Gogorița de la The Sun. Copii care își ajută părinții sunt catalogați ca sclavi. Declarația Șefului Serviciului Social Carei

• publicat la: 22 noiembrie 2016
Gogorița de la The Sun. Copii care își ajută părinții sunt catalogați ca sclavi. Declarația Șefului Serviciului Social Carei

Un reportaj incendiar apărut ieri în publicația The Sun   scoate în evidență faptul că o familie își rotunjește veniturile prestând muncă la domiciliu  ajutată de copii lor.  În fapt este vorba despre împachetarea surprizelor jucării în ouă Kinder. Imaginile arată clar că lipsește cu desăvârșire abuzul, condițiile de trai ale familiei fiind mai mult decât decente iar fața copiilor nu exprimă deloc chin ca urmare a unei exploatări.

https://www.thesun.co.uk/news/2234193/kinder-egg-slaves-aged-just-six-are-being-paid-22p-an-hour-for-13-hour-shifts-making-the-toys-hidden-inside-chocolate-treats/

,, Cunoaștem această familie și nu este cazul unei astfel de aprecieri de sclavagism….Familia nu beneficiază de ajutor social pentru că nu e cazul. Vom face o deplasare din nou la domiciliul familiei împreună cu agenți de la Poliție și cu reprezentanți de  la Protecția Copilului din Satu Mare. Este  o exagerare tot acest demers pentru că în familiile cu copii fiecare contribuie cu  câte ceva  pentru bunul mers al lucrurilor. Adică dacă ne punem copii noștri să  ne ajute la activități ușoare   înseamnă că îi exploatăm?,, a declarat pentru Buletin de Carei Monica Radu, șef birou asistență socială din cadrul Primăriei Carei.

Activitățile prezentate de britanici sunt un fel de clacă în accepțiune românească. Cei care ar trebui să fie trași la răspundere sunt cei care își bat joc  de nivelul de remunerație acordat pentru serviciile de împachetare. Oare pe ce bază sunt plătiți acești oameni și  cine plătește impozitele către stat? Nu vă miroase a oareșce evaziune fiscală din partea celor ce au descărcat sacii cu surprize Kinder în curtea familiei amintite?

Dacă tot se dorea a scrie un  articol denigrator la adresa Careiului trebuia  să se intre la  spațiile alocate de primărie pentru oamenii fără adăpost care nu au nici o posibilitate de a face un duș sau de a se spăla altfel decât în lighean după ce în prealabil au încălzit apa pe soba din cameră.

Oare există aviz de la ISU pentru acest tip de încălzire în incinta unui fost garaj?

Nici la blocul social din subordinea primăriei Carei situația nu este mai roză ci dimpotrivă…șobolanii mișună în voie la grupurile sociale iar apa are miros de urină după cum afirmă locatarii de la primul etaj.

Încăperi pestilențiale  de ani de zile sunt tolerate de administrația careiană dornică de noi mandate de conducere.

Vă reamintim că situațiile prezentate mai sus nu sunt de dată recentă ci sunt tolerate de administrația locală de mai mulți ani de zile.

Buletin de Carei

 

comentarii

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2016 - 14:34

Câte ceva (ceva mai aproape de esența problemei) despre Ferrero, despre Romexa SA cu șeful Daniel Mureșan și proprietarul actual Alexandru Mudura Jr., despre Prolegis și directorul acesteia Marcel Bont.

Sugerez, cu tot respectul cuvenit și cu toată stima de care sunt capabil Careianului informat care nu poate fi manevrat, precum și celorlați trei Cavaleri ai Apocalipsei aparținând trustului de presă privat al primașului, trust plătit din bani publici, adică din banii contribuabililor careieni, adică din banii tăi și din banii mei, să urmărească prin investigațiile lor jurnaliste (extrem de profesioniste) această pistă și să lase in pace familia Jurj, să nu o mai denigreze fiindcă aceasta n-a făcut nimic rău, n-a denigrat România și de fapt n-a făcut altceva decât să-și cãștige in mod cinstit pâinea cea de toate zilele.

Pe ansamblu, pentru mine este acum deosebit de clar că oricine ar susține că copiii familiei Jurj lucrează ca niște sclavi pentru Kinder/Prolegis/Romaxa/Ferrero, inclusiv cei de la The Sun, sunt niște cretini incurabili. Despre alți copiii „sclavi” care ar lucra pentru filiera ouălor de ciocolată Kinder insă nu pot spune nimic, fiindcă nu cunosc situația de fapt.
Sper insă sincer să o descâlcească DIICOT și asta cât mai repede posibil. Dixit.

http://m.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ferrero-va-investiga-activitatea-furnizorilor-romexa-si-prolegis-in-cazul-copiilor-romani-din-carei–pusi-sa-asambleze-jucarii-pentru-ouale-kinder-433732

==================

de Timoc Titel la 23 noiembrie 2016 - 14:38

Asa se pare ca ziaristilor de la The Sun le place dezinformarea. Eu mi-am spus parerea pe pagina lor online, va invit si pe voi sa faceti acelasi lucru. Nu trebuie sa ramana doar o stire intr-un ziar. Trebuie sa le arata ca nu suntem mai prejos decat ei. Noi nu suntem inca putrezi ca societate.
Eu asta le-am scris
„Nu stiu cum va permiteti sa jigniti un popor intreg. eu am fost in marea britanie si credeti-ma nu am ce sa invat de la voi. Am vazut ghetouri in east london, am vazut numai femei grase, care beau mult si sunt mereu infometate de sex. Am vazut pe unde am umblat englezi prost imbracati, prost educati intotdeauna beti. In supermarketuri dimineata am vazut copii imbracati numai in pijama impreuna cu mamele lor mirosind a bautura. voi ati vazut o familie care isi castigau prin munca cinstita existenta, copii probabil i-au ajutat sau au stat acolo pentru poza. uite cine vorbeste acum. ce sa invatam de la voi? neglijenta, educatie proasta, drogati, oameni obezi? nu este problema voastra cum ne crestem si ne educam copii, rezolvati-va problemele voastre sociale scrie-ti despre ele in publicatiile voastre, lasati-ne in pace, noi ne vom rezolva problemele noastre si fara voi, vom creste ca un popor sanatos, inteligent si bine educati.”

Ce sa va mai zic, cercetatorii britanici au descoperit oul Kinder….
Cele bune.

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2016 - 14:55

@Timoc Titel.

Vă apreciez ptr postarea dvs. de pe site-ul The Sun.

Iar Careianul informat care nu poate fi manevrat ar trebui să inceapă exact de aici cu investigatiile lui jurnalistice:

Prolegis Consulting Srl Oradea Punct De Lucru Carei
Judet Satu-Mare
Localitatea Carei
Adresa str. Căplenilor nr. 60 Carei
Telefon 0724214433
Cod Unic de Inregistrare 17890523

După adresă, nu pare să fie prea departe de adresa la care este primit în spațiu nașul, deci finul-sas, adică Careianul informat, poate să o nimerească foarte ușor.

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2016 - 15:45

Nu vă traduc.

„The Romanian families involved are not to blame.
They are on the breadline and have no other livelihood.”

Propoziție scrisă în „THE SUN SAYS We must put a stop to human misery and plight of Romanian children working on Kinder eggs. British kids will never have imagined the treats were assembled by other children living in squalor
BY THE SUN 22nd November 2016, 3:46 am

Apoi: „NEST EGG Millionaire Kinder ‘slave’ boss lives in massive mansion while families living in poverty earn 22p-an-hour making eggs’ toys”. Mudura’s company Romexa is the main contractor in Romania to Kinder’s owner Ferrero. BY NICK PARKER 22nd November 2016, 11:35 pm. THE millionaire at the centre of the Kinder “slaves” scandal lives in this lavish mansion while slum families get 22p an hour making toys for the eggs. Alexandru Mudura, 44, and his firm are being probed by Romanian cops over the outsourcing racket there.

Cam de aici provine „cancerul”:
https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2016/11/nintchdbpict000284091809.jpg?w=960&strip=all

Se poate vedea și

THE SUN SAYS Government needs to overhaul tax laws to halt tax dodgers like Kinder and Ferrero. Ferrero’s UK subsidiary hasn’t paid corporation tax since 2008 BY THE SUN 23rd November 2016, 2:17 am. THERE’S another nasty surprise inside the Kinder Egg scandal we cracked open. You might imagine a vast corporation like Ferrero, making £112million UK profit last year while using British roads, services and staff, would pay a healthy chunk to the Treasury in return.

și incepi să realizezi că toată afacerea asta nu mai este doar o „gogoriță de la The Sun”, „o nouă denigrare la adresa României prin intermediul unor careieni”, „UPDATE! HOZTA A FORMÁJÁT A THE SUN”, „Careiul, în mijlocul unui scandal INTERNAȚIONAL. COPII care ar lucra ca și ”sclavii” etc.

Cu tot respectul, dar este deja o treabă cât se poate de seriosă.

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2016 - 20:37

„Diversiunea jurnaliştilor de la The Sun, investigată de DIICOT. Audieri la Carei. Careianul / 4 ore ago”

Nici vorbă touaășu’ Careianul!

DIICOT va ancheta filiera PROLEGIS/ROMEXA/FERRERO.

Facem pariu?

de Horia Mărieș la 24 noiembrie 2016 - 06:23

Cred fiecare cuvânt din comunicatul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare:

”În urma demarării unei anchete de verificare a aspectelor sesizate efectuate de către reprezentanţii Serviciului de intervenţie pentru situaţii de abuz, violenţă în familie, trafic şi alte situaţii de urgenţă în domeniul asistenţei sociale, din cadrul DGASPC Satu Mare, se concluzionează următoarele: În ceea ce priveşte creşterea şi educarea celor doi copii, părinţii se implică în mod activ fiecare aducându-şi contribuţia, fiecare implicându-se în creşterea şi educarea copiilor, chiar dacă tatăl lor domiciliază în mod efectiv în satul Ianculeşti, acesta vine deseori şi o ajută pe mama copiilor. Băieţelul J.P. este înscris şi frecventează regulat Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu,, Carei în clasa a V-a, secţia română. Fetiţa J.H. frecventează Grădiniţa cu program prelungit Carei, în mod regulat. Cu toate că cei doi părinţi sunt divortaţi şi nu mai locuiesc împreună aceştia se vizitează destul de des, fiecare se implică în viaţa copiilor, relaţia dintre cei doi părinţi fiind normală de ajutorare şi colaborare, fiind bazată pe ataşament şi dragoste. Fiecare părinte este responsabil privind creşterea şi educarea copiilor, cei doi asumându-şi în mod conştiincios această responsabilitate, încercând să menţină un mediu familial cât mai potrivit raportat la situaţia existentă.
În urma vizitei efectuate, a discuţiilor purtate, a informaţiilor primite de la reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială Carei şi a Poliţiei Municipiului Carei, nu au fost sesizate aspecte care să ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică, psihică şi integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin muncă de către părinţii acestora. De asemenea, conform declaraţiilor părinţilor şi a copilului mai mare, aceştia afirmă atât verbal cât şi în scris faptul că cei doi copii ai familiei Jurj nu au fost niciodată puşi să muncească şi niciodată nu au fost exploataţi prin muncă.”

Rămân însă la ideea mea fixă. In această speță esența nu constă in faptul că în „The Sun” s-au făcut „afirmații neadevărate şi jignitoare cu privire la familiile din România”. a
Acest aspect nici nu este de loc documentat de D.G.A.S.P.C. Satu Mare și de Poliția Carei în comunicatul grăbit, cu referire la alte familii din zona Carei și Tăsnad care își câștigă existența în același fel ca și familia Jurj) ci constă în investigarea amănunțită a legalității activității economice a firmelor în mod cinic exploatatoare de oameni nevoiași numite Prolegis Consulting Srl Oradea (cu Punct De Lucru Carei) și http://www.listafirme.ro/top_2016/diploma_14496.htm

Atunci când Poliția Carei și mai ales DIICOT se vor incumeta (sau le va da prin cap) să deschidă porțile și dosarele acestor firme, mai putem sta de vorbă. Până atunci vorbim doar discuții.

de Horia Mărieș la 24 noiembrie 2016 - 06:26

Cred fiecare cuvânt din comunicatul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare:

”În urma demarării unei anchete de verificare a aspectelor sesizate efectuate de către reprezentanţii Serviciului de intervenţie pentru situaţii de abuz, violenţă în familie, trafic şi alte situaţii de urgenţă în domeniul asistenţei sociale, din cadrul DGASPC Satu Mare, se concluzionează următoarele: În ceea ce priveşte creşterea şi educarea celor doi copii, părinţii se implică în mod activ fiecare aducându-şi contribuţia, fiecare implicându-se în creşterea şi educarea copiilor, chiar dacă tatăl lor domiciliază în mod efectiv în satul Ianculeşti, acesta vine deseori şi o ajută pe mama copiilor. Băieţelul J.P. este înscris şi frecventează regulat Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu,, Carei în clasa a V-a, secţia română. Fetiţa J.H. frecventează Grădiniţa cu program prelungit Carei, în mod regulat. Cu toate că cei doi părinţi sunt divortaţi şi nu mai locuiesc împreună aceştia se vizitează destul de des, fiecare se implică în viaţa copiilor, relaţia dintre cei doi părinţi fiind normală de ajutorare şi colaborare, fiind bazată pe ataşament şi dragoste. Fiecare părinte este responsabil privind creşterea şi educarea copiilor, cei doi asumându-şi în mod conştiincios această responsabilitate, încercând să menţină un mediu familial cât mai potrivit raportat la situaţia existentă.
În urma vizitei efectuate, a discuţiilor purtate, a informaţiilor primite de la reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială Carei şi a Poliţiei Municipiului Carei, nu au fost sesizate aspecte care să ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică, psihică şi integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin muncă de către părinţii acestora. De asemenea, conform declaraţiilor părinţilor şi a copilului mai mare, aceştia afirmă atât verbal cât şi în scris faptul că cei doi copii ai familiei Jurj nu au fost niciodată puşi să muncească şi niciodată nu au fost exploataţi prin muncă.”

Rămân însă la ideea mea fixă. In această speță esența nu constă in faptul că în „The Sun” s-au făcut „afirmații neadevărate şi jignitoare cu privire la familiile din România”.
Acest aspect nici nu este de loc documentat de D.G.A.S.P.C. Satu Mare și de Poliția Carei în comunicatul grăbit, cu referire la alte familii din zona Carei și Tăsnad care își câștigă existența în același fel ca și familia Jurj ci constă în investigarea amănunțită a legalității activității economice a firmelor în mod cinic exploatatoare de oameni nevoiași numite Prolegis Consulting Srl Oradea (cu Punct De Lucru Carei) și http://www.listafirme.ro/top_2016/diploma_14496.htm

Atunci când Poliția Carei și mai ales DIICOT se vor incumeta (sau le va da prin cap) să deschidă porțile și dosarele acestor firme, mai putem sta de vorbă. Până atunci vorbim doar discuții.

de csongor la 24 noiembrie 2016 - 08:33

Cand ancheta va ajunga la tulipani atunci se va discuta numai de copii si de protectie sociala. Se stie si la Oradea cine e omul de la Carei si pe cine sustine in campanie ca la fel a fost si cu rubika de la iesirea spre satumare. Acolo de ce nu au venit cand lucrau minorii in schimburi la biscuiti? cand se va verifica si sectia de scaune de pe ecoului?

de lacimaci la 24 noiembrie 2016 - 13:29

daca sotul era din ianculesti precis ca sotia a primit pensie de boala de la sotia lui onet cel care a construit casa vila pe terenul unde a fost parcul din sat.. e amici cu jeno ca au avut firma de mobila dar au falimentat si aceasta firma ..a umblat azi vara sa ceara sponsorizare pentru ianculesti dar nu pe acte bune , si jeno tot dadea la telefoane pentru bani ca ei numai asa stiu sa lucreze pe banii de la altii. senatorul marian a scris despre mafia de la spitaluil de la carei si despre cum se dau pensiile de boala de doctorita din ianculesti dar dna se face ca nu vede ce eeste de la carei cand se uita din urziceni@!

de cami la 24 noiembrie 2016 - 23:24

logica e simpla. mamica copiilor era cu pensie de boala data de doctorita din ianculesti de unde era sotul ei..sare iepurele de unde nu te astepti motule onet vandut lui jeno pentru un teren de casa si un ban pe apartament!!1 sotul doctoritei a fost delegat satesc si are pensie de handicapat de vedere dar el conduce bolizii DIICOT are acces la toate aceste date dar ramane de vazut cat vrea sa arate ca stie saau cat are voie sa arate.
onetul coada de topor are un apartamant in piata avram iancu din carei pe care il inchiriaza de ani de zile la primarie pentru 900 de lei pe luna daca tot a fost asociat cu jeno la castex srl carei!umbla in august sa faca contrracte de sponsorizari pe te miri ce firme si asociatii ca e mare foame de bani la el pana isi plateste datoriile de la oradea….chiar a crezut doctorita ca iese la pensie fara sa dea socoteala pentru toate nelegiuirile facute???? justitia si legea nu au importanta pentru ei dar oar eau pentru DIICOt sau jeno damai departe loc la vanatoare pentru …amatori?

de Petre la 25 noiembrie 2016 - 08:14

Inca un lucru pervers din partea Englezilor! Reprezentantii Ferrero afirma ca nu e primul atac al Englezilor la adresa companiei lor, acestia fiind suparati pe italieni deoarece au iesit de pe piata Engleza. Adica si-au mutat catrafusele din Anglia in alt stat. Daca aceasta afirmatie este adevarata iar varful de lance al atacului este un ziar englez, atunci ce e la ei e mult mai grav. Sa te razbuni pe o companie printr-o ancheta a unor ziaristi e mult sub deontologie.
Defapt acuma-mi dau seama ca Sasu e mic copil pe langa astia. Sasu e doar stergura primarului astia reprezinta o natiune intreaga.
Vizavi de cum prezinta stirile Sasu, hai sa nu mai vorbim domnule Maries. De mult e un zero! De ce sa mai fiu atent la el?

de Horia Mărieș la 25 noiembrie 2016 - 18:28

http://www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_107.html

Import Alert # 34-02, Published Date: 11/01/2016, Type: DWPE, Import Alert Name: „Detention Without Physical Examination of Confectionery Products Containing Non-Nutritive Components”

Reason for Alert: (…) *** Import Alert 34-02 was created as the Agency was made aware of a product called „KINDER SURPRISE EGGS”, and SIMILAR articles containing imbedded, non-nutritive objects, being offered for sale in the United States. The imbedded non-nutritive objects in these confectionary products may pose a public health risk as the consumer may unknowingly choke on the object. ***

KINDER SURPRISE eggs are legal in Canada and Mexico, but ARE ILLEGAL TO IMPORT INTO THE UNITED STATES.
In January 2011, the US Customs and Border Protection (CBP) threatened a Manitoba resident with a $300 (Canadian dollars) fine for carrying one egg across the US border into Minnesota.
In June 2012, CBP held two Seattle men for two and a half hours after discovering six Kinder Surprise eggs in their car upon returning to the US from a trip to Vancouver. According to one of the men detained, a border guard quoted the potential fine as US$2,500 per egg.

de lenuta la 26 noiembrie 2016 - 10:16

si pentru o stampila ne cere doctorita din ianculresti acolo ceva sa dam…e greu cu cabinet in centru rezidential din oradea sa tii din salaru de doctor si pensia de handicapat de vedere a sotului sofer de lux…..diicot si dna nu is interersati de afacerile cu pesniile de boala din zona careiului ?// la oradea au fost arestati deja cei care au dart pensiile nemeritat!la noi de cand e jeno la primarie infloreste coruptia !!1

de Horia Mărieș la 7 decembrie 2016 - 18:49

Ca să vezi și să nu crezi! Să fiu eu al lui driakula dacă finul sas nu era de cu totul altă părere/opinie decât asta de azi:

„Careianul / 2 ore ago
Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare s-a autosesizat, după ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă, şi a deschis un dosar penal pe numele firmei Prolegis Consulting SRL, care ar fi dat de lucru localnicilor, fără acte, anunţă postul de televiziune Digi 24. Mai mult de zece persoane au recunoscut că munceau acasă la asamblarea jucăriilor, fără să aibă un contract de muncă, se mai arată în ştirea difuzată de Digi 24.”

Doar ca să-i aduc aminte, cu nemărginit respect și cu mult drag: http://www.buletindecarei.ro/2016/11/gogorita-the-sun-copii-care-isi-ajuta-parinti-sunt-catalogati-ca-sclavi-declaratia-sefului-serviciului-social-carei.html#comment-53210

Lasati un comentariu