Descoperirea surprizătoare în România: instalaţie de încălzit casa de acum 1.000 de ani

• publicat la: 16 ianuarie 2017
Descoperirea surprizătoare în România: instalaţie de încălzit casa de acum 1.000 de ani

Potrivit adevarul.ro, o descoperire arheologică unicat în România, făcută în situl arheologic de la Negrileşti, aflat în partea de nord a judeţul Galaţi, la circa 20 de kilometri de Tecuci şi aproximativ 25 de kilometri de Bârlad, atestă spiritul inovativ al românilor .

În amintita localitate, o echipă de cercetători condusă de arheologul Costel Ilie, de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, a scos la lumină o instalaţie de încălzire a locuinţei veche de circa un mileniu, care nu a mai fost identificată (cel puţin deocamdată) în spaţiul românesc. Este vorba despre un calorifer arhaic (să nu uităm că vorbim despre lucruri întâmplate acum 1.000 de ani), care folosea apa ca element de stocare a căldurii. Mai exact, strămoşii noştri utilizau vase mari din lut, cu pereţii groşi, în care introduceau bucăţi de piatră înfierbântate în focul vetrei, apoi umpleau vasele cu apă. Lichidul se încălzea şi, vreme de ore bune, radia căldura în încăperea în care se afla vasul. Se pare că în locuinţele oamenilor înstăriţi existau mai multe astfel de vase, ale căror dimensiuni erau diverse (între zece şi circa 40 de litri), pe care le foloseau într-un soi de rotaţie, astfel încât în timp ce unele „calorifere” se aflau „la încărcat”, altele le ţineau locul în interiorul casei. La fel de interesant este că vasele pentru încălzit erau produse tot în aşezarea respectivă, unde a fost descoperit acum câţiva ani un cuptor pentru ars ceramică vechi de peste 1.700 de ani.

Soluţia de încălzire era una modernă, o adevărată revoluţie tehnologică pentru acele vremuri.

Una peste alta, oala-calorifer moldovenească era superioară vetrei obşnuite, pentru că nu producea fum (se ştie că în acea vreme hornul era un moft, cele mai multe locuinţe având o simplă gaură în acoperiş deasupra vetrei), dar se şi elimina pericolul de incendiu din spaţiul de locuit.

Românii au fost în trecut unul dintre popoarele cu spirit inovativ foarte pronunţat, avangardist. Stau mărturie numeroasele brevete de invenţii cu autori români, care sunt la baza unor bunuri uzuale din epoca modernă. Stiloul inventat de Petrache Poenaru şi motorul cu reacţie creat de Henry Coandă sunt doar două exemple la îndemână.

integral pe adevarul.ro

Lasati un comentariu