Mihai Eminescu: dovada unității limbii române. Nu există limba moldovenească

• publicat la: 14 ianuarie 2017
Mihai Eminescu: dovada unității limbii române. Nu există limba moldovenească

Pe 15 ianuarie, românii sărbătoresc ziua de naștere a Poetului Național, ”omul deplin al culturii române” cum ne spunea Noica și Ziua Culturii Naționale. Pentru toți românii Mihai Eminescu este ”Luceafărul” poeziei românești.

La versurile și articolele sale vibrăm toți cei ce vorbim limba română, indiferent că trăim la București, Cluj, Chișinău sau în Diaspora. Mihai Eminescu, acest ”voievod stelar” conform poetului Mircea Micu, prin poezia sa genială a fost fondatorul limbii române moderne și e înțeles și iubit de români, mai puțin de câteva cozi de topor, bine stipendiate de fundații străine care promovează demitizarea istoriei sau urât de câțiva rătăciți ideologici care trăiesc la Chișinău crunte și întunecate nostalgii sovietice.

Numai niște aventurieri fără țară și Dumnezeu, fără cultură și sânge românesc de la Chișinău pot susține teoria moldovenistă inventată în anii 1920 de Internaționala bolșevică parașutată la Moscova pe principiul ”divide et impera” că există un popor moldovenesc și o limbă moldovenească. Aceste ficțiunii filologice și lingvistice au fost inventate la ordinul lui Lenin și Stalin în anii 1923/1924 odată cu întemeierea RASS Moldovenească a Transnistriei pentru a dezbina poporul român.

Ideea această toxică fără nicio bază știinifică și culturală a fost promovată în anii 1960 prin academicianul Lazarev la Chișinău de teama ca românii de la est de Prut să nu dorească unirea cu România. Nu există popor moldovenssc și nici limba moldovenească: dovada cea mai elocventă este poetul Mihai Eminescu. Un român din Sălaj, Gorj sau Caraș-Severin vibrează și înțelege versurile dulcei limbi românești a poeziei eminesciene la fel ca unul din Cimișlia,Orhei sau Bălți din Republica Moldova. Limba poetică a lui Mihai Eminescu e înțeleasă și iubită la fel în România sau Republica Moldova. Un elev de la Brașov citește pe Eminescu fără dicționar la fel ca și un elev din Unghieni din Rep. Moldova.

Aberația lui Igor Dodon care a pus pe site-ul președinției Moldovei că limba oficială a statului e ”moldovenească” e o aberație istorică, culturală, filologică și lingvisică. E un fals ordinar pentru care Igor Dodon va plăti în fața istoriei și a poporului român de la est de Prut ca și Voronin. Chiar și Academia din Moscova consideră că nu există limba moldovenească și doar limba română, la fel și Duma de stat rusă care a recunoscut că teoria moldovenismului istoric a fost o creație sovietică pentru a dezbina poporul român. Numai politruci mancurți ca Igor Dodon ar putea crede că există limba austriacă diferită de cea germană sau că muntenegreana nu e sârbo-croata! Pe 15 ianuarie îl celebrăm pe Mihai minescu care e citit și simțit la fel de românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Cum ar traduce Igor Dodon poeziile Luceafărul, Scrisoarea a treia, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Glossă, Floare Albastră sau Dorința în limba moldovenească sau viceversa în limba română??? Citesc românii din Republica Moldova cu dicționarul româno-moldovenesc poeziile lui Eminescu. Teoria limbii molodvenești e o insultă la adresa inteligenței umane și a culturii române promovată de pigmei morali sau cozi de topor din Republica Moldova, dar și de demitizanți sinecuriști de la București.

Mihai Eminescu e dovada vie a unității limbii și culturii române și a poporului român de pe ambele maluri ale Prutului. Granița politică de pe Prut e vremelnică și impusă de interese străine, nu numai de la est, ci dimpotrivă, care nu vor pace și prosperitate în această pate a Europei. Parafrazând pe Nichita Stănescu putem spune că ”Limba Română e Patria lui Mihai Eminescu”.

Ionuț Țene, napocanews.ro

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu