Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România ia atitudine faţă de declaraţiile ostile ţării noastre

• publicat la: 3 decembrie 2016
Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România ia atitudine faţă de declaraţiile ostile ţării noastre

Din partea Societăţii  Cultural-Patriotice  „Avram Iancu” din România am primit un comunicat  în legătură cu boicotarea de către Ungaria a Zilei Naţionale a României.

C O M U N I C A T

Opinia publică din România a aflat cu stupoare  de declaraţia lui Péter Szijjártó, Ministrul de Externe al Ungariei, care a afirmat în preajma Zilei Naţionale a României că   „Dat fiind că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului le interzice tuturor angajaţilor să participe la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României”.

Toţi românii au fost uimiţi de acest gest neprietenos şi chiar ostil la adresa naţiunii române, de lipsa de minimă educaţie istorică, diplomatică şi culturală a acestui reprezentant al guvernului ungar în problema relaţiilor cu România. Cum să ne aşteptăm noi, românii, ca un astfel de diplomat şi om politic să-şi ceară scuze poporului român în numele statului ungar pentru atrocităţile făcute de armata ungară în Transilvania ocupată în 1940-1944, unde au fost presărate morminte proaspete cu copii de vârste îngereşti, cu femei şi bătrâni numai pentru vina de a fi fost români.  Cum să ne aşteptăm noi, românii, ca să ni se ceară scuze pentru atrocităţile săvârşite de fanaticii unguri „revoluţionari” la 1848-1849 asupra românilor numai pentru că aceşti martiri români nu s-au lăsat maghiarizaţi, aşa cum voia un exclusivist fanatic precum Kossuth.  Cum să ne aşteptăm noi, românii, ca să ni se ceară scuze pentru cele aproape cinci secole de robie instituită asupra românilor de la Unio Trium Nationum (1437) încoace, ale căror consecinţe se văd şi astăzi.

Aşadar, de ce au, totuşi, ungurii motive să considere 1 Decembrie – Ziua Naţională a României şi pentru ei motive de bucurie? O minimă educaţie culturală te face să te bucuri de faptul că a triumfat Libertatea la un popor. Românii au fost ţinuţi într-o închisoare de fier până la 1918.

O minimă educaţie civică te face să te bucuri că a triumfat Democraţia pe pământul Europei şi în orice parte a lumii. Ungaria dualistă de până la 1918 a fost o mascaradă de democraţie anume instituită pentru ca românii din Transilvania şi celelalte popoare nemaghiare să n-aibă niciun drept şi să nu acceadă la decizii politice.

O minimă educaţie culturală te bucură nespus să vezi că un popor are acces la viaţă spirituală, la învăţământ în limba proprie, la libertatea cuvântului şi a asocierii. În Ungaria dualistă erau numai pedepse cu amenzi uriaşe, bătăi şi închisoare pentru români când voiau să-şi afirme acest drept, nicio universitate nu era în limba română pentru poporul majoritar din Transilvania.

Toate acestea, românii le ştiu foarte bine, ungurii au observat în istorie că poporul român „ţine minte (czinye mintye). Dacă acest ministru al guvernului ungar nu le cunoaşte, îi putem aduce şi alte astfel de situaţii istorice care nu se uită de către români.

Dacă de la un reprezentant al guvernului ungar vin semnale conflictual-iredentiste către poporul ungar, în loc ca Ungaria să-şi educe tineretul cu adevărata ei istorie şi cu semnale că românii şi ungurii trebuie să fie ca fraţii într-o Europă civilizată şi unită, atunci ne aflăm într-o perioadă de derapaj – sperăm accidental – deosebit de hidoasă.

Propunem guvenului român ca sus-numitul ministru de Externe al Ungariei să fie declarat persona non grata pe teritoriul României, cel puţin un an, până studiază şi se documentează temeinic asupra adevărului istoric şi a dreptăţii istorice a momentului 1 Decembrie 1918.

 

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România

Biroul executiv

Preşedine Victor Bercea

Secretar general Vasile Lechinţan

comentarii

de emil la 5 decembrie 2016 - 11:25

In fond, nici poporul roman nu are ce sarbatori la 15 martie. Daca tot ne insulta ungaristii si statul roman poate sa nu primeasca cetateni unguri in ziua de 15 martie sau sa nu aprobe manifestarile ungariste din acea data. Sau sa darame statuile criminalilor de razboi. Sau sa nu recunoasca diplome de absolvire ale scolilor ce poarta nume de criminali de razboi sau de ungaristi. Dar statul roman intoarce si obrazul celalalt. Pana cand ramane fara el!

Lasati un comentariu