Sugrumarea adevărului

• publicat la: 18 octombrie 2016
Sugrumarea adevărului

Am dorit să stau deoparte şi să mă abţin în a face vreun comentariu pe seama scandalului de la Televiziunea Română privind concertul trupei ungare Beatrice de la Cluj-Napoca. Când văd însă că jurnalişti plătiţi din bugetul României cad în capcana propagandei iredentist-şovine, uitând că trebuie să apere spiritul liber al presei, nu pot rămâne indiferent.

Pentru început voi reaminti şirul de evenimente care, în prima fază, au ofensat opinia publică, iar apoi au fost folosite ca suport al unei acţiuni de umilire a Televiziunii Naţionale.

Trupa ungară Beatrice susţine, în 16 august, un concert în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor Maghiare. Evenimentul stă sub semnul mesajelor cu caracter iredentist şi revizionist, dar şi al unor gesturi triviale. Mai exact, solistul trupei, Nagy Fero îşi face intrarea pe scena din centrul oraşului nostru pe fondul unor imagini proiectate pe ecranul din spatele său, în care apărea harta aşa-zisei Ungarii Mari şi… Hitler. ADOLF HITLER!.

În plus, în acest timp, din boxe bubuia strigătul „Allah Akbar”, după care Nagy şi-a început reprezentaţia cu cântecul „Magyar vagyok” (Sunt maghiar). “M-am născut ungur/ Şi am fost surghiunit de trădatori şi de oameni răi/ Urăsc secolul XX/ Nu ştiu ce va mai urma/ E un coşmar 1956/ O, Dumnezeule, spune-mi te rog!/ Cât va mai dura asta/ Teroare albă, Dachau, Siberia, Trianon, Cotul Donului/ Horthy a venit pe cal alb/ Stalin a venit cu tancuri/ Hitler şi-a adus arma-minune/ Istoria ne-a băgat în buzunarul ei/ Pe urmă Cortina de fier, teroare roşie”. Pe durata celor aproape două ore cît a durat „manifestarea”, Nagy a ţinut “mini-discursuri”, în care abundau cuvinte de genul „fasz” şi „p…lă”, totul având loc în prezenţa a sute de spectatori, mulţi dintre ei copii.

Atitudinea trupei Beatrice, cunsocută şi pentru relaţiile strânse pe care le are cu organizaţiile extremiste Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate şi JOBBIK, strârneşte reacţia presei, care alocă spaţii importante privind prestaţia trupei ungare. Printre instituţiile de presă care semnalează cele întâmplate în Piaţa Unirii se numără şi Televiziunea Română. În Telejurnal-ul de la ora 19, este difuzată ştirea cu “musafirii” din Cluj-Napoca, în care se arată că prestaţia acestora a stârnit controverse. Este de datoria oricărui jurnalist să sesizeze opinia publică atunci când constată derapaje de orice fel. Numai că, de data aceasta, mediatizarea prestaţiei controversatei trupei ungare a ofensat unele spirite. Acele spirite care au simţit nevoia să recţioneze mai ales pentru faptul că Televiziunea publică din România şi-a permis să prezinte acest subiect.

Cine sunt cei care au obiecţii?! Unul dintre ei este nepotul lui Laszlo Tokes, Gergely Balázs, organizator al Zilelor Maghiare din Cluj. Altul a fost Adrian Szelmenczi, activist în cadrul organizaţiei neguvernamentale ActiveWatch. Iar cei mai vehemenţi sunt majoritatea angajaţilor de la redacţia maghiară a TVR Cluj, în a căror ajutor sar şi câţiva sunetişti, tehnicieni şi cameramani de la redacţia de limbă română.

Aceştia reclamă faptul că jurnalista care a făcut ştirea cu concertul trupei Beatrice de la Cluj-Napoca a acţionat împotriva codului jurnalistic şi solicită Comisiei de Etică şi Arbitraj din cadrul TVR să analizeze cazul. Jurnalista care a făcut materialul este dată afară din TVR iar membrii comisiei dau curs sesizărilor şi declanşează ancheta. După ce ascultă părerea mai multor responsabili editoriali din televiziunea publică ajung la conluzia că realizatoarea materialului de presă privind concertul trupei Beatrice a acţionat împotriva Statutului jurnalistic din TVR.

Nu ştim cum ar fi trebuit să arate ştirea pentru a fi agreată de “deontologii’’ din Comisia de Etică a TVR. Ştim însă că prin concluzia la care au ajuns, acei “deontologi’’ nu au făcut decât să ucidă spiritul presei şi să facă pârtie propagandei iredentist-şovine pe teritoriul României. Dacă cei chemaţi să analizeze cazul făceau un minim efort de documentare privind trupa Beatrice, vedeau că prestaţia acesteia a atras numeroase critici chiar şi din partea presei din Ungaria, fără ca jurnaliştilor unguri să li se reproşeze că nu au respectat codul jurnalistic atunci când au reacţionat pe acest subiect. “Deontologii’’ din TVR mai puteau vedea că Beatrice este formaţia de casă a organizaţiei neohortysto – anexioniste Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, de al cărei nume se leagă tentativa de atac terorist din 1 decembrie 2015, de la Târgu Secuiesc. Ani la rînd, membrii trupei au întreţinut atmosfera în tabăra de la Kismaros (Ungaria), unde membrii HVIM încearcă să găsească soluţii de combatere a Trianonului. Aceeaşi trupă a fost cap de afiş şi la tabăra cu profil asemănător de lângă Gheorgheni – Harghita, unde invitatul special în ultimi ani a fost Vona Gabor, şeful Gărzii Maghiare.

Totodată, dacă membrii comisiei de etică nu se limitau la a asculta doar părerea responsabililor editoriali ci analizau întreg concertul trupei Beatrice ar fi văzut imaginile cu Ungaria Mare proiectate pe ecranul din spatele scenei. De asemenea, s-ar fi întrebat ce căutau în timp ce se cânta melodia “Secoul XX” proiecţiile de imagini cu imigranţii şi ISIS.

Dacă cei chemaţi să judece cazul ştirii Beatrice se aplecau şi asupra acestor elemente cu siguranţă se întrebau ce caută o astfel de formaţie la un eveniment susţinut cu bani publici din România şi dacă acest lucru nu poate să fie subiect de presă.

Cosmin Puriș – Făclia

comentarii

de gogule la 19 octombrie 2016 - 07:54

ce are politica cu iredentismul si sovinismul miticule????

de adela la 19 octombrie 2016 - 14:54

Membrii comisiei de etica au decis ca nu e etic sa prezinti adevarul. El trebuie cosmetizat astfel incat sa nici nu mai fie recunoscut.

Lasati un comentariu