Ziua Armatei Române la Carei

• publicat la: 25 octombrie 2016
Ziua Armatei Române  la Carei

Mii și mii de careieni au ieșit cu stegulețe tricolore  și cocarde în piept  să vadă ceremoniile de Ziua Armatei și înalții oaspeți  precum și pe președintele Klauss Iohannis. Prea puțini au avut însă ocazia să aibă vizibilitate asupra desfășurării  întregului program din cauza arborilor de tuia înalți de 9 m ce înconjoară  Monumentul Ostașului Român.

Ziua Armatei a fost  sărbătorită sobru la Carei deși a beneficiat de aceiași paradă militară ca în ultimii ani.  Oficialitățile nu  s-au înghesuit să participe ca în alți ani, locul rezervat acestora fiind…  lejer ca ocupare.

Regimentele de militari au fost primii care au sosit și și-au ocupat locurile în dispozitiv. ÎPS  Mitropolitul Andrei a sosit de la Cluj Napoca  și a fost întâmpinat de către PS Iustin Sigheteanul, protopopul Crainic, protopopul Feher din Negrești, preoții militari dar și preoții din parohiile careiene.

Președintelui  Klauss Iohannis a  trecut în revistă trupele  aliniate pe platou, a fost acordat onorul militar   iar apoi a fost intonat Imnul de Stat  cu acompaniamentul naistului Nicolae Voiculeț  și al fanfarei Diviziei Gemina din Cluj Napoca.

A urmat un Te Deum săvârșit de ÎPS Mitropolitul Andrei care a adresat  apoi îndemnuri înțelepte pentru  toti cetățenii acestei patrii. În discursul său, președintele Iohannis a felicitat Armata României și a arătat că, în prezent, România se află la confluenţa unor zone care generează provocări la adresa securităţii euroatlantice şi care impun redefinirea puterii militare, precum şi adaptarea modalităţilor de răspuns.

„Adresez Armatei României cele mai oneste felicitări și calde urări de succes în nobila misiune de a servi patria sub tricolor. La mulți ani Armata României! La mulți ai România!

Astăzi, 25 octombrie,sărbătorim ziua Armatei Române, prilej cu care vă îndemn să ne aplecăm cu respect în fața celor care sub culorile drapelului nostru național, în uniforma armatei româniei și-au slujit și continuă să își slujească țara cu devotament. Gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă către toți aceia pentru care apărarea neamului s-a transformat în crez, care au sprijinit parcursul României de consolidare a identității naționale în acord cu valorile euro-atlantice. Încrederea românilor în armată demonstrează că această instituție și-a consolidat în percepția generală profilul de garant al suveranității, independenței și unității statului În egală măsură, cred că oamenii apreciază și standardele morale și profesionalismul celor care sunt dispuși să își riște viața pentru binele comun. ”, a afirmat în discursul său președintele Klaus Iohannis.

Un stat puternic îşi respectă şi îşi protejează cetăţenii. De aceea, eforturile strategice ale statului român vizează, în primul rând, securitatea cetăţenilor şi asigurarea integrităţii teritoriului naţional, prin dezvoltarea unor capabilităţi de apărare proprii, dar şi prin pregătirea populaţiei şi a teritoriului pentru apărare”, a susţinut şeful statului.

El a salutat relansarea proiectului de analiză şi planificare strategică şi a amintit că în ultimul an şi jumătate au fost elaborate şi adoptate o serie de documente programatice fundamentale, precum „Strategia naţională de apărare a ţării”, „Carta Albă a Apărării”, Legea privind planificarea apărării şi noua „Strategie Militară”.

Toţi aceşti paşi care s-au făcut cred că vin să întărească şi mai mult încrederea de care se bucură astăzi Armata României. Pot afirma cu toată convingerea că România dispune, în prezent, de o Armată care funcţionează eficient şi care se înscrie în rândul armatelor de înaltă calitate profesională şi morală”, a arătat Iohannis.

Ostași ai regimentului din Bistrița s-au alăturat celor prezenți intonând ,,Treceți Batalioane Române Carpații,,. A fost aprinsă apoi o flacără pe  Monumentul Ostașului.

Au fost înaintate în grad 4 cadre militare iar  despre semnificația Zilei de 25 octombrie  au vorbit președintele filialei clujene a Asociației Veteranilor de Război, Constantin Mancaș, și eleva Oana Venczel de la Liceul Militar din Alba Iulia .

Pentru prima dată de la inaugurarea Monumentului Ostașului Român de la Carei a fost depusă doar o coroană de flori, din partea Președinției  României. La momentul depunerii au survolat deasupra Monumentului elicoptere de luptă Puma.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, a tuturor militarilor prezenți în timp ce pe cer  au  survolat  formații de elicoptere de luptă Puma, aeronave de transport Hercules și Spartan, precum și avioane de luptă MIG 21 Lancer.

La parada militară a asistat și președintele Iohannis dar nu înainte de a discuta cu careieni aflați în calea sa. A fost prezent și primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, locuitori ai satelor înconjurătoare, elevi și profesori.

Pentru prima dată a participat la un astfel de eveniment la Carei președintele ASTRA, prof.univ. Dumitru Acu de la Sibiu. Și în acest an au onorat cu prezența acad. Marius Porumb și soția Zoe Vida, artist plastic, fiica părintelui Monumentului Ostașului Român, Gheza Vida.

Nu au lipsit nici membrii Asociației Codrenii care au lansat invitația de a lua parte în data de 5 noiembrie la dezvelirea unui monument închinat ostașilor din Regimentul Dorobanți căzuți la Socond în data de 22 octombrie 1944 pentru eliberarea patriei noastre.

La finalul paradei militare și aviatice, cei prezenți au vizitat în parc o expoziție militară sau au  putut asista la un concert folcloric oferit de artiști militari ai Diviziei 4 Infanterie Gemina.

Cei care au dorit să viziteze castelul au găsit ușile închise , paza  arătându-ne un afiș cu care își justifica atitudinea.

Copii au invadat toate standurile expoziției militare  asistând la mici demonstrații de măiestrie din partea specialiștilor.

Înainte de a pleca din mun.Carei, președintele ASTRA și membrii  comitetului de conducere  au depus o coroană de flori la Monumentul Ostașului Român  împreună cu acad. Marius Porumb și Zoe Vida. Elevi ai claselor primare au sosit rând pe rând pentru a aduce un omagiu eroilor patriei, presărând flori și recunoștință.

Buletin de Carei

comentarii

de refuz... la 27 octombrie 2016 - 11:58

Refuz să cred că toată festivitatea a fost doar praf in ochi…
Urmărind evenimentele nu-mi vine să cred ceea ce am văzut.
Pe timpul intonării Imnului de stat firul melodic a fost dus doar de maestrul instrumentist ieşind în evidenţă lipsa de repetiţii pentru un asemenea eveniment.Lumea se mişca de coclo până colo,nebăgând de seamă că se intonează Imnul naţiunii române la moment solemn.
Pe timpul deplasării detaşamentelor militare aproape nimeni nu s-a sesizat la trecerea drapelelor de luptă unii întorcând chiar spatele.
Subunităţile în mişcare nu păstrau cadenţa,nici chiar gărzile drapelelor.
Cât despre defilare să nici nu vorbim.Se poate vedea cu uşurinţă lipsa de antrenament,desincronizările la executarea mişcărilor fiind cea mai elocventă dovadă.Ori, armata se caracterizează prin uniformitate şi unicitatea operaţiilor şi a mişcărilor.Este secretul forţei sale.
Refuz să cred că ceea ce am văzut este adevărat.
Sunt convins că Ziua Armatei Române se putea organiza cu cheltuieli mai mici cu mai multă seriozitate şi mai multă dăruire din partea organizatorilor,dar şi mai multă atenţie din partea participanţilor.
Poate cu altă ocazie…

de careian la 27 octombrie 2016 - 14:02

Felicitari pentru observatie Dl.” Refuz”
Doresc sa mai adaug ca pana in acest an se scanda ” JOS BASE ” si erau HUIDUIELI de ziua Armatei Romane si daca stau bine sa ma gandesc erau multe persoane dintr un partid politic , adica cativa manipulatori si o masa de oameni manipulati uitand ca poate tatii , binicii s au srabunicii AU MURIT PENTRU ACESTA TARA .

Vointa polica se exprima prin vot si nu prin huiduieli de ziua Armatei Romane

Doresc sa le transmit pe acesta cale ” SA LE CRAPE OBAZUL DE RUSINE „

de sorin-iulian florut la 27 octombrie 2016 - 21:24

@ careian 27 Oct 14:02
E o observație de bun simț. Totuși, cazul lui Băsescu e ilustrarea excepției, pentru că voința politică exprimată prin vot fusese nesocotită prin diverse tertipuri, în scopul menținerii lui în funcția de președinte, iar specimenului respectiv trebuia să i se transmită niște semnale că nu a procedat corect. Nu uitați că și specimenul Boc a fost la Carei de 25 Octombrie și nu a fost huiduit, deși tăiase salariile! Și, ca să pună capac, cu acea ocazie ne-a informat că eliberarea Careiului s-a produs pe 25 octombrie 1945! Și nimeni nu l-a corectat, deși destui și-au dat seama de gafă imediat!
@refuz
E dreptul dumneavoastră să refuzați! Dar constatările rămân și ele ne spun că pentru destui dintre cei prezenți a fost chiar praf în ochi sau a fost doar bifarea unei sarcini de care nu aveau nici un chef. Dar, poate ceea ce ați văzut a fost doar o părere de-a dvs., fără legătură cu realitatea?!

de PetruTutea la 27 octombrie 2016 - 22:22

„Un tampit mai mare ca mine nu exista!
Sa stai 13 ani in inchiriere pentru un popor de idioti!
De asta numai eu sint in stare!”

de sorin-iulian florut la 29 octombrie 2016 - 11:16

@ Petru Tutea

Este Petre Țuțea, nu Petru și a stat 13 ani în ÎNCHISOARE, nu în închiriere!

de sandu la 29 octombrie 2016 - 12:15

la postacii antiromâni nu se pun greșelile de scriere. e bine că măcar vorbesc și scriu românește chiar dacă nu apreciază favorurile pe care le au în România.

Lasati un comentariu