Subvenții acordate agenților economici care angajează absolvenți

• publicat la: 15 noiembrie 2016
Subvenții acordate agenților economici care angajează absolvenți

Agentia Judeteana`pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare aduce la cunostinta tuturor agenților economici din judetul Satu Mare ca începând cu luna decembrie se aplică prevederile OUG 60/2016 care aduce modificări importante a Legii76/2002 privind acordarea subvențiilor.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolventi ai unor instituții de învățământ primesc lunar pe o perioadă de 12 luni pentru fiecare absolvent încadrat o sumă în cuantum de 900 lei.

Angajatorii care incadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar o sumă in cuantum de 900 lei timp de 18 luni.

Nu beneficiază de acest cuantum :

  • Angajatorii care au obligația potrivit legii de a încadra în muncă absolvenți ai instituțiilor de învățământ
  • Angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă cu absolvenții instituțiilor de învățământ
  • Angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deținută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alți angajatori care au beneficiat de cel puțin una dintre facilitate, a căror raporturi de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilitate au încetat prin demisie, conform prevederilor legale în ultimii 2 ani.
  • Angajatorii care la data solicitării acordării măsurii de stimulare a ocupării forței de muncă se află în situația de insolvență, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activități suspendate sau restricții asupra acestora.

Subvenția se acordă proportional cu timpul efectiv lucrat de absolvent, precum și pentru perioadele în care persoana se află în concediul de odihnă.Nu se acordă pe perioadele în care rapoturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate.

De aceleași facilitate beneficiază angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET. Primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă în cuantum de 900 de lei,cu obligația menținerii rapoturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

De facilitățile prevăzute de ordonanța, beneficiază și angajatorii care în raport cu numărul de angajați,și-au îndeplinit obligația potrivitlegii de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor anterior termenului de 18 luni, sunt obligați să restituie, in totalitate, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a incetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării rapotului de muncă sau de serviciu.

Buletin de Carei sursa ANOFM

Lasati un comentariu