Spectacol omagial şi comemorativ la Lucăceni

• publicat la: 27 noiembrie 2016
Spectacol omagial şi comemorativ la Lucăceni

Căminul Cultural din satul Lucăceni a fost gazda spectacolului dedicat comemorării marelui  patriot  pr.Vasile Lucaciu  şi a sărbătorii în avans a Zilei Naţionale a României. Organizarea a  aparţinut Asociaţiei Urmaşii lui Lucaciu, preşedinte Mirela Horgoş în colaborare cu Despărţământul ASTRA Carei. Tinerii  urmaşi ai lui Vasile Lucaciu au prezentat frumoase cântece şi poezii precum şi o  scurtă scenetă cu titlul România Mare.

Ansamblul vocal-instrumental Codruleţul de la Clubul Elevilor Tăşnad, instructor Ionuţ Rotar a adunat aplauzele publicului cu melodiile antrenante oferite.

O prestaţie de înală ţinută a   avut corala  Armonica a parohiei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Carei, dirijor Ionel Tordoi. ,,Sus inima români,, sau ,,,Pe-al nostru steag e scris unire,,  au fost deosebit de apreciate de  asistenţă.

Nu au lipsit nici în acest an  elevii recitatori din Ianculeşti de la Asociaţiunea ASTRA Carei.

,,Cântecul Tricolorului ,, de Ciprian Porumbescu sau   ,,Ardealul, starea mea de spirit,, de Marin Sorescu  sunt doua din creaţiile lirice  dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale.

Ca în fiecare an, solistele de muzică populară Dana şi AnaMaria Matoşan au  răspuns invitaţiei Asociaţiei Urmaşii lui Lucaciu. Acompaniamentul a fost asigurat de către Ghiţă Jurj la taragot şi Călin Raţ la braci.

Finalul a aparţinut îndrăgitului interpret local Dănuţ Mateş din Ianculeşti. Vocea sa dar şi cântecele patriotice româneşti au ridicat sala în picioare.

Urmare a colaborării  fructuoase de ani de zile a Asociaţiunii ASTRA Carei cu Asociaţia ,,Urmaşii lui Lucaciu,,  am fost invitată şi în acest an să prezint acest spectacol comemorativ şi omagial în acelaşi  timp. Pe parcusul  evenimentului am dat citire unor  secvenţe din discursul rostit de Vasile Lucaciu la procesul Memorandiştilor de la Cluj  din anul 1894.

N-ar fi trebuit să ne chemaţi la judecată! Ar fi trebuit ca mai întâi să vă cercetaţi     propria conştiinţă şi să vă-ntrebaţi dacă un popor poate fi acuzat pentru că doreşte să fie liber; fiindcă  dumneavoastră vreţi, de fapt, să judecaţi poporul Român…Dar nici un popor nu are dreptul să judece un alt popor. Atâta timp cât trăim pe pământul nostru, ce argumente pot fi invocate pentru a ni se impune stăpâni dinafară? Permiteţi-mi să vă răspund: Nici unul!   Pentru că nici un român nu s-a născut vreodată rob !….Memorandul nu e altceva decât voinţa românilor de-a trăi liberi pe acest pământ alături de celelalte popoare.
Cauza românească îşi are legile ei mai presus de codul dumneavoastră juridic şi nici un paragraf nu i se potriveşte poporului român, fiindcă singura lege e Transilvania!  Nu vedeţi că e inadmisibil să ne judecaţi în propria noastră casă!?  Şi dacă ne acuzaţi pentru că luptăm pentru drepturile noastre, şi dacă ne găsiţi vinovaţi pentru că idealul nostru e Libertatea, atunci chemaţi la judecată şi Someşul, şi Mureşul, şi Crişurile, şi munţii, şi plaiurile, şi cerul de deasupra   noastră… Condamnaţi-ne pe toţi şi faceţi din Transilvania o imensă închisoare pentru    români…. dar vă previn, domnilor judecători, că apele râurilor noastre nu vor putea fi niciodată stăvilite de verdictul vreunui tribunal, iar munţii noştri vor rămâne şi pe mai departe înalţi şi neclintiţi ca şi credinţa noastră.

Am prezentat publicului şi lista  persoanelor din zona plăşii Careii Mari care au  fost desemnate a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

Am fost onorată de invitaţia  primită din partea Asociaţiei ,,Urmaşii lui Lucaciu,,  şi nu mă simt deloc  ruşinată  că am participat  sau că apar în poze. Sunt deosebit de bucuroasă, de mândră că am ocazia să particip la astfel de manifestări care sudează legăturile dintre românii moţi, codreni sau moroşeni şi care omagiază personalităţile cărora le datorăm libertatea de a ne exprima în limba română, limba noastră strămoşească.

Daniela Ciută

 

PS

Pentru cei care îşi pun semne de întrebare legate de ultima parte a materialului menţionez că am făcut precizările respective  în urma acuzaţiilor ce  mi se aduc  necontenit de fiul spiritual al primarului Kovacs cum că  aş  redacta astfel de materiale însoţite de imagini  întru laudă.  Nefiind în situaţia de a avea nevoie de loc de muncă sau diplome sau alte avantaje  materiale suspiciunile  persoanei complexate sau frustrate îşi pierd  valoarea. Astfel de persoane sunt incapabile să înţeleagă  că mai există oameni cu principii, iubitori  de neam şi ţară.

Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru.  Nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic” – Mihail Sadoveanu

comentarii

de Misi la 28 noiembrie 2016 - 08:14

A fost frumos. Doamna Matosan si Domnul Mates au voci extraordinar de frumoase. Bravo Romani!

de othilia la 28 noiembrie 2016 - 15:20

Bine scris, Daniela! La multi ani tuturor romanilor care traiesc cu adevarat in aceasta tara si o iubesc.

Lasati un comentariu