Sfințire de Monument închinat Eroilor români căzuţi la datorie în 19 octombrie 1944

• publicat la: 5 noiembrie 2016
Sfințire de Monument închinat Eroilor români căzuţi la datorie în 19 octombrie 1944

Ziua de 5 noiembrie 2016 va avea o mare importanţă de acum înainte în istoria Ţării Codrului. Lucru datorat Asociaţiei „CODRENII” care în această zi a reuşit să dăruiască tezaurului codrenesc un ansamblu monumental dedicat jertfei soldaţilor români căzuţi la datorie în octombrie 1944 pentru reîntregirea hotarelor ţării.

..,,Du-te la oștire, pentru țară mori! și-ți va fi mormântul încununat cu flori!,, ..oare ce o fi  în sufletul unei mame care își trimite băiatul la oaste să lupte pentru țară?  … Ionel Costescu , președintele Asociației Codrenii care a ridicat acest   Monument.

Ansamblul monumental, străjuit de drapele tricolore, cuprinde o cruce brâncovenească din marmură albă de Ruşchiţa şi o piatră din granit negru de Tripşor – Săpânţa pe care sunt înscrise numele a 27 de eroi identificaţi precum şi un erou neidentificat, căzuţi la datorie în acele zile din octombrie 1944. Ansamblul central este aşezat pe un tumul sub forma unei calote sferice, cu înălţimea de 1,20 m şi cu raza 1:200.000 din raza Pământului, înscris într-un pătrat cu latura de 16 m, împrejmuit de gablioane de piatră. Suprafaţa desfăşurată a incintei reprezintă 1:1.000.000.000 din suprafaţa României Mari. Pe tumul sunt înşiruite, pe o spirală dacică, un număr de 28 de cruci albe, ortodoxe. În colţurile ansamblului monumental sunt amplasaţi arbuşti de lauri, care simbolizează pacea şi eternitatea.

,,Asistăm la un moment de dreptate,, a fost și una din aprecierile prefectului Radu Bud  din alocuțiunea rostită la Socond.

Evenimentul a fost binecuvântat de prezența PS Iustin Sigheteanul, de protopopul de Carei, pr. Crainic, de numeroși preoți. Au onorat cu prezența Prefectul Radu Bud, vicepreședintele CJ Ionuț Rus, viceprimarul mun.Satu Mare Adrian Albu, parlamentari și politicieni dar și numeroase asociații și creștini veniți în semn de respect pentru jertfa eroilor români.

Din Carei a fost prezentă Asociațiunea ASTRA care a depus o coroană de flori și a rostit un mesaj de susținere pentru toți cei care simt românește.

După ceremonialul de dezvelire a urmat un parastas de pomenire iar apoi au fost rostite alocuțiuni de oficialități și președinții de asociații.

,, preoți cu crucea-n mână căci oastea e creștină….,, până și versurile Imnului nostru național ne arată că Biserica este armata noastră spirituală a afirmat  PS Iustin Sigheteanul în alocuțiunea sa.

Un  moment emoționant a fost cel în care doamna Iulia Ciobanu  a redat asistenței jalea din familia sa la aflarea veștii că tânărul avocat Gașpar Dumitru a căzut pentru patrie.

Au urmat depuneri de coroane și jerbe de flori.

Corul din Finteuș a încheiat programul manifestărilor din data de 5 noiembrie de la Socond cu cântece patriotice.

Cu prilejul dezvelirii şi sfinţirii ansamblului monumental, situat pe drumul judeţean 193 F, Socond – Soconzel, a fost lansat şi un volum dedicat acelui sacrificiu, Socond 19 octombrie 1944,  realizat de către  ing. Ionel Costescu, dr. Viorel Câmpean. Aceștia au adus   mulțumiri tuturor celor  i-au  ajutat în  demersul lor, în special domnilor ingineri Alexe Gheorghe din Râmnicu Vâlcea şi Teodor Popescu din Caracal dar mai ales arhitectului peisagist din Timișoara.

Ansamblul monumental şi volumul, ambele realizate prin truda Asociaţiei „CODRENII” se doresc a fi un necesar şi firesc omagiu adus de românii din Codru, ostaşilor români care şi-au jertfit vieţile în octombrie 1944. „Codru-i frate cu românul” spunea poetul nostru nepereche; Ţara Codrului doreşte să răsplătească sacrificiul tinerilor soldaţi, majoritatea din sudul ţării, aşezând aceste două daruri la temelia unităţii naţionale, acum când centenarul Marii Uniri este atât de aproape.

Buletin de Carei

comentarii

de granicer la 8 noiembrie 2016 - 01:10

Superb Monument si Superb gest din partea Codrenilor!

de Iuliana Voin la 8 noiembrie 2016 - 09:52

Sunt urmasa unuia dintre eroi,participanta la eveniment.Multumesc codrenilor si domnului Ionel Costescu.Emotia familiei mele nu se poate descrie în cuvinte.Le multumim!

Lasati un comentariu