Păcăliciul sau Cardul de sănătate

• publicat la: 10 octombrie 2016
Păcăliciul sau Cardul de sănătate

Cardul de sănătate a fost inutilizabil din nou, luni, pentru a treia oară doar într-o săptămână. Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a mulțumit să comunice oficial numai indisponibilitatea sistemului care asigură funcționarea cardului național de sănătate. Și s-a milostivit cu această informație după mai bine de două ore de la debutul defecțiunii.

În cabinetul unui medic bucureștean aflat în relație contractuală cu Casa de Asigurări a Municipiului București defecțiunea sistemului a însemnat, luni, o coadă imensă la ușă. Nervi pentru pacienți. Nervi pentru medici. Nervi pentru oamenii din sistemul medical.

Deși Asigurările au susținut că se putea activa modul de lucru (off-line) în afara sistemului cardului național de sănătate, acest lucru a fost imposibil. Consultațiile puteau fi validate după o oră de la debutul defecțiunii. Și numai când și când. Cu intermitențe. Dacă se prindea o fereastră de oportunitate. Deși funcționa cât de cât validarea consultației, nu se puteau prescrie rețete compensate sau gratuite. Mulți pacienți au rămas fără rețetă! Sistemul funcționa în modul off-line pentru validarea consultației dar opțiunea de prescriere a rețetei nu mai putea fi accesată. Cu toate asigurările … Asigurărilor!

Au fost cabinete medicale din țară și din capitală la care sistemul a funcționat. Au fost doar excepții!

Luni a fost doar un nou episod din lungul șir de aberații generate de un sistem care teoretic, după aproape doi ani de funcționare obligatorie, este un rateu. Sistemul nu dă rateuri. Este el însuși, acum, un rateu.

La farmacii nu a funcționat cardul de sănătate, luni, 3 octombrie 2016. Nu a funcționat nici măcar la sfârșitul săptămânii precedenete în zilele de sâmbătă și duminică.

Medicii prescriau rețele, farmaciile nu le puteau onora. Sâmbătă, 1 octombrie intrase în vigoare noua listă de medicamente compensate și gratuite. În lispsa unei explicații oficiale, surse medicale au susținut că, de fapt, nimeni de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu atribuții în domeniu, nu s-a ostenit să muncească la finele săptămânii. Adică să actualizeze lista amintită. Urmarea a fost previzibilă. Pacienții care au avut de ridicat medicamente pe bază de prescripție medicală în sistem compensat sau gratuit au rămas cu buza umflată. Abia luni, la amiază rețetele au putut fi onorate. Asigurările îi prostesc pe pacienți susținând că actul medical al eliberării prescripțiilor de medicamente compensate sau gratuite se poate petrece chiar și în cazul indisponibilității sistemului care asigură funcționarea cardului național de sănătate.

Numai că aceleași Asigurări găsesc motive incredibile ca să nu le valideze farmaciilor rețetele. Și astfel, oamenii din farmacii – farmaciști sau asistenți de farmacie – plătesc din buzunarul propriu imputările de tot felul dictate de cei de la Asigurări. Prit tot felul de motive jenante de foarte multe ori, Asigurările raportează poporului economii. Prostii! Sunt economii false.

integral pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu