4 februarie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

• publicat la: 4 februarie 2017
4 februarie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie şi uneşte lumea sub o singură temă pentru a evidenţia lupta dusă împotriva cancerului. Această zi marchează începutul Lunii Naţionale de Luptă împotriva Cancerului, în care se pune accent pe activităţi de informare cu privire la modalităţile de prevenire, recunoaştere precoce şi tratament ale cancerului.

Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare a cancerul în rândul publicului larg şi prin impulsionarea instituţiilor şi organizaţiilor competente spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

În prezent, 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani).

Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului şi dezvoltarea unor strategii practice pentru a aborda problema cancerului, deoarece inegalităţile globale în privinţa accesului la prevenire, tratament şi îngrijiri paliative sunt în creştere.

Sloganul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului este: „Noi Putem. Eu Pot.”. Indiferent cine sunteţi – un membru de familie, un supravieţuitor al cancerului, un coleg de muncă, o organizaţie din domeniul cancerului, un îngrijitor, un prieten, un angajator sau un student – puteţi să vă informaţi pentru a vă sprijini.

Pentru prevenirea cancerului, metoda cea mai eficientă este adoptarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie variată şi sănătoasă, activitate fizică regulată, menţinerea greutăţii corporale normale, limitarea consumului de alcool, evitarea fumatului şi expunerii la fumatul pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea de infecţiile care pot duce la cancer (inclusiv prin vaccinarea anti HPV a fetelor, pentru prevenirea cancerului de col uterin).

Trebuie să ştie toată lumea că această boală, deşi este destul de gravă, beneficiază de tratamente, care sunt cu atât mai eficiente cu cât boala a fost diagnosticată mai devreme şi tratamentul început imediat. Vă recomandăm să folosiţi orice ocazie când puteţi participa la consultaţii şi examinări în vederea depistării precoce a cancerului.

Fiecare dintre noi putem şi trebuie să luăm măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor şi comunităţilor. Încurajarea şi susţinerea morală din partea anturajului este o sursă de putere foarte importantă pentru pacienţi în lupta lor cu boala.

Împreună suntem mai puternici!

 

Buletin de Carei sursa DSP

Lasati un comentariu