Careiul la 98 de ani de la Marea Unire

• publicat la: 30 noiembrie 2016
Careiul la 98 de ani de la Marea Unire

Joi, 1 decembrie 2016 , Ziua Naţională a României se sărbătoreşte şi la Carei. Fără alocuţiuni cuprinse în program privind însemnătatea evenimentului ale unor oficialităţi locale sau istorici. Fără prezenţe  ale adminisitraţiei la spectacolul omagial  şi evenimente dedicate sărbătorii naţionale a ţării  care le asigură un salariu. Fără spectacol cu interpreţi de cântece patriotice. Şi fără Monumentul Ostaşului Român pus în valoare ci ascuns după o perdea deasă de tuia de peste 9 m înălţime. Cei 3.500 lei plătiţi pentru un studiu de fezabilitate ce ar fi  asigurat  descătuşarea Monumentului Ostaşului Român  au ajuns în buzunarul autorului dar nu s-a concretizat în fapt nimic, deci au fost bani aruncaţi din puşculiţa careienilor.

1 Decembrie 2016 ne va găsi tot fără un bust al lui Mihai Eminescu sau Ionel Brătianu refuzaţi de o administraţie UDMR  ce manifestă aversiune la tot ce e simbol românesc. O scurtă plimbare prin oraş ne dezvăluie  detalii deloc de neglijat.

Toate simbolurile  administraţiei  ce conduce  oraşul  discreţionar şi totalitar abundă de panglici tricolore roşu alb verde în timp ce  panglica tricoloră de la gâtul lui Avram Iancu a fost rapid îndepărtată de o administraţie ce nu este capabilă să identifice nici o persoană ce pângăreşte vreun simbol românesc.

Aceasta este  atmosfera întreţinută de o administraţie exclusiv UDMR. La 98 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia românii din Carei nu beneficiază de clase de profesională în limba română pentru specializări  precum ospătari, vânzători sau tapiţeri. Mai rămâne să fim arestaţi pentru că semnalăm aceste aspecte  precum se întâmpla în  februarie 1919.   „Neamul Românesc” din 20 februarie 1919, aducea ştirea arestării vicarului Romulus Marchiş, din Careii Mari, şi a protopopului Anton Băliban, din Unimăt, jud. Satu Mare şi încarcerarea lor la Debreţin, împreună cu alţi 16 preoţi din zonă.

Istoria locală este plină de astfel de situaţii extreme în care românii din Carei au fost obligaţi să înveţe în altă limbă decât a lor  sau să se roage în biserici în altă limbă decât a lor  iar de amplasare de  busturi româneşti nici nu putea fi vorbă. Credeam până nu demult că  astfel de atitudini din partea unei administraţii din anul 2016 sunt de domeniul fantasticului  dar nu aduce anul ce aduce ceasul instalării unei administraţii  ce exclude românii din conducerea Careiului.

La 98 de ani de la Marea Unire în Carei nu se alocă nici un fond pentru reabilitare busturi sau monumente româneşti. La 98 de ani de la Marea Unire în Carei  un primar preşedinte al UDMR încurajează  joaca copiilor pe Monumentul Ostaşului Român , un monument ce face parte din Lista Monumentelor istorice naţionale.  Nu am uitat că simbolurile statului român au apărut în incinta noii primării la 7 luni de la  începerea activităţii  şi abia după semnalările Buletin de Carei.

Încă mai există careieni care se tem să vorbească despre ororile prin care au trecut în anii 1940  de frica consecinţelor din partea unei administraţii care încurajează discriminarea pe criterii etnice. Dovada, punerea în aplicare a planului de împărţire a Careiului în perimetre etnice ce a interzis fără echivoc  amplasarea  bustului regelui Ferdianad în parcul central doar pentru că urmaşii grofilor ce au pierdut dreptul la Castel în 1907 şi l-au cedat statului maghiar  nu şi-au dat consimţământul .

Bustul  a fost amplasat  TOTAL ILEGAL în vecinătatea unui sens giratoriu în total dispreţ faţă de însemnătatea sa. Nici  de această dată nu s-a sesizat nici un organ competent a efectua astfel de verificări semnalate clar în Buletin de Carei confirmate de către  Ministerul Culturii  pentru că, nu-i aşa că trăim în Republica de la Carei  ce se conduce după legi proprii, altele decât ale statului român de drept…

Asistăm chiar la apariţia de tipărituri pe bani europeni şi nu puţini  care  falsifică istoria. Faptul a fost semnalat până şi de europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, a apărut un material  semnat  în presa judeţeană dar a fost şters ulterior …nu credem că din cauza contractelor de reclamă şi publicitate cu primăria Carei…

http://romaniabreakingnews.ro/ecouri-din-serbia-la-afrontul-adus-romanilor-pe-bani-europeni-o-lectie-de-demnitate-din-partea-unui-profesor-sarb-de-istorie-din-voivodina/

http://www.buletindecarei.ro/2013/02/traseul-legendelor-satmareneun-fals-istoric-finantat-cu-bani-europeni.html

http://www.cotidiantr.ro/mobile/index.php?stiri_id=68406

http://www.botosaninecenzurat.ro/20141208-in-lipsa-unei-reactii-ferme-romanesti-un-istoric-sarb-ii-pune-la-punct-pe-extremistii-maghiari.html

Deci Buletin de Carei nu este singurul ochi care remarcă derapajele de la toleranţă şi bună înţelegere între etnii în mun.Carei condus de doi membrii ai UDMR şi un administrator public de la aceiaşi formaţiune. Falsul istoric cras dezavantajează doar românii în acest volum unde este copartener o asociaţie unde primarul Kovacs era membru în comitetul director iar administrator un consilier local de la formaţiunea condusă de primar.

La 98 de ani d ela Marea Unire încă nu au fost operate modificări în Harta Careiului pentru a corespunde pe deplin realităţii şi pentru a nu dezavantaja românii şi simbolurile lor.  Până şi în mediul online se promovează  o hartă ciuntită  ce nu cuprinde biserici româneşti ca biserica Sfântul Apostol Andrei sau Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Le găsim însă pe toate cele din Căpleni comună ce nu aparţine administrativ de UAT Municipiul Carei.  Aidoma şi pentru cimitire, unele sunt menţionate iar altele deloc.

Priviţi cum arată biblioteca sau geamurile de la şcolile Vasile Lucaciu, Gimnazială 1 şi Iuliu Maniu…

Sau priviţi cum arată singurul Cămin Cultural din singurul sat românesc din subordinea UAT Municipiul Carei…

Satul a fost  devastat în anul 1940 după instalarea administraţiei hortiste iar românii expulzaţi în vagoane de vite către Arad şi Deva. Au revenit între anii 1944 şi 1945  iar acum, în 2016 nu au apă curentă, au drumuri de pământ sau piatră, nu au Cămin Cultural şi nici canalizare iar transportul în comun lipseşte cu desăvârşire. Dar plătesc taxe şi impozite consistente la administraţia careiană.

Moţii din Ianculeşti nu au  unde să sărbătorească  Ziua Naţională  din data de 1 decembrie  dar plătesc cel mai mare impozit pe terenul agricol către primăria Carei.

La 98 de ani de la Marea Unire , un primar UDMR îşi angajează ca şi specialişti doi consilieri redactori din presa maghiară, unul cu studii superioare iar altul cu studii medii doar pentru a contracara  prin denigrări şi atacuri Buletin de Carei, singura voce care dezvăluie circuitul banului public careian indiferent de etnie. Dacă adăugăm şi alte  PFA din presă cu care primăria Carei are contract avem surpriza să descoperim  o adevărată redacţie pusă în funcţiune de primarul semnatar  pentru a-şi asigura o falsă imagine de bun şi echilibrat gospodar.

Nu numai că nu se alocă nici un leu pentru întreţinerea monumentelor româneşti la Carei dar bustul lui Avram Iancu din centrul oraşului este propus spre demolare  motivând modernizarea zonei dar fără a se aloca vreun fond pentru  …Avram Iancu. Nici pentru dicţionarul biobibliografic unde sunt cuprinse mare parte din personalităţile oraşului nu sunt alocate sume mărunte  dar sunt alocate sume obraznice pentru orice alte  promovări de obiective din sfera de interes a administraţiei actuale. Cui îi este frică de amintirea unor profesori, a unor traducători şi oameni de litere care au făcut cunoscut numele Careiului în toată ţara dar nu numai?

Drumurile de coşmar,  anagajările pe criterii de cumetrii sau  colegi de partid   întregesc tabloul sumbru al unui oraş multietnic  dar  unde sunt excluşi din  conducere   românii.

Aceasta-i povestea Careiului nostru , neromanţată şi necosmetizată,

Istoria sa  plină de jertfe şi privaţiuni   încă Aşteaptă Unirea adevărată.

 

Daniela Ciută

comentarii

de tireamu la 3 decembrie 2016 - 18:51

veniti sa vedeti ce drum este spre tirewamu!!!!
mereti pe ecoului sa vedeti acolo jale si mizerie crunta la firma de scaunye unde ne ascunde prin spate pana trece contyrolu

de camelia la 17 ianuarie 2017 - 22:54

parca nu am fi in Romania fratilor!
cine le permite angajatilor de la stat sa nu respecte legile tarii????

de Relu la 18 ianuarie 2017 - 18:40

cum cine? serviciile care sustin mafia de la Carei!

de Marius la 17 decembrie 2017 - 13:01

Uniti-va Români ca numai asa putem învinge!
Trăiască România

Lasati un comentariu