La Carei NU se pregătesc vânzători şi ospătari în limba română. Cine ne face de râs în ţară?

• publicat la: 13 noiembrie 2016
La Carei NU se pregătesc vânzători şi ospătari în limba română. Cine ne face de râs în ţară?

Forţa comunităţii a fost invocată de un lider UDMR la mitingul de la Cluj de sâmbătă 12 noiembrie 2016 unde s-a afirmat că nu DNA trebuie să decidă dacă maghiarii din România pot să învețe în limba maternă, făcând referire la situația de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

,,Astăzi, nu politicienii trebuie să fie în primul rând, ci comunitatea, forța comunității, în mai multe orașe din Transilvania, să ne apărăm drepturile, să ne apărăm școlile, pentru că, în primul rând, cred că o să putem să rămânem maghiari în continuare în România dacă avem școli, dacă putem să studiem în limba maternă…Nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii...”, a susținut Kovacs Peter.

Kovacs Peter a mai spus că protestul este față de ceea ce se întâmplă la liceul din Târgu Mureș, titrează Agerpres.

La 170 km distanţă, în municipiul multietnic  Carei, românii nu îşi pot trimite copii să înveţe meseria de vânzător,  plăpumar, tapiţer, ospătar , sudor, lăcătuş, electronist în clase cu predare în limba română pentru că în anul şcolar 2016-2017 nu sunt prevăzute decât clase cu limba de predare maghiară pentru aceste specializări conform situaţiei afişate pe site ul oficial al Inspectoratului Şcolar.

http://www.satmar.ro/web/document.php?id=527

Într-un oraş multietnic din Transilvania accesul la învăţământ profesional în limba română în anul 2016 este  îngrădit! Avem în municipiu 7 clase de învăţământ profesional dintre care 6 sunt în limba maghiară.

Asistăm  în România la  discriminare între copiii elevi pe criterii etnice. Specializările la care au acces copii maghiarilor nu sunt accesibile şi celorlalte etnii din Carei.

Cum  putem să ne jucăm cu soarta copiilor de români din Carei  şi să îi obligăm să înveţe într-o altă limbă?  Cine are interes să trateze diferit  românii şi maghiarii ce convieţuiesc în Carei?

Ne punem întrebarea cum vor servi ospătarii şi vânzătorii turiştii români sosiţi în  Carei dacă ei se pregătesc doar în limba maghiară? Nu putem să ne facem de râs oraşul  şi să ne trezim că turiştii din România nu pot să comande în limba română. Cine ne face de râs în ţară?

Niciun politician din judeţ dintre cei care candidează pentru Parlamentul României nu a luat încă atitudine faţă  de această situaţie discriminatorie semnalată de Buletin de Carei din luna septembrie.

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/au-disparut-clasele-de-profesionala-in-limba-romana-la-prestari-servicii-discriminare-in-forma-continua-la-carei.html

Buletin de Carei

comentarii

de Iancu la 14 noiembrie 2016 - 14:57

Care politicieni ? Cei cumparati de udmr. ( se stie cum au fost cumpatati )

Lasati un comentariu