Mergeţi la vot duminică 11 decembrie 2016. ,,Dacă vă enervează toți politicienii, mergeți și votați!,,

• publicat la: 10 decembrie 2016
Mergeţi la vot duminică 11 decembrie 2016. ,,Dacă vă enervează toți politicienii, mergeți și votați!,,

Duminică 11 decembrie 2016 ne alegem  parlamentarii pentru următorii 4 ani. Judeţul Satu Mare va avea doi senatori şi cinci deputaţi în viitorul Parlament.  În noul legislativ vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori. Norma de reprezentare este, potrivit legii, de un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pentru a intra în Parlament, un partid trebuie sătreacă de pragul electoral de 5 procente.  Votul pe listă înseamnă că în primă fază se vor cunoaşte parlamentarii care au trecut de coeficientul electoral, iar după aceea va mai trece o perioadă de timp pană cand se vor împărţi mandatele prin redistribuirea voturilor rămase.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a făcut apel către electoratul român pentru a merge la vot, duminică, subliniind importanţa exercitării acestui drept pentru viitorul tuturor.

Astăzi am un mesaj foarte important pentru națiune: Dragi români, mergeți la vot! Mergeți la vot! Este un drept greu câștigat în decembrie ’89. Mergeți la vot și nu lăsați pe altcineva să hotărască în locul vostru! Dacă simpatizați cu un partid, mergeți și îl votați, dacă nu v-ați hotărât încă, gândiți-vă bine, dar mergeți și votați! Dacă vă enervează toți politicienii, mergeți și votați! Vă aștept duminică la vot. Este țara noastră, este România noastră, nu lăsați pe altul să decidă în locul vostru”, a spus Iohannis.

În judeţul Satu Mare avem la dispoziţie 334  de secţii de votare  din care 14  sunt în municipiul Carei.

Numărul persoanelor cu drept de vot din listele electorale este de 317593. Votul începe, duminică, la ora 7.00 şi are loc pană la ora 21.00. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea secţiei de vot. Persoanelor care la acea oră se aflăîn sala unde se votează li se permite să îşi exercite dreptul de vot. Tot atunci, urna specială, folosită pentru persoanele care nu se pot deplasa la secţie, trebuie să fie ajungăîn secţia de vot.

Pentru a preveni fraudarea alegerilor, numărătoarea voturilor se va filma. Operatorul de calculator din secţia de votare are obligaţia să ia măsuri pentru a asigura filmarea neîntreruptă a numărătorii voturilor. Tableta se va aşeza  într-un loc fix, care să ofere o perspectivă cat mai largă asupra locului unde se numără voturile. În cazul unor defecţiuni de funcţionare ale tabletei, procesul de numărare se întrerupe şi se reia după remedierea defecţiunilor. Filmarea numărării voturilor vine după ce la alegerile locale din acest an s-a introdus sistemul de monitorizare a scrutinului, implementat de Autoritatea Electorală Permanentă. Acestea prevede că operatorul de calculator înscrie codul numeric personal în sistemul informatic şi astfel se previne o eventuală încercare de a vota de mai multe ori.

Duminică, 11 decembrie a.c., peste 330 de poliţişti vor fi angrenați, la nivel județean, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral, suplimentar față de dispozitivul curent, în vederea asigurării măsurilor de pază şi protecţie și de ordine şi linişte publică și prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, Poliţia Română va desfășura activități, în vederea gestionării posibilelor incidente cu caracter electoral.

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți vota între orele 07.00 și 21.00.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege. 

Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

 

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

Buletin de Carei

comentarii

de florin la 11 decembrie 2016 - 10:07

ce mai adunare era aseara la clubul 9 mai sub umbrela culturala se facea propaganda tuli panului……

de localnic!!! la 11 decembrie 2016 - 11:34

da tin minte si tu ai fost acolo (altfel de unde stiai)

de florin la 11 decembrie 2016 - 12:59

persze ca am fost si am auzit ce a vorbit acolo si cum ati facut kampanie

Lasati un comentariu