Adrian Paşca: „Vă aştept şi în acest an la spectacolele Ansamblului Ceatăra,,

• publicat la: 21 ianuarie 2017
Adrian Paşca: „Vă aştept şi în acest an la spectacolele Ansamblului Ceatăra,,

Potrivit paginii  Carei- Cultură şi Sport, din data de 1 februarie 2017,  Szűcs József va fi  noul director interimar al Centrului Cultural al municipiului Carei. Interimatul va fi asigurat pe perioada de un an deoarece actualul director, Adrian Paşca a depus o solicitare prin care doreşte să se retragă din motive strict personale din această funcţie.

Am făcut o vizită la Casa de Cultură unde îşi desfăşoară activitatea Adrian Paşca pentru  un scurt interviu  la început de an 2017.

Buletin de Carei

Am  citit despre   desemnarea colegului Szűcs József  pentru asigurarea interimatului la conducerea Casei de Cultură.  Care ar fi motivul….?

Adrian Paşca

Am decis ca să mă retrag de la conducerea acestei instituţii pe o perioadă de un an de zile din motive strict personale. Ceea ce doresc  să spun cititorilor Buletin de Carei este că activitatea Ansamblului Ceatăra nu va fi perturbată, adică va continua la aceiaşi parametri.

BdC

Cum a fost anul 2016?

A.P.

Anul 2016 a fost un an deosebit de încărcat, cu activităţi  atât pe plan local, naţional dar şi internaţional. Am fost ocupaţi cu evenimentele pe întreg parcursul anului. Am participat la  câteva târguri  internaţionale de turism , la Budapesta, Viena şi Berlin unde am reprezentat România. Nu am neglijat nici manifestările de pe plan local şi judeţean. În anul trecut am avut şi un eveniment de suflet  adică aniversarea a 15 ani de  existenţă a Ansamblului  Ceatăra. sărbătoarea a făcut parte din programul AugustFest şi a avut numeroşi invitaţi . Spectacolul de 4 ore consider că a fost o reuşită având în vedere că au fost peste 2 mii de spectatori. Alături  de foştii şi actualii membrii ai Ceatăra, i-am avut  ca participanţi pe soliştii Virginia Irimuş, Ana Holdiş Pop, Georgiana Marina, Radu Ciordaş şi nu în ultimul rând  renumitul interpret  Nicolae Furdui Iancu. Am fost susţinuţi în organizarea acestui eveniment deosebit de Consiliul Judeţean, de Primărie şi de oamenii de bine din Carei.

Nici finalul de an nu a fost mai relaxat pentru noi. Am participat alături de maestrul Nicolae Voiculeţ la un turneu internaţional  dedicat Zilei României. Naistul Nicolae Voiculeţ  a fost elevul celebrului Gheorghe Zamfir şi este unul din cei 23 de ambasadori ai României care promovează turismul românesc în întreaga lume. Împreună cu maestrul Voiculeţ am avut spectacole în marile oraşe europene precum  Bratislava, Viena sau Praga. Nu am neglijat nici careienii şi am prezentat pe scena Teatrului Municipal  tot ce am prezentat  străinilor. La nivel naţional, spectacole cu Nicolae Voiculeţ am avut în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, la Salina Turda sau la BNR.

BdC

Cum vedeţi activităţile culturale din Carei?

A.P.

Consider că activitatea culturală este deosebit de bogată, existând un număr de  aproape 170 de activităţi în limbile română , maghiară sau rromă. Adevărul e că datorită proiectelor  implementate de UAT Municipiul Carei trebuiesc  realizate activităţi care să justifice fondurile alocate pentru aceste proiecte. Conform planului de mangement, avem o mulţime d elucruri de făcut şi promovat, avem de îndeplinit obligaţii pentru a justifica sumele primite. Evenimente ca Festivalul Medieval  e unul dintre acestea dar şi altele. E adevărat că forţăm puţin  limita şi facem mai multe activităţi decât am promis  dar  am vrut să acoperim toate gusturile din domeniul artei.  Mă bucur că AugustFest creşte de la an la anşi că am reuşit prin el să eliminăm Zilele oraşului.

BdC

Ce activităţi preconizaţi pentru 2017, ce deplasări?

A.P.

La începutul acestui an am făcut deja o deplasare la Odorheiu-Secuiesc şi la Gheorgheni unde am avut un parteneriat cu asociaţia GiRRomano şi ansamblul Voşloveni cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. La Odorhei mergem anul în ultimii 10 ani deoarece avem o colaborare strânsă cu  Casa Sf.Iosif, un adăpost  în care 12 măicuţe îngrijesc 150 de copii cazuri sociale. Acesta este singurul loc din ţară unde elevii clasei a 12-a pregătiţi de călugăriţe promovează integral BAC-ul.

BdC

Cum vezi schimbul de generaţii la ansamblul Ceatăra?

A.P.

Din acest punct de vedere nu îmi fac probleme deoarece avem mereu copii care vin la activităţi. Cei mici sunt susţinuţi de cei mari şi împreună  asigurăm o continuitate pentru activităţile noastre artistice.

BdC

Ce ţi-ai dori să faci în viitor pe lângă ceea ce faci acum?

A.P.

îmi place mult ceea ce fac dar dacă aş avea mai mult timp liber  m-aş implica în  realizarea de instrumente. Ai o satisfacţie deosebită când scoţi din mâna ta  instrumentul la care cânţi. Pentru cei care nu ştiu, braciul şi gorduna sunt instrumente făcute de mine…..Prin aceste activităţi artistice dorim să păstrăm muzica autentică, să ţinem legătura cu cei plecaţi departe …

BdC

Ce nevoi ai avea pentru  activităţile viitoare?

A.P.

Ansamblul nostru are costume populare dar am avea mare nevoie de  încălţămintea adecvată, adică cizme pentru băieţi şi pantofi potriviti pentru fete. Va trebui să identific în scurt timp posibilităţi de finanţare pentru aceste recuzite deoarece nu le putem cere elevilor acest efort. Menţionez că pentru deplasările noastre ăn alte localităţi membrii ansamblului Ceatăra nu trebuie să plătească nici transport nici cazare sau masă şi astfel au şanse de a fi alături de noi şi copii din familii modeste.

BdC

Cum vezi  organizarea unui ansamblu de dansuri pentru adulţi în Carei?

A.P.

Recunosc că am avut deja solicitări pentru un astfel de ansamblu de dansatori dar….nu ştiu ce să zic, concret…. e foarte mult de lucru şi nu prea dispun de timp fizic. Nu e acelaşi lucru să lucrezi cu copii sau cu adulţi . Intervine şi problema garderobei, e nevoie de costume populare identice pentru toţi…eu sunt pretenţios de felul meu şi nu ştiu dacă as putea scoate aleaşi randament ca şi cu elevii….Mă voi mai gândi la acest aspect.

BdC

Ce transmiţi la început de an  careienilor ?

A.P.

În primul rând le doresc multă sănătate iar apoi îi invit să vină la toate evenimentele noastre. Noi depunem efort pentru a face posibile astfel de evenimente şi prezenţa publicului este foarte importantă pentru susţinerea noastră. De felul meu nu mânuiesc prea bine vorbele pentru că mă exprim mai bine prin muzică.  Vă aştept la spectacolele noastre!

 

a consemnat Daniela Ciută

comentarii

de IOAN la 24 ianuarie 2017 - 14:19

Publicul are contributia lui la succesul oricarui artist.Am ramas cu un gust amar la spectacolul AugustFest cand ansambul Ceatara a multumit la toata lumea , dar mai putin publicului.
Sunt deacord ca este multa munca , sacrificii , daruire dar si publicul are rolul lui. Propun sa imbunatateasca comunicarea cu publicul

Lasati un comentariu