Proteste după ce s-a închis cel mai mare ziar de opoziție din Ungaria

• publicat la: 10 octombrie 2016
Proteste după ce s-a închis cel mai mare ziar de opoziție din Ungaria

Circa 2.000 de  maghiari  au protestat, sâmbătă, la Budapesta față de închiderea principalului ziar de opozitie din țară, Nepszabadsag, spunând că libertatea presei este amenințată.

Nepszabadsag are cel mai mare tiraj din presa ungară si este un critic vehement al premierului Viktor Orban si al politicii acestuia antiimigratie, in contextul recentului referendum pe aceasta temă.

Opozitia socialistă a calificat suspendarea aparitiei ziarului Nepszabadsag si a site-ului drept „o zi neagră pentru presa” consemnează ziare.com.

Partidul de opozitie Jobbik (radical) l-a acuzat pe Orban pentru închiderea ziarului, spunând că partidul Fidesz vrea să controleze toată presa din țară.

„Inchiderea bruscă a Nepszabadsag stabileste un precedent ingrijorator. Sunt solidar cu ungurii care protestează”, a scris până si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter.

In schimb, Fidesz a anuntat că priveste închiderea publicatiei drept o „decizie rezonabilă de afaceri”.

Nu departe de Budapesta, la Carei, se încearca aceiași metodă de intimidare și închidere a Buletin de Carei, singurul portal de stiri care dezvăluie ghidușiile administrației  Kovacs în ce privește cheltuirea banului public. Vocea Buletin de Carei  a deranjat și deranjează  pentru că este independentă financiar și deci nu poate fi ademenită cu contracte și reclame alunecoase pentru a păstra apoi sub tăcere criteriile de  împărțire a contractelor și protocoalelor și posturilor din administrația locală colorată exclusiv în roșu alb verde.

Presa locală favorabilă primarului Kovacs amenință cu procese Buletin de Carei și încearcă să desconsidere spiritul civic cetățenesc discreditând orice persoană care depune sesizare la vreun organ de control împotriva abuzurilor sau a unor stări de fapt din Carei care nu se încadrează în cadru legal. Presiunile asupra Buletin de Carei datează de mai mult de 5 ani de zile, existând chiar perioade în care seriale de 13 episoade au ținut  prima pagină a unui săptămânal local  susținut de UDMR  după cum apare în caseta redacțională.

Atitudinea de victimă în care pozează ambii consilieri personali ai primarului prin selectarea atentă a informatiilor pe care le prezintă unor cititori captivi nu mai păcălește pe nimeni însă chiar dacă Buletin de Carei este în permanență amenințat cu justiția de parcă aceasta ar acționa doar la o anume comandă.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu