Lecţia de limba română pentru un consilier grăbit

• publicat la: 18 decembrie 2016
Lecţia de limba română pentru un consilier grăbit

O maximă latină spune că „a greşi e omeneşte, dar a persista în greseală este diabolic”.

Buletin de Carei oferă din nou  o lecţie gratuită  despre sensul unor cuvinte din limba română deoarece unele persoane  se apucă  de scris înainte de a se  documenta.

AMENINȚÁ, améninț, vb. I. Tranz. 1. A arăta intenția de a face rău cuiva (pentru a-l intimida sau pentru a obține ceva de la el). 2. A face un gest de amenințare. 3. A constitui o primejdie pentru cineva sau ceva.

ATENȚIONÁ vb. I. tr. (Rar) A atrage atenția; a preveni. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. attentionné].

Cititorii  careieni de limbă maghiară sunt din nou induşi în eroare prin folosirea unui cuvânt greşit ca traducere  la ,,atenţionare,,. Acesta este pasajul la care se face referire ……

..şi acesta este pasajul oferit   cititorilor în materialul   ,,Fenyegetnek?,,

 

 

Unde este…ameninţarea?

Nu comentez despre … Fenyegetni tetszik?  dar parcă exprimarea nu este una elevată, la nivelul unui consilier personal al unui primar de municipiu şi redactor în presă. Poate mă înşel dar  nu  sună mai bine …,,Talán fenyegetni akar?,,

Vă rugăm să apelaţi la cei ce cunosc noţiunea cuvântului ,,atenţiona,,   înainte de a folosi tastele. Oferiţi cititorilor toată informaţia nu doar trunchiată pentru a trage ei singuri concluziile de rigoare.

De unde a pornit totul?

În  data de 19 noiembrie 2016 am publicat  o poezie a renumitului Nicolae Băciuţ sub titlul Poemul lunii.

http://www.buletindecarei.ro/2016/11/poemul-lunii-toamna-de-primaveri.html

La data de 24 noiembrie 2016 am postat un material preluat de la Uniunea Ziariştilor Profesionişti sub titlul   BARONUL IOSIF FAY: „DECLARAȚIA DE ADEZIUNE A SECUILOR LA UNIREA CU ROMÂNIA”

Ambele articole au fost luate în colimator de către un  consilier  personal al primarului Kovacs, politician la rândul lui si persoană publică, la data de 25 noiembrie 2016 fără ca Buletin de Carei să fi făcut vreo referire la persoana lui.  Si totuşi se bagă în seamă  pe subiecte de istorie şi creaţie lirică,  neinvitat dar  probabil în căutare de reclamă. Cu alte cuvinte Buletin de Carei nu a făcut nici o  referire la  vreun consilier din primărie.

,,Jó múltkoriban bizonyos Vatra nevű lapból kölcsönözték a „hónap versét”…,,

https://anziksz.com/2016/11/25/milyen-a-jo-szekely-erdelyi-a-karolyban-elo-xenofobok-szemeben/

Pe data de 27 noiembrie 2016 am  semnalat faptul că acest consilier se foloseşte de cititorii de limbă maghiară penttru a le oferi informaţii trunchiate  sau insidioase despre cele apărute in Buletin de Carei .

http://www.buletindecarei.ro/2016/11/un-angajat-al-primarului-kovacs-politician-deranjat-de-revista-vatra-veche.html

Consilierul primarului se află pe statul de plată al Primăriei  si  nu are studii superioare dupa cum apare în organigrama recentă votată de consilieri. Poate că  nu  stăpâneşte  bine limba română şi face confuzii  în încercarea de a intelege textele publicate la datele menţionate mai sus dar aceasta nu este o scuză pentru obsesia pe care a făcut-o pentru Buletin de Carei.   ,,A atenţiona,,  nu înseamnă  ,, a ameninţa,,    în limba română!

Foarte ager la a monitoriza activitatea Buletin de Carei şi a familiei Ciută  cu predilecţie, pierde  însă  din timpul necesar pentru a se informa în calitate de consilier al primarului despre  cea mai arzătoare problemă a careienilor din această perioadă si anume intenţia primarului Kovacs, şeful său pe linie profesională şi politică , de a desfiinţa Scoala  Vasile Lucaciu prin  comasarea cu Colegiul Iuliu Maniu. Părinţii elevilor de la şcoala Vasile Lucaciu au semnat  cu toţii liste prin care contestă această comasare dorită doar de primar dar subiectul este ţinut sub capac, Buletin de Carei fiind singura informare  reală de care au parte careienii dar nu numai. Repet, Comasarea scolii  Vasile Lucaciu a fost discutată la şedinţele cu părinţii din fiecare clasă  în zilele  acestei săptămâni.

Toate aceste probleme stringente   pentru careieni sunt aruncate sub falsul interes pentru imaginea unui consilier sau a unui primar cu datorii la bugetul de stat.

Cel care ne tot etichetează  pe Facebook este rugat  să adopte o atitudine potrivită dacă este deranjat de referirile la persoana sa.  Adică nu vă mai legaţi de poeziile noastre româneşti, de revistele în care apar  şi nici  de documente istorice   cărora nu le puteţi contesta veridicitatea. Sunt specialişti care au un cuvânt de spus nu e cazul să interveniţi.

Există numeroase subiecte în municipiul Carei, de interes general, ce pot fi abordate după o  informare facilă. Ca sugestie, exploatarea gratuită a apei termale careiene folosită ca materie primă aducătoare de profit , alocarea de bani publici  adică peste 220.000 lei pentru renovarea sediului formaţiunii politice din care face parte conducerea Primăriei Carei, folosirea Centrului Social pentru scopul pentru care a fost aprobată finanţarea europeană nerambursabilă, trucarea licitaţiei din 2011 pentru marea asfaltare  dar lista este mult mai lungă şi destul de spinoasă. Oferim gratuit detalii pentru cei care doresc să aprofundeze subiectele legate de destinaţia banului careian.

Buletin de Carei

comentarii

de csongor la 18 decembrie 2016 - 01:06

fiecare scrie cat intelege. daca el nu cunoaste bine limba romana atunci asa scrie cum cunoaste. sigur ca mai bine cunoaste cine este firma ergo class care face la el acolo reclama si la noi se spune ca ei abia au ceva bani,

Lasati un comentariu