Sesiune solemnă dedicată Marii Uniri la Academia Română

• publicat la: 29 noiembrie 2016
Sesiune solemnă dedicată Marii Uniri la Academia Română

În Aula Academiei Române a avut loc luni, 28 noiembrie 2016, o sesiune solemnă dedicată sărbătoririi zilei Marii Uniri şi a participării României la Primul Război Mondial, informează Radio Trinitas.

La eveniment au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Membrii Academiei Române, înalte oficialităţi ale statului, diplomaţi și oameni de cultură.

Sesiunea a debutat cu discursul academicianului Ionel-Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române. În cuvântul său, Ionel-Valentin Vlad a subliniat importanța implicării forului academic român în idealul de unire a provinciilor românești.

Academia Română a contribuit mult la ridicarea conștiinței naționale și în mod larg a lucrat și dânsa pentru desăvârșirea unității noastre sufletești. Sesiunea solemnă de astăzi este menită să rememoreze evenimentele petrecute în urmă cu 100 de ani, a declarat Ionel-Valentin Vlad.

În continuare, a fost transmis cuvântul domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României.

În alocuțiunea rostită, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat importanța slujirii preoților militari pe câmpurile de luptă.

În desfășurarea evenimentelor, pe lângă oamenii politici ai timpului și armata țării, Biserica Ortodoxă Română a îndeplinit un rol de seamă prin clericii și credincioșii săi mireni. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a propus Marelui Cartier General al Armatei Române, în luna mai a anului 1915, ca preotul Constantin Nazarie, profesor universitar de teologie morală la Facultatea de Teologie a Universității din București, să fie numit ca protopop al preoților de armată și șef al serviciului religios. Preoții militari ortodocși au găsit puterea de a sădi în sufletele soldaților cuvântul mângâietor și întăritor al lui Dumnezeu. Slujbele de binecuvântare, Sfânta Liturghie, Spovedania și Împărtășirea soldaților cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos au fost completate de cuvântări de îmbărbătare, de motivare a luptei pentru împlinirea idealului național, a evidențiat Preafericirea Sa.

Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, a explicat importanța deciziilor luate de Regii României din aceea perioadă.

Acum un secol, străbunicul meu, Regele Ferdinand ratifica decizia Consiliului de Coroană de a conduce România în primul Război Mondial alături de puterile Antantei. Punând datoria de țară mai presus de orice, Regele Ferdinand a condus România prin momentele cele mai grele și mai mărețe ale istoriei noastre. Continuând realizările istorice ale Regelui Carol I, Ferdinand, alături de bravii săi soldați , a luptat pentru împlinirea visului tuturor românilor, Marea Unire, a declarat Alteța Sa Regală, Principesa Margareta.

Anul acesta se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire.  În 4 aprilie 2016 Academia Română a împlinit 150 ani de activitate. Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, instituţia, definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc, primeşte, în martie 1879, titulatura Academia Română. Simbol al spiritualităţii naţionale încă de la înfiinţarea sa, la foarte scurtă vreme după Unirea Principatelor Române, Academia Română se afirmă şi continuă să se definească drept nucleul intelectualităţii româneşti. Membrii săi sunt personalităţi ştiinţifice recunoscute şi apreciate naţional şi internaţional, cu o deosebită expertiză în domenii dintre cele mai diverse, de la istorie, filosofie şi lingvistică, până la fizică nucleară, chimie, biologie macro- şi microcelulară, geologie şi geodinamică sau agricultură.

sursa NapocaNews

Lasati un comentariu