Un Drept la Replică. Documente oficiale pentru modalităţile de plată la proiectul Realizare parc în centrul oraşului pe spaţiul unui parc existent

• publicat la: 29 septembrie 2016
Un Drept la Replică. Documente oficiale pentru modalităţile de plată la proiectul Realizare parc în centrul oraşului pe spaţiul unui parc existent

La data de 19 septembrie 2013, Buletin de Carei a postat un articol legat de modul de derulare al proiectului Realizare Parc în Centrul oraşului, în condiţiile în care pe amplasamentul propus în proiect exista deja un parc de zeci de ani iar lucrările la acest obiectiv au avut un grafic ciudat de achitare ca să nu spunem discutabil din punct de vedere legal.

https://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-a-achitat-lucrari-din-zona-monumentului-cu-18-zile-mai-devreme-decat-le-a-receptionat.html

Până şi organizarea de şantier a fost pe spaţiul verde bine întreţinut din spatele Monumentului după cum se poate observa din imaginile surprinse la acea dată.

Urmăriţi faptul că bordurile au fost fixate la marginea asfaltului existent iar peste acest asfalt au fost puse dalele deşi în proiect erau alte prevederi.

Articolul a suscitat la acea dată şi interesul Poliţiei Municipale Carei care s-a autosesizat şi a demarat cercetări legate de cele postate  de  Buletin de Carei.

Se pare că cercetările au ajuns la un punct final şi deşi suntem acuzaţi şi arătaţi cu degetul pentru că suntem autori de sesizare, pe adresa noastră nu a sosit nici un material care să nu aducă la cunoştinţă despre concluziile la care s-a ajuns. Mai mult, finul primarului Kovacs vizat de cercetări,  emite tot felul de aprecieri  legate de familia Ciută care nu depinde de banul public şi nici de posturi sau contracte cu primăria Carei. Aprecierile sunt emise şi la adresa Poliţiei şi Parchetului în articolul

https://opiniedecarei.com/2016/09/27/acuzatii-grave-de-abuz-in-serviciu-demontate-de-politie-si-parchet/

În cursul zilei de astăzi am trimis un Drept la Replică pentru a fi postat pe blogul personal al finului primarului Kovacs, Opinie de Carei dar din postare lipsesc documentele scanate trimise pentru a confirma cele afirmate.

Citiţi în continuare materialul trimis spre postare blogului opinie de Carei.

,,Având în vedere materialul publicat pe blogul personal   Opinie de Carei în care faceti aprecieri si aduceţi acuze la adresa  Daniela Ciută si Buletin de Carei fără să aşteptaţi primirea materialelor  care atestă…,,pozitia noastră,, vă solicităm  să publicati un Drept la Replică .

Înţelegem că blogul Opinie de Carei a fost creat … ,,datorită atacului venit in partea lui Ilie Ciută în şedinţa de Consiliu Local, dar şi a celor venite din partea soţiei sale, Daniela Ciută, în Buletin de Carei, precum şi membrilor găştii liberale la rubricile de comentarii, am decis să înfiinţez şi eu un portal de ştiri sub numele de „Opinie de Carei”, însă dat fiind faptul că emite şi propagă o serie de  ştiri trunchiate şi orientate doar împotriva  celor  de la Buletin de Carei sau a familiei Ciută, este  necesar să cerem corectarea măcar a unora dintre ele.

Un întreg arsenal de articole este folosit de dvs  după modelul promovat la Satu Mare la redactia cotidianului unde ați fost angajat până în decembrie 2015  împotriva senatorului Valer Marian. Mai rămâne să publicați   ceva similar cu …,,Împușcă-l pe castorică,, ca circul să fie complet.

Ințelegem și faptul că sunteti finul de cununie al primarului Kovacs, numit consilier personal al său și plătit din banul careianului si că imaginea domniei sale este importantă pentru dvs dar nu considerăm că această imagine trebuie să fie promovată prin denigrarea celor ce nu sunt de acord cu o parte din acțiunile sale care aduc prejudicii orașului si cetățenilor lui.

Evident, prin prezentul Drept la replica nu dorim să îngrădim dreptul la liberă exprimare a autorului articolului, acesta având libertatea să emită opinii despre orice. Totuși, pentru o corectă informare a opiniei publice, atunci când opiniile emise despre chestiuni ce țin de justitie sunt prezentate  parțial, ele trebuie clarificate și corectate.

Mai ales când este vorba despre un proiect denumit..,,Realizare parc în centrul municipiului Carei,,  pe locul pe care EXISTA un parc încă din anul 1964 conform documentelor și Realității din teren.

Cei care locuiesc în Carei si se plimbă prin centrul orașului si deci și prin parcul existent își pun întrebarea poate  cum a fost posibilă accesarea unui proiect pentru realizarea unui obiectiv care există de fapt în realitate de peste 50 de ani. La fel cum își pun întrebarea:Unde au ajuns cei peste 220 de copaci tăiați din parcul dendrologic sau din cartierele orașului?

Având în vedere timpul redus ce este necesar postării acestui material, aşteptăm până la ora 18,00  apariţia lui pe Opinie de Carei.

Daniela Ciută,

Proprietar societate de producţie şi administrator unic al Buletin de Carei

  Drept la Replică

Luni după masă am primit de la finul primarului Kovacs, cetățeanul Szasz Lorant, atât pe adresa redacției cât și pe cea personală următorul mail…..

Distinsă jurnalistă consacrată Daniela Ciută,

vă solicit o poziţie vizavi de faptul că, după aproape trei ani de cercetări, care au presupus muncă intensă şi fără folos din partea unor poliţişti şi procurori, plătiţi din bani publici, precum şi audierea mai multor persoane nevinovate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a clasat dosarul 393/P/2013, întocmit ca urmare a unei autosesizări pe maginea unui articol publicat de dumneavoastră în Buletin de Carei şi ca urmare a unui denunţ depus tot de dumneavoastră la DNA. Am solicitat o părere şi din partea primarului Eugen Kovacs, cel pe care l-aţi denunţat, iar acum vă solicit şi dumneavoastră un punct de vedere. Aş mai dori să vă întreb dacă aţi mai depus şi alte denunţuri penale la fel de întemeiate în ultimii ani? Articolul va fi postat mâine dimineaţă, la orele 10.00, aşa că vă rog să-mi transmiteţi până atunci un punct de vedere pe adresa mea de email, de pe care v-am transmis de altfel actuala solicitare. În cazul în care nu îmi transmiteţi punctul dumneavoastră de vedere, voi face menţiunea că l-am solicitat, dar nu l-am primit.

Vă ataşez şi propunerea de clasare în dosarul 393/P/2013.

Vă mulţumesc anticipat pentru disponibilitate.

Cu respect,

Szasz Lorand, proprietarul portalului Opinie de Carei

Dacă ar fi să iau în considerare  răspunsul la solicitarea de acum câteva luni  adresată directorului pe atunci al cotidianulul județean Gazeta de Nord-Vest, care  arată  astfel,

,,Îmi  puteți preciza totuși în ce calitate ați înaintat această solicitare și în ce termeni ar trebui să vă răspund?,, aș putea să emit  o poziție similară dar cel afectat de lipsa de informație ar fi cititorul.

În materialul  ,,Acuzatii grave de abuz în serviciu demontate de Politie si Parchet,, mie mi se solicită o poziție, primarului o părere, iar revenind la mine, se cere un punct de vedere.

Ce doriți să insinuați prin afirmația  că ,,după aproape 3 ani de cercetări care au presupus muncă intensă aceasta a fost  fără folos din partea unor politiști și procurori plătiți din bani publici? 

Adică după atâta amar de vreme și muncă, destinația  sutelor de arbori tăiați va rămâne  o totală  necunoscută de parcă miile de metri cubi de material lemnos rezultat s-ar fi evaporat în aer?  Aceste cantități apreciabile de material lemnons au putut fi transportate în totală clandestinitate fără ca cineva să vadă ceva sau să audă vreun gater duduind? Se pare că Da și  este destul de ciudat pentru un oraș unde există camere video de supraveghere la fiecare ieșire din oraș, camere   ce nu au ,,ajutat,,  nici în cazul  disparițiilor de bunuri din curtea casei familiei Ciută.

Urmărind  datele  din Referatul  întocmit de către inspectorul principal Bogdan Dana, pe care le dețineți și pe care le-ați trimis pe adresa redacției Buletin de Carei, data la care a fost emis  Referatul este  septembrie 2015 iar articolul apărut în Buletin de Carei  supus cercetării datează din martie 2013.

Acesta este articolul de la care  s-a sesizat Poliția Municipiului Carei.

Dati click pe link

https://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-a-achitat-lucrari-din-zona-monumentului-cu-18-zile-mai-devreme-decat-le-a-receptionat.html

Sincer, nici eu nu înțeleg de ce a durat atât de mult  cercetarea pentru că actele sunt deosebit de clare și se află la sediul Primăriei Carei la fel cum parcul pentru care se cerea aprobare de a fi realizat se află în centrul oraşului de peste 50 de ani.

Scrie foarte clar în articol că executantului i s-a plătit suma de 798.797,40 lei la 2 luni de la eliberarea autorizației cu nr 126, eliberată de mun. Carei la data de 25.09.2012, SUMĂ ce  reprezintă mai exact 64,68% din valoarea contractului în cuantum de 1.235.008,01 lei,  și nu cum greșit se scrie în Referatul cu propunere de casare  unde valoarea totală a proiectului apare ca fiind 1.044.669,22 lei.

Dovada că lucrările erau la început  sunt imaginile, adică pozele din data de 1 martie 2013, de la sărbătoarea Centenarului Gheza Vida din jurul  Monumentului  Ostașului  Român.

https://www.buletindecarei.ro/2013/03/sute-de-careieni-la-centenarul-gheza-vida.html

https://www.buletindecarei.ro/2013/02/primaria-carei-in-asteptarea-oaspetilor.html

În  articol am specificat și despre calitatea îndoielnică a lucrărilor efectuate de executant.

Urmăriţi vă rog  imaginea din care reiese că s-a înălţat bordura  pentru a putea pune dalele direct pe asfaltul existent.

Aveţi curajul  să  solicitaţi  o comisie de expertiză  care  să decoperteze  o porțiune de dale de pe aleea din spatele monumentului  și să se vadă clar că nu s-a realizat fundația prevăzută în proiect dacă tot sunteţi preocupat de derularea lucrărilor la obiectivul Realizare parc în centrul oraşului de către  administraţia  Kovacs?

Precizez că suport cheltuielile de decopertare  și refacere.  Aștept un răspuns.

De departe cea mai evidentă dovadă de intenţia ascunsă şi abuz  este că prin actul adițional nr.3, s-a dispus efectuarea unei lucrări care nu are nimic în comun cu proiectul Realizare Parc în centrul mun. Carei, lucrare ce a constat în pavarea unei alei în suprafața de 660 mp la prețul de 198.284 lei plus TVA, rezultând un preț pe mp de 372,53 lei. Acesta să fie  prețul pieței pentru  1 mp de pavaj?

Actul  adițional a fost  încheiat în data de 30 iulie 2013 iar în data de 01.08.2013 firma Marconst SRL Marghita a emis factura 551 plătită în aceeași zi prin ordinele de plată 08 și 09 semnate de primarul Kovacs.

Oare poate crede cineva că s-a făcut lucrarea în mai puțin de 2 zile? Cum  se putea plăti această lucrare fără un proces verbal  PV de recepție la terminarea lucrărilor ? PV de recepție la final de lucrare conform  Act  Adițional nr 3 este datat …19.08.2013, conform documentelor pe care le deţin.

Pentru  această lucrare de pavare alee lăturalnică , care precizez încă o dată, nu face obiectul proiectului Realizare Parc în municipiul Carei, nu există hotărâre de CONSILIU LOCAL.   Aștept  însă să  faceţi  publică hotărârea de CL dacă aceasta există .

În ce privește tăierea arborilor, în referatul cu propunerile de casare, se spune clar că prin tăierea arborilor din parcul dendrologic și de pe raza mun. Carei  nu se face  cunoscută destinația acestora și  a fost comisă infracțiune de abuz în serviciu contra intereselor publice, faptă prevăzută și pedepsită de art. 248 cod penal  din 1968 cu coresp. Art. 297, alin 1 cu aplicare art 5 Cod Penal.

Să înţelegem  că fapta de abuz în serviciu a fost scoasă din noul Cod Penal? Din  publicarea integrală a referatului organului de cercetare aţi dorit să scoateţi în evidenţă  că  se pot tăia arbori de pe raza municipiului Carei fără a se face cunoscută destinaţia lor  sau acest tip de acţiune este rezervat doar administraţiei Kovacs la fel cum aceiaşi administraţie poate accesa un proiect pentru realizarea unui obiectiv care deja există pe  locaţia respectivă, cazul Realizare Parc în centrul oraşului ?

În anexă am ataşat documentele oficiale la care am făcut referire.

Daniela Ciută,

Proprietar societate de producţie şi administrator unic al Buletin de Carei,,

Nu în ultimul rând doresc să adaug că prin intermediul Buletin de Carei am atras atenţia asupra necesităţii întocmirii unui Registru local al spaţiilor verzi aşa cum prevede legea în vigoare, fapt ce a dus în aceste zile la finalizarea lui, am atras atenţia  asupra necesităţii intrării în legalitate a activităţii de exploatare a apei termale folosite ca materie primă aducătoare de profit la ştrandul termal concesionat unei  societăţi comerciale private, am atras atenţia asupra agresiunilor fizice grave asupra unor locatari din spaţiile locative ale primăriei Carei de un recidivist care  la scurt timp a şi comis o crimă, asupra modului de alocare de fonduri  preferenţial spre obiective din sfera de interes a primarului , toate acestea  pentru a ne încadra ca primărie în sfera legalului, înspre buna gestionare a banului public doar în folosul careianului plătitor de taxe şi impozite. Deci activitatea Buletin de Carei este deosebit de productivă şi de folos chiar primăriei Carei ca instituţie guvernamentală.

comentarii

de Horia Mărieș la 2 octombrie 2016 - 03:58

Am postat pe blogul „Opinie de Carei” ca și comentariu la articolul

https://opiniedecarei.com/2016/06/30/buletin-de-carei-obligat-de-instanta-sa-stearga-articole-si-comentarii-jignitoare/comment-page-1/#comment-766

următorul text:

„Stimate Domnule Szasz Lorand,

In virtutea dreptului la replică; precum și fiindcă confratele Dvs. careian, jurnalistul Boros Ernő, citează cu sfințenie din articolul de mai sus apărut sub semnătura Dvs. într-o așa numită „Notă scrisă” adresată înstanței de judecată și (doar) de dragul adevărului, Vă solicit respectuos să publicați în extenso (circa 40 de pagini) Hotărârea nr. 840/2016 pronunțată in sedința publicâ din ziua de 28.06.2016 de către Judecătoria Carei in dosarul nr. 1971/218/2015.

In cazul în care nu veți da curs solicitării mele, o să o public eu.

Vă mulțumesc pentru solicitudine.

Horia Mărieș
1 octombrie 2016
Durham, N.C., U.S.A.”

Postez textul și aici fiindcă n-am nici o garanție că pe blogul „OdeC” va apărea comentariul de mai sus, acolo „cenzura” fiind în floare.

Lasati un comentariu