165 de ani de la naşterea lui Vasile Lucaciu. A prevestit înainte cu un sfert de veac Marea Unire

• publicat la: 21 ianuarie 2017
165 de ani de la naşterea lui Vasile Lucaciu. A prevestit înainte cu un sfert de veac Marea Unire

Astăzi se împlinesc 165 de ani de  la naşterea marelui patriot Vasile Lucaciu.

Vasile Lucaciu, supranumit „Leul din Şişeşti”  s-a născut la data de 21 ianuarie 1852 în localitatea  Apa din judeţul  Satu Mare.  A  fost preot român greco-catolic, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, deputat în Parlamentul de la Budapesta, deputat în Parlamentul de la Bucureşti, politician, memorandist.

Vasile Lucaciu este una dintre personalităţile poporului român care a rămas  mereru în memoria noastră pentru îndârjirea cu care  a apărat identitatea noastră naţională şi culturală. Sacrificiile sale  pentru această susţinere necondiţionată  nu au fost în zadar şi iată că astăzi avem  posibilitatea ca în Transilvania să avem învăţământ în limba română. Se spune că excepţia întăreşte regula  iar excepţia este în acest caz situaţia din municipiul Carei unde pentru acest an şcolar nu au fost  aprobate clase cu predare în limba română  pentru învăţământul profesional ce pregăteşte lucrători în domeniul alimentaţiei publice sau comercial. Câţi dintre cei care şi-au pus semnătura pe acest odios act care restrânge dreptul elevilor români din Carei au cunoştinţă despre  acţiunile şi sacrificiile personale ale  memorandistului Vasile Lucaciu  întru bunăstarea poporului din care făcea parte?

Alături de Avram Iancu, eroul naţional al românilor, şi Vasile Lucaciu a fost un vizionar. Despre acest aspect  a vorbit Felician Pop la comemorarea tribunului din 29 noiembrie, la Carei, la şcoala care îi poartă numele.

,,Despre Vasile Lucaciu  vorbim  ca despre un om viu deoarece prin sacrificiul său a făcut posibil ca noi să vorbim azi  limba română aici.  La 18 ani obţinea titlul de doctor în teologie şi istorie fără să fi plagiat….Cu această titulatură, hirotonit ca şi preot greco-catolic ar fi putut trăi o viaţă tuhnită de preot paroh, cu salar bun şi familie. Nu a  fost cazul lui, nu l-a interesat să îi fie numai lui bine  pentru că nu putem fi pe deplin fericiţi dacă ne gândim doar la noi , nu şi la ceilalţi din jurul nostru….Vasile Lucaciu a ieşit la luptă pentru neamul său pentru că a văzut că românii sunt daţi la o parte şi că nu pot vorbi în limba lor în propria lor ţară!  Nu i-a fost uşor. Administraţia austro-ungară îl scotea dintr-o temniţă doar pentru a-l băga în alta…Dacă au văzut că nu merge cu ameninţările au încercat să îl cumpere. I s-a propus un post de secretar de stat în Ministerul Culturii de la Budapesta dar el a refuzat spunând că  nu se desparte de poporul său. A cerut doar să fie repartizat la o biserică dintr-un sat românesc. Aşa a ajuns la Şişeşti unde a construit o catedrală ce seamănă cu bazilica Sf.Petru din Roma.  În 1893 i se intentează un proces răsunător la Satu Mare unde este acuzat de instigare , de şovinism. Încă de pe atunci spunea că el va fi deputat în Parlamentul de la Bucureşti, prevestind astfel cu un sfert de veac înainte Marea Unire. Pentru acel moment al Marii Uniri  acest OM  şi-a sacrificat întreaga viaţă, şi cea de familie şi libertatea sa.

Pilda cea mai importantă ce se desprinde din acest mod de viaţă a lui Vasile Lucaciu este că NU TREBUIE să abdicăm de la visele noastre curate. Dacă luptăm cu îndârjire  pentru ele acestea se vor îndeplini…A  avut parte de o primire triumfală la Satu Mare după Marea Unire. Lumea se înghesuia să îi sărute hainele chiar…era un Învingător….Să fiţi  mândri că un OM de talia  lui   Vasile Lucaciu este patronul vostru spiritual. Din păcate facem prea puţin pentru această ţară a noastră şi aşteptăm de la alţii ca să vină  să ne rezolve problemele….,,

Tot despre Vasile Lucaciu vorbeşte şi Paula Virag, muzeograf la Muzeul Judeţean Satu-Mare, prin intermediul unui material  deosebit de interesant.

După declanşarea primului război mondial, Vasile Lucaciu se refugiază în România. Aici a militat intens pentru alierea ţării cu Puterile Antantei, pentru a se putea realiza Reîntregirea României. Tot în acest scop a îndeplinit, trimis de guvernul român, misiuni de prezentare a poziţiei române în privinţa situaţiei inacceptabile a românilor din Transilvania, inclusă în statul austro-ungar. În anul 1918 a fost unul din membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La alegerile din 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României din partea Partidului Naţional Ţărănesc.
Din motive de sănătate, se reîntoarce la Satu Mare, dorind să părăsească viaţa politică. Însă reprezentanţii locali ai vieţii politice îl conving să candideze şi la alegerile din 1922.

În ziua de 28 noiembrie 1922, după trei luni de suferinţe, se stinge discret din viaţă marele preot, ilustru filosof, publicist şi diplomat Dr. Vasile Lucaciu.

A fost omagiat şi de Academia Română într-o şedinţă organizată tot în 1 Decembrie 1922.  Ion I. C. Brătianu a depus, din însărcinarea regelui, pe sicriul patriotului român, insignele ”Marelui Cordon al Ordinului Steaua României”, iar episcopul de Gherla, Dr. Iuliu Hossu, i-a conferit rangul de Vicar episcopal. De la Satu Mare, sicriul a fost transportat la Şişeşti, unde a fost înmormântat alături de soţia sa.
Din cei 70 de ani trăiţi, mai bine de o jumătate de veac a închinat-o cu cea mai adâncă pasiune unui ideal nobil, pentru realizarea căruia nu a ezitat să facă nici un efort material sau spiritual, pentru care şi-a părăsit locurile natale, a stat la închisoare, a desfăşurat o intensă activitate parlamentară, fiind interpretul şi apărătorul năzuinţelor populare româneşti din această  regiune.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu