Ziua Naţională sărbătorită la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,,

• publicat la: 30 noiembrie 2016
Ziua Naţională sărbătorită la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,,

Marţi, 29 noiembrie 2016, elevii Colegiului Tehnic Iuliu Maniu din Carei au asistat cu stoicism în Sala Festivă răcoroasă pentru a urmări  spectacolul pregătit de  inimoasele profesoare Lavinia Zota  şi Viorica Tomai în cinstea Zilei Naţionale a României. Alături de elevi au fost prezente şi cadrele didactice ale şcolii umplând până la refuz Sala Festivă.

Frumoasele costume tradiţionale româneşti au fost scoase din lăzile de zestre atât de cadrele didactice cât şi de către elevii artişti amatori.  Manifestarea omagială  a debutat  cu o  surpriză, Imnul Naţional fiind intonat integral  de către elevii Vasile  Lăcătuş şi Cristof  Fîrtea.

Cuvântul de deschidere a aparţinut directorului adj. ing.Dorina Oprea.

Poezii şi cântece patriotice româneşti  au fost interpretate rând pe rând  în aplauzele colegilor din sală.

La final toţi  cei prezenţi s-au prins într-o horă a Unirii.

În această Sală Festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu a fost semnată la data de 27 aprilie 1919 instaurarea administraţiei româneşti de după Marea Unire în prezenţa lui Iuliu Maniu, preşedinte al Consiliului Dirigent.

Iuliu Maniu a fost cel mai important om de stat pe care l-au dat românii din Transilvania în secolul XX. El provine dintr-o veche familie nobiliară, care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru ,,vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţio­nalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare.

Sala Festivă a fostei Prefecturi care  a funcţionat la Carei până în anul 1926 este  nereabilitată şi neglijată de actuala administraţie locală.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu