Deșertăciunea promisiunilor unui primar UDMR. La 98 de ani de la Marea Unire românii nu au egalitate în drepturi cu celelalte etnii din Carei

• publicat la: 31 octombrie 2016
Deșertăciunea promisiunilor unui primar UDMR. La 98 de ani de la Marea Unire românii nu au egalitate în drepturi cu celelalte etnii din Carei

Praful  s-a ales de promisiunile cu care a câștigat alegerile primarul Kovacs.  Apelul la toleranță și încercările de a ne convinge de bunele sale intenții în ce privește conviețuirea sub semnul respectului între etniile din Carei s-a dovedit a fi doar o fumigenă și aceea ocazională. Odată campania electorală încheiată și promisiunile înghițite pe nemestecate de  naivi s-a revenit la crunta realitate. Totul s-a redus  la desertăciunea promisiunilor niciodată onorate ci doar puse populist pe pagini de Facebook.

Buletin de Carei vă supune atenției modul cum gestionează administrația Kovacs conviețuirea dintre careienii români și maghiari în ce privește respectul pentru simbolurile lor. Precizăm  de  la bun început că este vorba de un articol informativ, susținut de imagini în sprijinul celor afirmate pentru a nu fi acuzați de denaturarea  realității.

Vom consemna în cele ce urmează câteva din cele mai reprezentative situații ce reflectă modul de tratare a careienilor în funcție de etnie.

1. Așa arată bustul  grofului Karolyi din parcul ce înconjoară Castelul. Este înconjurat de panglici tricolore maghiare și de toate coroanele de flori depuse, chiar dacă sunt ofilite. Pentru acest bust au fost alocați bani din bugetul local.

2. Spre deosebire de bustul de mai sus, în centru, după depunerea de coroane de la bustul lui Avram Iancu și a panglicii tricolore românești, acesta a fost profanat fără ca Poliția Locală să  identifice autorii. Precizăm că  există camere video de supraveghere îndreptate chiar spre bust.  La bustul  lui Avram Iancu coroanele nu apucă să se usuce până a fi ridicate.  Odată cu înlăturarea coroanei uscate  trântite ostentav  pe capul eroului național a fost înlăturat și tricolorul românesc spre deosebire de cel din jurul bustului grofului Karolyi.

3. Bustul Regelui Ferdinand a fost interzis a fi amplasat în vreunul din parcurile orașului, în locurile vizitate de către acesta în mai 1919 și a fost amplasat fără autorizații legale  la data de 10 mai 2015 într-un colț de intersecție. Bustul a fost realizat de sculptorul Radu Ciobanu pe cheltuiala Consiliului Județean în 2014.

4. Orice bust simbol dorit de UDMR Carei se poate amplasa în parcurile orașului.

5. Bustul lui Mihai Eminescu  nu a fost aprobat a fi amplasat în Carei la ședința din 24 februarie 2015. Nu au fost cerute sume de bani pentru bust.

https://www.youtube.com/watch?v=i4YOdueAUC4&feature=youtu.be

6. Caz unic pentru un oraș din  România, la Carei există un perimetru trasat pentru amplasare de monumente sau busturi românești. Un fel de țarc! Adresa oficială este urmare a unei solicitări din partea Primăriei Carei semnată de primarul Kovacs.

7. Alt caz unic într-un oraș din România. Nu  poți învăța în clase  cu predare în limba română dacă vrei să devii ospătar sau vânzător sau plăpumar sau tapițer sau electrician. Doritorii au la dispoziție doar varianta în limba maghiară.

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/au-disparut-clasele-de-profesionala-in-limba-romana-la-prestari-servicii-discriminare-in-forma-continua-la-carei.html

8. Pentru nici un bust sau monument românesc nu au fost alocate fonduri din bugetul local pentru a fi reabilitate. Lângă Monumentul Ostașului Român există placa care atestă că autorul reabilitării este Consiliul Județean. Bustul lui Avram Iancu este neglijat iar bustul lui Simion Bărnuțiu a fost reabilitat de consilierul  Ciută.

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/avram-iancu-eroul-national-al-ardelenilor-sta-la-carei-pe-un-soclu-deteriorat.html

9.Maghiarii și șvabii din Carei au fiecare câte un monument comemorativ pentru cei deportați sau  jertfiți în anumite ipostaze ale istoriei. Românii din Carei, expulzați în urma odiosului Dictat de la Viena din toamna anului 1940  nu au încă niciun monument comemorativ. După lungi tergiversări a fost aprobată solicitarea prof. Mihai Bertieanu pentru amplasarea unui astfel de monument dar Crucea ca simbol  nu este dorită de autorități pe acest ansamblu și nici amplasarea lui în locul dorit de inițiator. Tergiversările continuă.

Nu sunt singurele aspecte care fac parte din cotidianul municipiului multietnic Carei aflat sub administrația Kovacs. Nu am uitat de inaugurarea de la Centrul Cultural din 26 octombrie 2014 cu program exclusiv în limba maghiară și cu tăiere  de panglică doar cu oficialii de etnie maghiară.

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/dupa-plecarea-premierului-pontacareiul-revine-sub-conducerea-discretionara-a-udmr-candidatul-kelemen-hunor-incurajeaza-manifestari-culturale-separatiste-in-orasul-multietnic-carei.html

Buletin de Carei

comentarii

de sorin-iulian florut la 1 noiembrie 2016 - 15:31

Unii se cred încă în perioada ocupației ungurești din septembrie 1940-octombrie 1944.

de Cosma Alexandru la 4 noiembrie 2016 - 01:39

cica ei nu au drepturi si is
terorizati…
bine ca prefectura are subprefect ungur dar romanii
nu au viceprimar ca nu vrea UDMR…

Lasati un comentariu