamului românesc în fața celor ce ne refuză un bust al lui Mihai Emuinescu la Carei, ce ne refuză dreptul  de a avea clase de profesională cu predare în limba română în domeniul prestărilor de servicii în Carei sau a celor care refuză amplasarea oricărui bust românesc în parcurile orașului Carei. Până și acordarea unei distincții pentru un fost refugiat de 87 de ani a fost refuzată președintelui onorific al Asociației foștilor refugiați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 1940.

Glasurile copiilor din sat nu au mai răsunat la programul artistic impus de o administrație  total politizată. Cântecele  Vetei Biriș de la Cahul „Hai să-ntindem hora mare”, „Doamne, ocrotește-i pe români” sau „Noi suntem români”  au fost așteptate în zadar pe scena de la Ianculești ce aparține de UAT Carei.

Porția de patriotism pentru românii din Carei  este mereu  aspru drămuită de administrația locală și a fost servită în acest an doar de  demnul român  patriot Dumitru Furdui Iancu la AugustFest.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu