Statul Român păgubit grosolan la Carei. După 12 ani se încearcă intrarea în legalitate

• publicat la: 31 octombrie 2016
Statul Român păgubit grosolan la Carei. După 12 ani se încearcă intrarea în legalitate

O liniște totală s-a așternut în sala de ședințe a Consiliului Local Carei în momentul în care consilierul Ilie Ciută a întrebat de ce nu avem până  la această dată  o autorizație de exploatare a unei resurse naturale din România, exploatată fără a se plăti vreo redevență sau altă taxă? Făcând referire la faptul că  din 2002 se folosește de către  concesionarul ștrandului  termal  resursa apă termală  ca materie primă aducătoare de profit.

Luni, 31 octombrie 2016 a avut loc ședința ordinară a CL Carei cu începere de la ora 11,00. Pe ordinea de zi au figurat 14 puncte.

Sedinta a debutat cu interventia consilierului Ilie Ciută  referitoare la faptul că acesta a fost șters de pe lista unde figura ca și reprezentant al Consiliului  Local  în Consiliul de  Administrație  al Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnutiu,,   și a fost trecut la Scoala gimnazială nr.1 deși  repartizarea inițială a  fost votată de consilieri în ședința din 29 septembrie.

Solicitată să  ofere   un răspuns, secretarul juridic Anca Demian o întoarce ca la Brăila afirmând că  a fost singurul grup politic care nu a făcut desemnări complete pentru instituțiile de învățământ . În aceste conditii se pune întrebarea cum de a fost posibilă supunerea la vot în sedinta din 29 septembrie   dacă procedura nu a fost respectată? Consilierul Ciută  s-a angajat să pună  la dispozitia secretarului ce  întocmește Procesul Verbal înregistrarea  cu toate că aceasta este disponibilă încă pe pagina oficială a primăriei .

Exclus din Comisia Economică după 16 ani de experiență de către  consilierii majoritari UDMR Carei, consilierul Ciută este de nedorit de către aceiași consilieri în Consiliul de Administrație de la Liceul Tehnologic. La conducerea acestui liceu este  consilierul județean Gindele Emeric cel  a cărui soție a fost angajată la Primăria Carei la Contabilitate după un întreg arsenal de slalomuri  în urma eșecului de la examenul pentru postul de Director Economic de la Prefectură din data de 24 noiembrie 2014.

Oare ce au de ascuns cei din Consiliul  de Administratie al Liceului Tehnologic ,,Simion Bărnutiu,,  din Carei? Să fie de vină interventia  liberalului  privind  achiziționarea a două cazane Ferolii de 250 de kw  pentru Centrala Termică deși acestea  figurează ca fiind  achiziționate cu un an în urmă?

Tot înainte de începerea efectivă a ședinței de lucru consilierul Ciută  a specificat că  este pentru a treia lună  de când solicită    autorizația de amplasare a panoului Dedeman în Carei.

Vizibil deranjat, primarul Kovacs afirmă că nu este nevoie ca aprobarea să fie dată de către Consiliul Local  deoarece a fost votat un anume regulament pentru amplasarea de panouri care mai este în vigoare.

,,,solicit încă o data să mi se pună la dispozitie autorizatia de amplasare a panoului Dedeman  și vă rog să nu faceți afirmații pentru care nu aveți o bază reală domnule primar. Eu nu am memorie scurtă și nici  selectivă și știu  la ce faceti referire dar nu  se putea amplasa nici în aceste condiții  fără  a fi luminat,,… a fost răspunsul oferit de Ilie Ciută.

După votarea Ordinii de zi a fost luată  în discutie aprobarea rectificării Bugetului local de venituri si cheltuieli pe anul 2016. Singurul care a fost împotriva acestui proiect a fost consilierul Ciută.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea rectificării  Bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Municipal Carei pe anul 2016 a întrunit unanimitate de voturi.

 Puține voci de consilieri au fost auzite in cursul sedintei Consiliului Local de astăzi la dezbaterea unor proiecte de o deosebită importanță  mai ales pentru soarta bugetului local careian.

Proiectul  de hotărâre  care care  a reușit să instaureze în sala de ședinte o liniște totală  a fost cel  privind obţinerea unei licente de explorare si exploatare în perimetrul Carei.

Momentul instaurarii liniștii atât de mult dorite de primarul Kovacs în campania electorală a fost cel în care  alesul local Ciută  a dorit să afle… De Ce nu avem până  în anul 2016 o autorizatie de exploatare a unei resurse naturale cum este apa geotermală, resursa folosită de către concesionarul ștrandului ca materie primă aducătoare  de profit.

Buletin de Carei atrage atenția că NICIUNUL dintre aleșii locali din sala de ședințe a Consiliului Local Carei nu a fost interesat   de a afla cum e posibil ca cineva să dezvolte o afacere locală cu materie primă resursă naturală din România folosită gratuit și abuziv.

Mai mult, la ora actuală toată apa termală uzată ce se scurge din bazine este direcționată către stația de epurare a orașului.

,,De ce se face referire la contractul de concesiune din anul 2002? Ce legătură are acesta cu perimetrul de exploatare si explorare dorit? Ce legătură are patronul ce administrează ștrandul cu exploatarea ? De ce nu avem până acum o autorizatie pentru folosirea apei termale si de ce trebuie să revocăm o HCL din 2014? Cum se poate exploata  o resursă naturală din România  fără să se plătească redevență?,, au fost întrebările  consilierului Ciută.

Intrebarile au rămas evident fără răspuns dar ele în sine sunt un răspuns la încercările de a-l marginaliza pe consilier și a i se bloca prezența în Comisiile unde se discută probleme economice de interes local.

Aflat la sedință, sef birou achizitii-investiti Francisc Rakovski a încercat să ofere câteva explicatii dar  nu la subiect ci făcând referire la motivul extinderii perimetrului de exploatare pentru că legea cere ca  apa termală utilizată să fie recirculată …

Buletin de Carei a semnalat de-a lungul anilor situația total nelegală în care o resursă naturală este exploatată la Carei si este folosită ca materie primă aducătoare de profit fără ca cineva să plătească impozitele aferente . Urmare a acestor materiale apărute în Buletin de Carei  dar și a clasării cazului în care a fost executat un proiect pentru amenajare parc pe locul unui parc existent de 50 de ani  cu lucrări ce nu respectă proiectul tehnic și plătite la suprapreț, atât consilierul Ciută cât și familia sa au fost subiectul unor caricaturi ce au împânzit orașul fără  ca Politia Locală sau Municipală să găseasca autorii, la fel ca în cazul disparițiilor bunurilor personale ale  consilierului din curtea proprietate personală. ( Nici în cazul profanării bustului lui Avram Iancu nu au fost depistați autorii ce apar pe camerele  video de supraveghere).

Proiectul prin care se solicită licență de exploatare a fost votat în unanimitate de către toți consilierii.

Rămâne întrebarea de bun-simț: Cum se vor recupera prejudiciile aduse Statului român prin  exploatarea unei resurse naturale   timp de peste 12 ani fără  ca să fie plătită vreo redevență? In aceste conditii de unde să suporte statul măririle de salarii întemeiate cerute  de toți bugetarii?

Buletin de Carei

 

 

comentarii

de Ioan la 31 octombrie 2016 - 21:30

Felicitări.

de Horia Mărieș la 31 octombrie 2016 - 22:06

Intr-o țară normală, dacă Statul a fost păgubit de cineva timp de 12 ani, acel cineva ar trebui să plătească, sau să facă pârnaie. Una din două. Intr-o țară normală dacă s-a comis o ilegalitate și dacă „organele” (recte Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei) află că s-a comis o ilegalitate in dauna Statului, pe orice care, ele trebuie să se autosesizeze și să ancheteze ilegalitatea pentru a-i găsi (și pedepsi) pe vinovați, fără a fi nevoie să existe o sesizare (plângere) penală. „Organele” aparțin Statului și sunt obligate prin Lege să-i apare interesele, sau altfel zis, să apere interesele tuturor celor pe care îi reprezintă Statul.

Aaaaa! O să-mi spuneți că nu trăim intr-o țară normală și că n-avem organe potente?
Tot ce se poate, dar asta este o cu totul altă discuție. Lungă de tot și nu cred că o să-i putem da vreodată de capăt.

de Horia Mărieș la 31 octombrie 2016 - 22:16

Sau cine știe?
Poate că pentru anumite organe este mai convenabilă politica struțului și starea de fapt: „participă, dar nu se bagă”.

http://psihologdanielmois.ro/wp-content/uploads/2016/10/Denial.png

Oricum: „Leafa merge, iar noi ne facem că muncim”.

de sany la 1 noiembrie 2016 - 20:50

Nu înțeleg dk șanț atâtea nereguli Dece nu sesizării dna-u…..sântetiiiiii patat cu cv va este frica..???

de emil la 1 octombrie 2017 - 17:57

dar tu sonika de ce nu faci denunt daca esti asa tare in cloanta ? ai frika de cineva ca stie ce ai facut sau te doare la cot de oras ?

de angel la 6 noiembrie 2017 - 18:53

da directia economica de la politiie doarme in front la Carai???? sau sunt in acelasi sac cu folositorii de servicii????

Lasati un comentariu