Demisia lui Iordache, ministrul Justiţiei şi retragerea Ordonanţei

• publicat la: 4 februarie 2017
Demisia lui Iordache, ministrul Justiţiei şi retragerea Ordonanţei

O analiză a acestor zile ne arată că protestul uriaş de acum putea să fie evitat dacă cei de la PSD nu făceau cîteva greşeli colosale: proasta comunicare pe marginea „graţierii” şi Ordonanţei de la miezul nopţii, lăsarea lui Florin Iordache la conferinţa de presă pentru a spune arogant „altă întrebare”, sfidarea interesului lui Iohannis de a scoate iarăşi lumea în stradă.
Acum este prea tîrziu pentru un dialog cu manifestanţii pentru a-i trimite pur şi simplu acasă. Chiar dacă mulţi dintre ei şi-au dat seama că Ordonanţa PSD nu este nici pe departe un cui în sicriul Justiţiei şi că abuzurile binomului DNA-SRI sînt infinit mai grave, evenimentele au crescut în intensitate atît de mult, încît s-a atins un punct critic în care nu se mai poate face nimic pentru liniştirea maselor de oameni.
În acest moment, la fel ca în nuvela lui Negruzzi, „Alexandru Lăpuşneanu”, este nevoie de „Capul lui Moţoc”! Acesta nu poate fi altul decît al lui Florin Iordache, care a avut proasta idee de a o chema pe „băsista” Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiţiei pentru a o face apoi secretar de stat! Acum aflăm că tocmai ea a fost cea care a redactat Ordonanţa privind modificarea Codului Penal.
În materie de comunicare, Florin Iordache este „zero”. Nu toată lumea are talent oratoric, dar este catastrofal să nu-l ai şi să încerci, totuşi, să comunici în chestiuni sensibile care irită opinia publică! Exact aşa a făcut acest Florin Iordache la acea conferinţă de presă, unde, extrem de arogant, a spus de nenumărate ori „altă întrebare”, ca şi cînd el ar fi fost pe vîrful unui munte, iar jurnaliştii undeva la poalele lui!

Dacă nici atunci cînd are dreptate, cînd modificarea Codului Penal era o necesitate, nu este în stare decît să irite opinia publică, înseamnă că Florin Iordache nu trebuia lăsat în faţa microfoanelor.

Cine îşi aminteşte primele zile ale protestelor, ştie că în stradă erau doar activiştii unor ONG-uri, chemaţi pe Facebook de oamenii USR, PNL şi ai Monicăi Macovei. Chiar dacă în mijlocul lor a fost, la un moment dat, însuşi Klaus Iohannis, numărul acestora era relativ mic. Cel care a dat combustie protestelor a fost chiar acest Florin Iordache, care a lăsat impresia că în vocabularul său uzual are doar două cuvinte: „altă” şi „întrebare”!
Acum, cînd protestul a depăşit cu mult pragul critic, nu se poate merge mai departe cu ignoranţa, chiar dacă, pe fond, Ordonanţa este justificată. Dacă vrea să mai fie la guvernare, PSD trebuie să detensioneze Strada cît mai repede. Nu printr-o intervenţie în forţă, aşa cum a făcut Ion Iliescu în iunie 1990, ci prin asumarea greşelilor de comunicare!
Oriunde în lume, guvernele sînt obligate uneori să ia măsuri nepopulare: de la creşterea taxelor pînă la declanşarea unor intervenţii militare. De fiecare dată, acestea vin abia după ce se explică oamenilor necesitatea lor, caracterul inevitabil etc, tocmai pentru ca populaţia să înţeleagă această necesitate.

continuare pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu