Mihai Eminescu…apreciat…recitat…omagiat…refuzat

• publicat la: 16 ianuarie 2017
Mihai Eminescu…apreciat…recitat…omagiat…refuzat

Ambasadorul Marii Britanii la București recită din “Scrisoarea I” de Mihai Eminescu

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, sărbătorește Ziua Culturii Române cu un fragment din “Scrisoarea I”, de Mihai Eminescu, pe care îl recită într-o înregistrare  publicată pe contul oficial de Facebook al Ambasadei.

În înregistrarea publicată pe contul oficial de Facebook al Ambasadei Marii Britanii la București, ambasadorul britanic declamă: “La-nceput, pe când ființă nu era, nici neființă/Pe când totul era lipsă de viață și voință”. Pasajul din “Scrisoarea I” de Mihai Eminescu pe care îl recită ambasadorul Paul Brummell se încheie astfel: “De atunci și până astăzi colonii de lumi pierdute/Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute/Și în roiuri luminoase izvorând din infinit,/Sunt atrase în viață de un dor nemărginit”.

Poezia “Iarna pe uliță”, în interpretarea Ambasadorului Franței la București

François Saint-Paul, Ambasadorul Franței la București și alți diplomați francezi recită, de Ziua Culturii Naționale, din poezia “Iarna pe uliță”, de George Coșbuc.

“De Ziua Culturii Naționale, diplomații Ambasadei Franței vă oferă un cadou, care sperăm să vă aducă zâmbetul pe buze: celebra poezie „Iarna pe uliță” de George Coșbuc.”, au scris reprezentanții Ambasadei Franței la București pe pagina oficială de Facebook.

La Satu Mare, pe data de 15 ianuarie 2017, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, care este şi preşedintele UDMR, s-a alăturat celor care au depus o coroană de flori la bustul marelui poet  şi gazetar Mihai  Eminescu din faţa Colegiului care îi poartă numele.

”Ziua Culturii este un moment important pentru cultura fiecărei națiuni, este legată de poetul Mihai Eminescu, eu personal fiind legat de această școală, aici mi-am făcut studiile de liceu. Este un început de an, un moment de mare importanță, toate instituțiile Consiliului Județean s-au pregătit cu manifestări. Eu sper că toți cei care participă la aceste manifestări conștientizează importanța acestui eveniment, noi reprezentând o cultură puternică la nivel european și ar trebui să se înrădăcineze această zi și să fie cât mai mulți participanți la astfel de evenimente”, a declarat Pataki Csaba, presedintele CJ   Satu Mare.

La Negreşti Oaş, un alt oraş din judeţ, manifestările din 15 ianuarie au avut loc în faţa bustului lui Mihai Eminescu. Au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei, a Consiliului Local şi a altor instituţii.

foto-jurnaldeoas.ro

Duminică, 15 ianuarie de la ora 17.00, la Sala de spectacole “Unirea” din Tăşnad a avut loc Medalionul literar-muzical în cinstea Zilei Culturii Naţionale şi aniversării zilei de naştere a poetului naţional al României, Mihai Eminescu.  Au participat primarul oraşului Tăşnad, Grieb Csaba, directori de instituţii locale, consilieri, elevi, părinţi.

Şi Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ardud împreună cu Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea”  au organizat o serie de activităţi culturale cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi ale poetului naţional – Mihai Eminescu.  A avut loc chiar o depunere de coroane de flori….la bustul lui Mihai Eminescu din Ardud.

Doar la Carei, al doilea municipiu al judeţului Satu Mare, bustul  voievodului limbii române nu are  acceptul conducerii totalitare a oraşului pentru a putea fi amplasat. În şedinţa din 24 februarie 2015,  solicitarea ASTRA Carei de a amplasa un bust al lui Mihai Eminescu în Carei a fost refuzată de către consilierii majoritari.  În aceste condiţii, lipsa primarului, a viceprimarului sau a unui reprezentant al Primăriei  la manifestările dedicate lui Mihai Eminescu   la Carei nu mai miră.

Ceea ce la Satu Mare este posibil la Carei  devine  tabu. La fel a fost şi de Ziua Naţională.

Florile pregătite pentru  bustul domnului  nostru Mihai Eminescu la Carei vor rămâne veşnic vii în sufletele noastre până la momentul amplasării bustului său. Pentru că mai devreme sau mai târziu va veni şi la Carei acel moment. Recunosc, Eminescu este poetul meu de suflet. Cu el am crescut, m-am format ca adolescent, apoi ca om. Cu el mi-am  legănat  apoi copii.  Ni se poate interzice momentan  să amplasăm bustul său în Carei dar nimeni nu ne poate interzice să îl păstrăm în suflet şi acolo să depunem florile recunoştinţei noastre pentru întreaga sa operă şi nu mă refer strict la cea lirică .

….

La zidirea soarelui se ştie,

Cerul a muncit o veşnicie,
Noi, muncim întocmai, ne-am ales cu,
Ne-am ales cu domnul Eminescu,
Domnul cel de pasăre măiastră,
Domnul cel de nemurire a noastră
Eminescu.

……..

De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece.

https://www.youtube.com/watch?v=M0DbdSTtnDY

 

.Daniela Ciută

comentarii

de Farcau Mariana la 17 ianuarie 2017 - 00:01

Felicitari oamenilor de bine care au participat la acest eveniment important pentru cultura poporului raman!

de alex la 17 ianuarie 2017 - 12:22

asteptam sa avem si la CAREII MARi bustul lui EMINESCU!

de siderat la 17 ianuarie 2017 - 21:58

Astia din primarie se tem si de umbra lui Eminescu la fel ca de Avram Iancu !numai prin zizanie intre oameni pot tine in maini sefia si asa isi bat joc de careieni.
spiritul lui Eminescu urmaresti si azi coruptii !

Lasati un comentariu