Acad. Ioan Aurel Pop desemnat să traducă din latină testamentul episcopului Batthyany

• publicat la: 5 octombrie 2016
Acad. Ioan Aurel Pop desemnat să traducă din latină testamentul episcopului Batthyany

Potrivit napocanews.ro, Rectorul Universității “Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, și prof. univ. dr. Buzogany Desideriu, de la aceeași universitate, vor traduce din latină testamentul episcopului Ignac Batthyany, act prin care acesta a donat Provinciei Transilvania și Bisericii, împreună cu clădirea și terenul aferente, Biblioteca și Institutul astronomic Batthyaneum.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis marți cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice și a intervenientei Biblioteca Națională a Românei privind numirea în calitate de specialiști în vederea traducerii în limba română a testamentului din 31 iulie 1798 al episcopului Ignac Batthyany a profesorilor universitari Buzogany Desideriu și Ioan Aurel Pop. În acest sens se va efectua adresă acestora, urmând ca testamentul să fie consultat la locul deținerii sale, respectiv la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au menționat, pentru Agerpres, reprezentanții CA Alba Iulia.

Avocații Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și cei ai Bibliotecii Naționale a României au trebuit să înainteze până la termenul de marți propuneri privind specialiști în latină, inclusiv cu CV-al acestora atașat, din care urma să fie selectat, de comun acord, cel care va traduce ‘cu acuratețe’ în limba română testamentul episcopului. În prezent, la Ministerul Justiției nu sunt înregistrați traducători autorizați pe limba latină.

Instanța a mai luat act la termenul de marți de cererea de intervenție formulată de către Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens cu “Hramul Sfântul Ștefan Primul Martir” din Promontoriul Oradea. S-a prorogat pentru următorul termen de judecată, respectiv în data de 25 octombrie, discutarea admisibilității în principiu a cererii de intervenție formulată. Instanța a mai stabilit ca Prepozitura să precizeze care este temeiul juridic al cererii de intervenție.

Pe rolul CA Alba Iulia se află, la instanța de contencios administrativ, dosarul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparținut cultelor religioase din România a respins, în toamna trecută, cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român.

Calitate de intervenient accesoriu în acest dosar au atât Biblioteca Națională a României, cât și Ministerul Culturii.

Donate Provinciei Transilvania și Bisericii Catolice de episcopul Ignac Batthyany, în 1798, împreună cu clădirea și terenul aferente, Biblioteca și Institutul astronomic Batthyaneum au fost gândite de donator ca structuri cu un caracter public. După Marea Unire din 1918, Institutul astronomic și Biblioteca au rămas, până la naționalizarea din 1949, în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de impozite și de alte obligații financiare de către Statul Român. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Națională a României, potrivit informațiilor postate pe site-ul acesteia.

Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, a transmis în 2007 atât Parlamentului European, cât și CEDO o petiție în care a susținut că, în 1949, regimul comunist aflat la putere la acel moment în România, a confiscat proprietățile diecezei romano-catolice de Alba Iulia — terenuri și imobile, inclusiv un complex ce adăpostește Biblioteca Batthyaneum, institutul și observatorul astronomic.

sursa  NapocaNews

Lasati un comentariu