105 ani de la naşterea istoricului careian Francisc Pall

• publicat la: 24 noiembrie 2016
105 ani de la naşterea  istoricului careian Francisc Pall

Azi, 24 noiembrie  2016 la ora11.00, reprezentanții Direcţiei de Cultură a Municipiului Careiși ai Bibliotecii Municipale Carei au depus o coroană de flori la  placa memorială a istoricului Francisc Pall, amplasată pe casa unde  acesta s-a născut și a crescut, pe strada Albinelor din municipiul  Carei, la împlinirea a 105 ani de la nașterea acestuia.

La sărbătorirea centenarului naşterii acestuia  de la Carei în anul 2011 au fost prezenţi numeroşi istorici de talie naţională şi internaţională. Atunci a fost dezvelită placa memorială de pe casa natală a acestuia precum şi bustul acestuia amplasat în curtea Bisericii Sf. Andrei, cea pe care UAT Carei nu doreşte să o  treacă pe harta oraşului.

http://www.buletindecarei.ro/2011/11/%e2%80%9cnu-poti-invia-cu-adevarat-decat-in-pamantul-patriei-tale-centenar-francisc-pall.html

Se promitea atunci de către administaţia Kovacs că va exista o stradă cu numele renumitului  istoric de talie europeană, careianul Francisc Pall.  Strada pe care se află casa sa natală poartă şi acum numele de Albinelor iar   numele acestui reputat istoric a fost atribuit unei căi de acces între strada Ignişului şi strada Cimitirului pe care nu există nici măcar un număr de casă.

Istoricul  român Francisc Pall  deţine şi titlul de Cetățean de Onoare al oraşului Carei.  Diploma a fost înmânată de către primarul Kovacs Eugen  decanului Facultății de Istorie din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj Napoca, conf.dr.Ovidiu Ghitta, prezent la Carei cu ocazia centenarului.

Ceremonia a avut loc chiar în biserica Sf.Andrei deci primarul Kovacs nu poate afirma că nu are cunoştinţă de existenţa acestei biserici  pe care nu apare pe harta Careiului.

http://www.buletindecarei.ro/2016/11/va-place-cum-arata-biserica-sf-apostol-andrei-din-carei-pe-harta-carei-de-pe-pagina-primariei-nu-exista.html

Buletin de Carei

Lasati un comentariu