UN AN DE LA COLECTIV. „Corupția ucide”? Injustiția e mult mai sadică! Ea omoară lent și cu premeditare

• publicat la: 30 octombrie 2016
UN AN DE LA COLECTIV. „Corupția ucide”? Injustiția e mult mai sadică! Ea omoară lent și cu premeditare
Despre Colectiv, nicio poveste de viață și nicio lacrimă. Niciun haștag și niciun rând despre cei plecați. Nicio declarație plină de emoție a vreunui supraviețuitor, nicio poză cu rănile nevindecate, nicio disecție pe sufletul încă viu al vreunui părinte care și-a pierdut copilul acolo. Dacă din Colectiv nu va mai rămâne decât o lungă jelanie națională și-o veșnică rememorare a suferințelor individuale, înseamnă că n-am învățat nimic din moartea acelor tineri. Ȋnseamnă că ce-a fost acolo, acum un an, se poate repeta oricând. Accident sau crimă. Se poate întâmpla oricui. Mie, ție, copilului tău!
Și asta pentru că în cazul Colectiv autoritățile n-au dorit să facă nici lumină pentru noi toți, nici dreptate pentru victime. Au ars-o, în niște anchete penale pline de bâlbe, au improvizat și-au încropit. Exact așa cum era și în Colectiv. Corupția ucide, ziceți? Injustiția e mult mai sadică! Ea omoară lent, cu premeditare, conștientă fiind de răul pe care-l provoacă. Ȋn cazul Colectiv…
1. Procurorii n-au vrut, n-au putut sau n-au știut să stabilească, fără niciun dubiu, modul în care s-a produs și s-a propagat incendiul din club. Anchetatorii nu au explicat nici acum, după un an de zile, cum de scânteile din acea artificie au aprins buretele aflat la distanța de 3.8 m, atâta vreme cât la INSEMEX Petroșani, în cele zece simulări în care s-au respectat întocmai condițiile existente în Club Colectiv (temperatură, ventilație) și s-au folosit artificii având aceeași compoziție chimică cu cele analizate de Institutul de Criminalistică, buretele aflat la distanța de 3,7 m NU s-a aprins de la scânteile artificiilor.
Anchetatorii nu au explicat nici de ce viteza de propagare a focului a fost de 5 (CINCI) ori mai mare în incendiul din Colectiv decât în simulările realizate la Institutul de Criminalistică! Și nici de ce focul a înaintat pe tavanul clubului în sensul opus curenților de aer. De ce experții de la Institutul Național de Criminalistică precizau, în luna martie, că „este posibil ca în spațiul respectiv să fi existat și o altă substanță (substanțe) care a avut rolul de accelerator al procesului de ardere (propagare a incendiului)”, de vreme ce experții de la INSEMEX susținuseră, din ianuarie, că „buretele fonoabsorbant existent în club nu prezintă contaminări cu alte substanțe care să-i modifice semnificativ comportamentul la ardere”.
continuarea pe activenews.ro

comentarii

de alibaba la 1 noiembrie 2016 - 08:32

astia de la nasul nu au si colaborator cu primaria noastra de se cazeaza la 4 stele si se duc cu punga plina aca sa si cu contrac tu semnat ca sunt darnici carieenii cu banii lor????

de .... la 2 noiembrie 2016 - 09:07

Silviu Brucan

Lasati un comentariu