Uragan pe piața agențiilor de turism

• publicat la: 5 octombrie 2016
Uragan pe piața agențiilor de turism

Autoritatea Națională de Turism a retras licențele de funcționare a 1.384 de agenții de turism, adică în jur de 42% din total, pentru că nu au prezentat o poliță valabilă de asigurare necesară în caz de insolvență sau faliment. Printre acestea sunt şi nume cunoscute, cum ar fi agenţiile Christian Tour, Paralela 45, Perfect Tour, Eximtur, Kartago Tours, Paradis Vacanţe de Vis.

„Potrivit art. 10 alin. (5) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţă de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”, se arată într-un comunicat al ANT. În prezent funcționează legal 1.854 de agenții care îndeplinesc condițiile necesare.

Consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu a comentat decizia ANT: „Este o decizie istorică, fără precendent pe piaţă de turism românească. Felicit public ANT pentru curaj! Este trist pentru angajaţii acestor agenţii de turism, mai ales pentru acei angajaţi care fac turism din pasiune şi care se zbat mereu să le ofere clienţilor cele mai bune variante de concediu, dar ei sunt acum doar victime colaterale ale lăcomiei patronilor. Din păcate însă, nu toţi sunt pasionaţi cu adevărat de turismul de calitate şi tot din păcate, nu toate agenţiile sunt corecte şi nu îşi tratează clienţii onest. Realitatea ultimilor ani ne-a arătat că ceea ce se întâmplă pe piaţă de turism românească era nu numai o anomalie, ci pur şi simplu o haiducie, iar cei corecţi nu merită să plătească pentru cei incorecţi, deşi de multe ori aşa s-a întâmplat!. Clienţii s-au săturat de oameni incorecţi şi de agenţii de turism neprofesioniste şi sigur ar preferă să fie mai puţine, dar care să ofere servicii de mai bună calitate şi mereu sigure. Există multe exemple de agenţii de turism corecte şi transparente în România şi de oameni de turism dedicaţi; aş vrea că acesta să fie începutul unei noi generaţii de oameni de turism – turismul făcut din pasiune şi cu onestitate”, spune Pascu.

Experții de la KeysFin, companie care oferă servicii de business information şi credit management, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului, au avertizat recent că există posibilitatea ca planurile de concediu să fie spulberate din cauza faptului că mulți tur-operatori au o situație financiară precară. În acest moment, conform KeysFin, există cel puţin 30 de companii într-o situaţie similară firmei Genius Travel SRL, care a intrat în insolvenţă şi care şi-a anunţat clienţii că nu le mai poate onora biletele de vacanţă, notează cotidianul.ro.

Ar fi curios de verificat de către Autoritatea Națională de Turism câte clasificări și autorizații de activități de turism a acordat în zona ștrandului termal din Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2016/05/cum-se-promoveaza-turismul-local-in-carei-drumuri-proaste-piste-de-biciclete-pe-trotuare-stricate-si-masina-cumparata-de-fundatia-de-promovare-a-tursmului-local-pentru-primar.html

Buletin de Carei

Lasati un comentariu