Din 4,4 milioane lei alocaţi pentru învăţământul careian în 2016 nu a mai ajuns nimic pentru …geamuri

• publicat la: 17 ianuarie 2017
Din 4,4 milioane lei  alocaţi pentru învăţământul careian în 2016 nu a mai ajuns nimic pentru …geamuri

Pe pagina Primăriei Carei a apărut azi, 17 ianuarie 2017, un material  cu detalii despre bugetul  de venituri şi cheltuieli de anul trecut, despre  valoarea investiţiilor, a încasărilor , a sumelor primite ca sponsorizare sau a celor  alocate unor direcţii din cadrul instituţiei.

Luăm la cunoştinţă că….,,La capitolul învățământ s-au cheltuit circa 4 millioane lei pentru bunuri și servicii, respectiv investiții. S-au alocat 140.000 lei pentru burse școlare. De asemenea, unitățile de învățământ au atras sponsorizări în valoare totală de 400.000 lei. Pentru Direcția de Cultură, Centrul Cultural și Fundația Grof Karoly s-au alocat 1,1 milioane lei. În cursul anului trecut, din bugetul local careian s-au finanțat investiții în valoare totală de 3,5 milioane lei, banii find asigurați doar din veniturile proprii,,. Din material lipseşte nominalizarea cotei alocate pentru investiţii la şcoli şi procentul alocat pentru bunuri şi servicii.

Acestea fiind datele oficiale oferite de administraţia locală, Buletin de Carei vă prezintă  imagini de la unele şcoli din Carei, şcoli care nu sunt  printre cele favorizate de conducerea Primăriei din moment ce pentru ele timpul a rămas în loc.  Este vorba despre Şcoala   ,,Vasile Lucaciu,, despre Colegiul Tehnic   ,,Iuliu Maniu,, şi despre Şcoala gimnazială nr.1.

Aşa  arată geamurile de la şcoala  pe care UAT Municipiul Carei o dorea desfiinţată prin comasare, Şcoala ,,Vasile Lucaciu,, .La această şcoală am învăţat şi eu, şi una dintre fiicele mele dar şi mama mea şi fratele ei.  Geamurile bat recordul de funcţionare de   peste 100 de ani. Acum au obosit şi ca să se închidă  a fost nevoie de a bate un cui , un cui în adevăratul sens al cuvântului.

Nici la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu,,   situaţia nu e mai roză, ba e chiar cenuşie de tot…

Nici frumoasa Sală Festivă, fosta sală de recepţii a Prefecturii Satu Mare  ce a funcţionat aici pănâ în 1926  nu a primit nici un leu investiţie pentru renovarea şi recondiţionarea frumoselor picturi  murale de altădată.

Nu am uitat nici de curte şi de exteriorul clădirii , altul decât faţada de la stradă..

Din categoria şcolilor Cenuşărese face parte şi şcoala ginmazială nr.1 a cărei clădire principală nu a mai fost renovată demult , ce e drept nu de atâta amar de vreme ca celelalte două şcoli menţionate.

Cu alte cuvinte, discriminarea e la ea acasă la Primăria Carei. Ceea ce  întâlnim la biserici ( nu toate bisericile primesc ajutorul anual de la primărie pentru cheltuieli de întreţinere)  se regăseşte şi în cadrul învăţământului careian. Primăria Carei consideră că unii careieni sunt de rang mai înalt decât alţii şi procedează în consecinţă când vine vorba de alocări de fonduri pentru investiţii sau susţinere.

Daniela Ciută

comentarii

de Andrei la 17 ianuarie 2017 - 21:39

la scolile cu directori maghiari se dau bani cu sacu si numai la cele romanesti mai gasim astfel de geamuri!

de careian la 18 ianuarie 2017 - 10:11

sala festiva de la scoala maniu este foarte frumoasa. cu lucrari de restaurare acolo ar fi cea mai frumoasa sala din tot orasul.ar fi un loc numai bun de primit oaspetii orasului si acolo sa se faca spectacole.avem cu ce sa ne laudam in oras!

de poet la 18 ianuarie 2017 - 21:14

tantarii oricum nu intra anul asta ca gheata si frigul omoara pe ei,asa se pare.se poate schimba si peste 10 ani.

de margit la 18 ianuarie 2017 - 22:37

pentru liceul kalasanti primaria plateste 140 de milioane pe luna si tot ce cheltuie ei acolo. corect este sa plateste si pentru scoala Lucaciu sa fie geamuri si conditii ca la maghiari.

Lasati un comentariu