Asociaţiunea ASTRA depune coroane la mormintele eroilor din jurul Careiului

• publicat la: 25 octombrie 2016
Asociaţiunea ASTRA depune coroane la mormintele eroilor din jurul Careiului

Pelerinajul din ajunul Zilei Armatei  la mormintele eroilor români căzuți pentru apărarea patriei a continuat și în acest an.  Despărţământul ASTRA Carei  a inițiat acum trei ani  o acțiune ce dorește să acorde respectul cuvenit jertfei ostașilor români, acțiune  susținută de către membrii titulari ai Academiei Române, acad. Emil Burzo și acad. Marius Porumb  prin prezența lor.

În acest an, astriștii careieni au  fost onorați și de prezența unei delegații de la conducerea ASTRA Sibiu în frunte cu prof.univ. Dumitru Acu, președinte și Dumitru Borțan vicepreședinte.  Membrilor Academiei Române și astriștilor li s-au alăturat și  membrii Asociației Unirea 2009 Carei precum și ai Asociației foștilor refugiați și deportați.  Toți  s-au deplasat la mormintele eroilor din Ianculești, Marna și Carei  unde au depus coroane de flori și au asistat  la parastasele de pomenire oficiate de preoții locului. La Ianculești a fost depusă o jerbă de flori  de către tulnicăresele Elena Șchiop și Anica Oneț

A  participat si artistul Zoe-Vida Porumb, fiica renumitului sculptor Gheza Vida, respectiv, soţia acad.Marius Porumb, ambii fiind membrii de onoare ai Despărţământului ASTRA Carei.

După săvârșirea parastasului au rostit frumoase și pline de învățătură  cuvinte  acad. Marius Porumb și prof.univ. Dumitru Acu  dar și prof. Mihai Bertieanu, cel care a fost dascăl  mulți ani în Ianculești.

În acest an, copii satului ce activează la ASTRA Carei  au pregătit pentru oaspeți frumoase poezii despre patrie  și tricolor. Georgiana Trif, Marcel Ursan, Gheorghe Trif și Mihai Todea  au fost aplaudați de toți cei prezenți pentru  recitări.

De la Ianculeşti, delegaţia s-a deplasat la Marna, la mormântul eroilor necunoscuţi căzuţi în luptele din octombrie 1944.

Aici, părintele paroh, Călin Pop a oficiat slujba de pomenire a eroilor.

Oaspeții au fost și aici înconjurați cu căldură și datorita prof.Viorica Tomai au avut parte de un minirecital al tinerilor elevi din Marna, un alt sat românesc  fără școală. Lelea Victoria  a rememorat  crâmpeie din perioada când tații își lăsau familia  pentru a merge să lupte pe front întru apărarea pământului românesc.

Ultima oprire a fost la mormintele eroilor  din Carei unde preotul Eugen Sava a rostit un mănunchi de rugăciuni pentru odihna sufletelor soldaților  români.

Distinșii oaspeți vor participa în cursul zilei de 25 octombrie 2016 la ceremoniile de la Monumentul Ostașului Român care vor debuta de la ora 11.

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 25 octombrie 2016 - 03:41

Motto:

http://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2016/10/DSC00369.jpg

Cu tot respectul.

Scriam acum trei ani următorul comentariu la subsolul articolului „Pregătiri pentru Ziua Armatei”, publicat în Buletin de Carei la 17 octombrie 2013

„de Horia Mărieș la 17 October 2013 – 10:43

Am citit diverse versiuni (care uneori se contrazic) privind desfășurarea evenimentelor care au avut loc în Carei în ziua de 25 octombrie 1944.

Apelez respectuos pe această cale la istorii locali cunoscuți mie din presă, ca de exemplu la dr. Némethi János, la prof. Ioan Ciarnău, la domnii Hágó Nándor și Romát Sándor, ba chiar și la sătmărenii dr. Viorel Câmpeanu și la dr. Ioan Viman și îi rog să se pună de acord și să redacteze istoria EXACTĂ, rezultată numai din documente, a acelor evenimente și să le facă publice.

Le place unora și/sau le displace altora, dar ziua de 25 octombrie 1944 este, cred eu, una importantă în istoria orașului și sunt de părere că toată lumea este foarte interesată să cunoască adevărul și numai adevărul.

Le mulțumesc cu anticipatie și le voi fi recunoscător.”

Au trecut trei ani. Poate că alții nu au, dar eu am încă mai multe nelămuriri legate de ziua de 25 octombrie 1944, la Carei. Eu unul n-am reușit să aflu mai multe decât știam în 2013. Dar pot să mă înșel, poate că de atunci s-a mai scris pe această temă. Dacă da, îi rămân profund recunoscător oricui mă va putea informa.

Posibil că mi-am făcut iluzii deșarte că voi fi băgat de seamă, atunci cu comentariul meu din 2013. Nu mă afectează acest lucru, era chiar de așteptat.

Mă repet: Mă înteresează doar istoria FOARTE EXACTĂ a zilei de 25 octombrie 1944 la CAREI, desfășurătorul pe ore (sau chiar pe minute, dacă se poate) al evenimentelor care s-au petrecut în Carei în aceea zi. O istorie bazată pe documente (eventual pe mărturii credibile), o istorie care să conțină inclusiv numele participanților la evenimente, nu afirmații vagi, impersonale de genul
„In relatarea general locotenentului în rezervă Ion Botea, fostul comandant al Regimentului 34 infanterie se scrie: „Către ora 11 o delegație din notabilitățile orașului, în frunte cu primarul, s-au prezentat, după tradiție, cu pâine și cu sare, la comandantul Diviziei 9 infanterie, care se afla la câteva sute de metri în spatele nostru, pentru a face urarea cuvenită de bun sosit”.

– Cine a făcut parte din „delegația notabilităților orașului”?
– Cine era atunci, în 25 octombrie 1944 „primarul Careiului”?

sunt doar două dintre întrebările la care aș vrea să primesc un răspuns competent și exact. Mai am și altele.

Cu tot respectul.

Lasati un comentariu