Românii din Austria ies în stradă

• publicat la: 29 septembrie 2016
Românii din Austria ies în stradă

Nu la foarte mult timp după ce a fost lansată în mediul online petiția ”Solicitarea românilor din DIASPORA către Președintele României, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe”, au început să apară și comentariile românilor care au semnat-o, dovedind astfel că acest protest era foarte așteptat și necesar.

”Am semnat această petiție pt îmbunătățirea serviciilor consulare. Nu mi se pare normal să merg de trei ori la Consulat pt transcrierea unui certificat de căsătorie”.

”Este strigător la cer, practic își bat joc de noi,de ROMÂNII din Austria,te pun pe drumuri fără să te informeze corect ce să faci și cel mai rău este că sunt foarte mulți părinți care vin cu bebelușii de doar câteva zile sau săptămâni și stau ore întregi la ghișee și nu li se eliberează actele, dacă nu pe loc, măcar în aceeași zi…Sunt oameni care fac sute de kilometri de câte două sau trei ori ….deci….vrem ca în fiecare oraș mare din această țară să fie câte un consulat românesc și care să se ocupe de problemele noastre, ale românilor”

”Semnez această petiție pt că sunt nemulțumită de calitatea serviciilor oferite de Consulatul Român din Viena și oarecum și cel din Madrid, doresc diminuarea taxelor pt acte și mi-aș dori un consulat mai aproape de Salzburg (având copil mic mi-e foarte greu să mă deplasez la Viena de fiecare dată când e nevoie) ”

”Am semnat din mai multe puncte de vedere… Suntem plimbați cu actele luni de zile pe drumuri. Ni se cer acte care nu trebuiesc. Bani cheltuiți pe acte..procuri..bilete de avion..etc. Se pierd acte originale (cazul meu..act de la tribunal pierdut). Pentru un pașaport nou durează luni de zile (cazul meu..pașaportul pentru băiat a durat exact un an. Având custodia totală și acte valabile tot au spus că nu sunt, și nu mi-au făcut pașaport până nu a venit tatăl, fiind decăzut din drepturi, să semneze. Este strigător la cer..Își bat joc de noi..vorbesc urât..au legile lor..și nu îi interesează de lumea venită de la sute de km ..ar fi multe de scris. Sper să putem schimba ceva în Consulatul Român de la Viena!!! Nu suntem anunțați la timp pentru ridicarea actelor deși actele sunt în consulat.”

Acestea sunt câteva dintre comentariile românilor care sunt nemultumiți de relațiile Consulat – cetățeni, legislație – cetățeni. Nemulțumirile oamenilor sunt cu atât mai justificate acum, când se știe concret că numărul de cetățeni români din Austria a crescut enorm, dar, cu toate acestea, nu se întrevede nicio măsură serioasă a autorităților române pentru sporirea numărului de consulate sau a personalului celui existent.

Prețurile serviciilor consulare se dovedesc încă o dată a fi ca un izvor nesecat pentru ministerul de la București, loc unde se adună celebra ”taxă consulară”, plătită de români pentru orice mizilic. De exemplu, dacă un pașaport costă în România aproximativ 60 de euro, la o secție consulară din străinătate, după ce se aplică taxa consulară și neapărat alte recuperări bugetare, pașaportul ajunge să coste 100 de euro. Este impardonabil din partea statului român ca, la o cifră oficială de peste o sută de mii de români în Austria, să nu existe decât un singur consulat. Tehnica din dotarea acestuia este pe măsura intereselor ministerului, probabil cu aceeași mentalitate de dinainte de `89.

Rămâne ca voi să dovediți că vă pasă ca cetățeni, ca oameni care trimiteți bani în țară pentru a plăti salariile celor din MAE. Depinde de voi să le spuneți că sunteți sătui de ei.

Protestul are loc în data de 30.09.2016 în fața Consulatului Român din Viena, de pe strada Theresianumgasse 25.

Sursa: Jurnalul Românesc

Lasati un comentariu