Remember Cenaclul Flacăra. Folk-ul românesc rămâne viu pentru careieni

• publicat la: 7 noiembrie 2016
Remember Cenaclul Flacăra. Folk-ul românesc rămâne viu pentru careieni

Aseară, la Teatrul Municipal Carei a avut  loc un concert  susținut de Andrei Păunescu și Valentin Modovan. Un eveniment deosebit  dedicat comemorării  lui Adrian Păunescu, publicistul și poetul care a inițiat Cenaclul Flacăra.

Cenaclul Flacăra a reprezentat o mişcare cultural-artistică între anii 1973 şi 1985, condusă de poetul Adrian Păunescu si a delectat  publicul cu  poezia compusă de Adrian Păunescu (uneori şi instant, pe scenă) sau  versurile recitate din poeziile poeţilor consacraţi,  cu  muzica timid îngânată de către debutanţi anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă şi  cu  piese deja cunoscute ale unor formaţii, grupuri muzicale şi solişti deja afirmaţi.

Spectacolul   „Și totuși există iubire – Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu” a debutat cu  un scurt program de poezii recitate de tinerii moți din Ianculești, sat ce aparține de mun.Carei.  Georgiana Trif, Alexandra Danciu, Marcel Ursan, Mihai Todea  și Gheorghe Trif au dat glas versurilor legate de iubirea de țară și de neam.

În aplauzele publicului, protagoniștii Andrei Păunescu (fiul marelui poet)  și Valentin Moldovan au  început recitalul de la Carei  cu melodia învățătorului Ion Hagiu, Căciula.

Timp  de peste 3 ore, spectatorii careieni au cântat împreună cu artiștii melodiile atât de îndrăgite ale Cenaclului Flacăra. De la dragostea de cuplu la dragostea de părinți – printre care s-a numărat și Haide mamă, haide tată, cântec despre părinții lui Adrian Păunescu – la cele despre natură, despre țară și dreptatea socială sau  cântece patriotice  ,,Iancu la Țebea,,, ,,Tu, Ardeal,,.

Melodiile care au făcut ca publicul să se ridice în picioare și să aplaude și care l-au îndemnat pe Andrei Păunescu să afirme că spectacolul s-a mutat acolo, nu aici, sunt cele patriotice: Tu, Ardeal, Doamne, ocrotește-i pe români, Capul de la Torda,  Jurământ la Putna. 

Andrei Păunescu a alternat melodiile cu relatările despre ce a însemnat Adrian Păunescu pentru români, despre momente din istoria familiei Cenaclului Flacăra. Finalul a fost la fel de emoționant ca întreaga manifestare –  o sală întreagă aplaundând în picioare  ceea ce demonstrează că  publicul este dornic de astfel de manifestări.

În scurta lor ședere la Carei, Andrei Păunescu și Valentin Moldovan   și-au făcut timp să asiste și la hramul Bisericii ,,Sf Apostoli Mihail și Gavril,,   din Marna Nouă. Urmașii lui Avram Iancu din Marna i-au primit călduros și i-au răsplătit  cu ropote de aplauze pentru  melodiile dedicate.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu