Legea salarizarii bugetarilor 2017: Guvernul vrea salariu minim diferit la stat faţă de privat

• publicat la: 21 februarie 2017
Legea salarizarii bugetarilor 2017: Guvernul vrea salariu minim diferit la stat faţă de privat

Cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma sa fie 1.750 lei, incepand din ianuarie 2018, iar bugetarii vor beneficia, pana in 2020 inclusiv, de o crestere medie salariala de circa 56%, potrivit proiectului legii salarizarii bugetarilor, prezentat de News.ro, care citeaza Profit.ro.

  Astfel, potrivit sursei citate, salariile cuprinse intre 1.750 de lei si 4.000 de lei vor beneficia de cresteri substantiale, intre 4.000 de lei si 7.000 lei vor fi acordate cresteri doar pentru a putea mentine incadrarea in ierarhie, iar pentru salariile de peste 7.000 de lei vor fi cresteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar.
Pentru functiile alese, notiunea de salariu de baza va fi inlocuita cu cea de indemnizatie, iar nivelul acestei indemnizatii va fi legat de evolutia salariului mediu.

Cea mai mare indemnizatie va fi cea a presedintelui tarii, care va avea coeficient 6, coborand pana la 1,1, coeficientul pentru functia de viceprimar de comuna cu un numar de locuitori mai mic de 1.500.

Sporurile sunt prevazute sa nu depaseasca 30% din fondul de salarii al fiecarui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariati si pe nivel, astfel incat sa nu depaseasca pragul de 30%.
Salariu minim, mai mare la stat decat in privat

Problema principala o reprezinta salariul minim, pe care Guvernul vrea sa il fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie – aplicat atat in sectorul public, cat si in cel privat – este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului – salariul complet care include contributiile achitate de acesta pentru angajat – a crescut in acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.
sursa stirileprotv.ro

Lasati un comentariu