Nou plan în cazul refugiaților

• publicat la: 24 septembrie 2016
Nou plan în cazul refugiaților

Cancelarul german Angela Merkel a insistat sâmbătă ca Europa să își accelereze lupta împotriva imigrației ilegale prin înmulțirea acordurilor de expulzare în țările de origine a celor cărora li se respinge dreptul de azil, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Vrem să stopăm imigrația clandestină, respectându-ne în același timp responsabilitățile umanitare”, a declarat Merkel la capătul unei reuniuni regionale la Viena, la care au luat parte reprezentanți din zece țări de pe ruta balcanică a migrației.

„Este necesar să semnăm acorduri cu țări terțe, în special din Africa, dar și cu Pakistan și Afganistan, pentru a deveni clar că cei care nu au dreptul să rămână în Europa sunt trimiși înapoi în țările lor de origine”, a adăugat cancelarul german.

 

‘Ruta Balcanilor’, care pornește din Grecia și are ca destinație Europa de Vest, a fost folosită de zeci de mii de imigranți până în martie. Sute de imigranți încearcă în continuare zilnic să treacă frontierele, care acum sunt însă puternic supravegheate sau chiar închise cu garduri de sârmă ghimpată.

Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), peste 300.000 de imigranți și refugiați au traversat în 2016 Mediterana pentru a ajunge în Europa, în principal în Italia, o cifră mult sub cea înregistrată în primele nouă luni din 2015 (520.000), însă peste cea din 2014 (216.054).

Închiderea ‘rutei Balcanilor’ și semnarea unui acord controversat între UE și Turcia, în martie, au dus la scăderea numărului de imigranți ajunși în Europa prin Mediterana.

Premierul grec Alexic Tsipras, prezent de asemenea la reuniunea din capitala austriacă, a pledat pentru solidaritate europeană față de țara sa, unde circa 60.000 de solicitanți de azil sunt blocați din martie.

În acest sens, Merkel a deplâns faptul că sistemul de relocalizare în Uniunea Europeană a refugiaților ajunși în Grecia și Italia este „prea lent”.

Lasati un comentariu