Strategii înainte de alegerile parlamentare

• publicat la: 6 septembrie 2016
Strategii înainte de alegerile parlamentare

Fostul premier şi lider PSD, Victor Ponta, nu se mai ascunde deloc şi se afişează public alături de liderii Partidului România Unită. Victor Ponta a fost surprins, ieri, în Parlament, în timp ce participa la o şedinţă alături de cei de la PRU. Pe lângă Victor Ponta, la masă se aflau şi senatorii PSD Liviu Pop, dar şi Cătălin Croitoru.

Liviu Pop este fost ministru al Dialogului Social în guvernul Ponta. La discuţie au participat, printre alţii Bogdan Diaconu, liderul PRU, fostul lider al tinerilor PSD, Mihai Sturzu, dar şi pe Marius Manolache, finul lui Victor Ponta. Senatorul Liviu Pop a declarat pentru ANTENA3 că nu şi-a negociat transferul la PRU. „Eu şi domnul Croitoru treceam pe hol şi ne-am oprit să-i salutăm pe cei care stăteau la masă“, a spus Liviu Pop.

Totuşi, PRU, noul partid al lui Sebastian Ghiţă, sprijinit la vedere de către fostul premier Victor Ponta, a mai racolat, ieri, un parlamentar PSD. Senatorul PSD de Neamţ Leonard Cadăr a trecut la partidul condus de Bogdan Diaconu, potrivit unui anunţ făcut de acesta. COTIDIANUL remarcă faptul că anunţul a fost făcut în aceeaşi zi în care Victor Ponta s-a afişat public alături de liderul PRU. Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, duminică seara, că este decizia lui Liviu Dragnea dacă va merge la PRU pentru a ajuta acest nou partid să intre în Parlament, afirmând că decât să ai un jucător pe care să-l ţii în tribună, mai bine îl transferi la altă echipă.

Mai mult, parlamentarii PRU au început să strângă semnături pentru susţinerea lui Victor Ponta la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Pe lista de semnături, făcută publică de NAŢIONAL, se află nume precum Sebastian Ghiţă, Mihai Sturzu, Cristian Rizea sau Marius Manolache. Victor Ponta şi-a dorit şefia Camerei Deputaţilor după demiterea lui Valeriu Zgonea, dar PSD a decis în Comitetul Executiv Naţional ca postul să fie ocupat interimar de Florin Iordache până la alegerile parlamentare de la finalul anului.

În acest timp, PSD îşi fereşte miniştrii de avansurile PRU, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a garantat foştilor miniştri din echipa lui Victor Ponta un loc în viitorul Parlament. Surse de la vârful PSD au explicat că Liviu Dragnea vrea să evite un exod al fostei garnituri guvernamentale către Partidul România Unită, formaţiune sprijinită de Victor Ponta şi în care s-au înscris deja rude şi prieteni ai fostului premier. Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, vor figura astfel pe listele PSD la alegerile parlamentare din 11 decembrie, spun sursele citate.

Totodată, Dragnea trimite şi alte săgeţi către Victor Ponta. Ca să-l şicaneze pe Ponta, Liviu Dragnea vrea să-l readucă înapoi pe Mircea Geoană şi îl acuză pe Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, că l-a manipulat pe fostul premier şi a dus la destrămarea USL. Exclus din PSD de către Victor Ponta pentru că a îndrăznit să-i ceară lui Liviu Dragnea, şeful campaniei lui Ponta, să deconteze eşecul de la alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană este la un pas de a fi reprimit alături de PSD chiar de către Dragnea, cel care a forţat eliminarea sa din partid, anunţă ADEVĂRUL. La aproape doi ani de la alegerile prezidenţiale, preşedintele PSD Liviu Dragnea admite că excluderea lui Mircea Geoană din PSD a fost o eroare pe care vrea să o îndrepte.

Gestul lui Dragnea este cu dublă bătaie la Victor Ponta. Pe de-o parte, pentru că cel care a insistat ca Geoană să fie dat afară din partid a fost Liviu Dragnea, iar Victor Ponta a fost cel care şi-a asumat public decizia, din cauză căreia a fost criticat că duce o politică dictatorială în partid. Pe de altă parte, reprimirea lui Geoană înainte de alegerile parlamentare îi oferă ocazia lui Dragnea de a-şi arăta superioritatea în faţa lui Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta.

Totuşi, Dragnea este nevoit să meargă cu căciula în mână la PRU, pentru că jocurile din Parlament sunt făcute de partidele mici afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Odată cu dispariţia UNPR, unul dintre aliaţii de nădejde ai PSD atâta vreme cât Gabriel Oprea s-a aflat la conducerea formaţiunii, după migrarea mai multor parlamentari şi în urma demisiilor, social-democraţii lui Liviu Dragnea au pierdut majoritatea în forul legislativ. Pentru decizii importante, care necesită jumătate plus unul din voturile aleşilor, ca şi pentru a trece o eventuală moţiune de cenzură, Dragnea va trebui să caute aliaţi şi în altă parte decât la oamenii lui Tăriceanu (ALDE).

PSD ar câştiga realizând o colaborare cu PRU, dar Liviu Dragnea l-a contrazis pe colegul său de partid Victor Ponta, care propusese o colaborare între PSD şi PRU. Dragnea nu vrea să se alieze cu PRU pentru că se teme de creşterea influenţei lui Victor Ponta, care a recunoscut că a sprijinit lansarea formaţiunii conduse de Bogdan Diaconu. De altfel, chiar Victor Ponta a alimentat şi zvonurile privind plecarea sa la PRU. În schimb, Liviu Dragnea s-a arătat dispus să se aşeze la masa negocierilor cu PSRO, partid condus de Mircea Geoană, chiar dacă acesta are doar câţiva parlamentari şi nu poate influenţa jocurile majorităţii.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu