Memorial Iuliu Maniu la Şimleu-Silvaniei. Inaugurare la data de 5 februarie

• publicat la: 1 februarie 2017
Memorial  Iuliu Maniu la Şimleu-Silvaniei. Inaugurare la data de 5 februarie

Manifestările comemorative dedicate marelui om politic Iuliu Maniu, care tradiţional erau organizate în jurul datei de 5 februarie, la Bădăcin, se vor desfăşura anul acesta la Şimleu Silvaniei datorită evenimentului de inaugurare a memorialului „Iuliu Maniu-făuritor de ţară”, eveniment la care este aşteptat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, alături de autorităţile locale şi judeţene.

Aşadar, la împlinirea a 63 de ani de la moartea dintre unuia dintre cei mai de seamă premieri ai României, Iuliu Maniu va avea un memorial în centrul oraşului în care s-a născut.
„Cred că sunt mulţi români care au obligaţia morală să se închine în faţa marelui patriot Iuliu Maniu, cu atât mai mult noi care suntem din oraşul în care s-a născut şi a cărui cetaţean de onoare este”, a transmis primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş.

.
Manifestările care vor avea loc duminică, 5 februarie, la Şimleu Silvaniei se vor desfăşura după următorul program:
•Orele 10.00 -12.00: Celebrarea Sfintei Liturghii şi Parastasul pentru familia Maniu (Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Şimleu Silvanie)i;
•Orele 12.30 – 13.30: Sfinţirea Monumentului dedicat marelui om politic Iuliu Maniu (centrul oraşului); Intonarea Imnului României; Parastas (Biserica Ortodoxă); Sfinţirea Monumentului (Biserica Greco-Catolică); Discursuri; Imnul lui Iuliu Maniu;
•Orele 13.30 – 15.00: Simpozion (la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Tursitică Şimleu Silvaniei).

Vor lua cuvântul:
– Dr. Marin Pop – „Documente inedite despre Iuliu Maniu şi familia sa din arhiva CNSAS”;
– Dr. Ioan Boilă – „Iuliu Maniu, aşa cum l-am cunoscut”;
– Prof. Silviu Junjan – „Iuliu Maniu, luptător şi artizan al unirii Ardealului cu România”;
Momente artistice; Alte discursuri.

.
Organizatorii evenimentului sunt Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Şimleu Silvaniei în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, Biblioteca Judeţeană Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj şi Radio Maria.

.
Despre Memorialul lui Iuliu Maniu

.
Statuia lui Iuliu Maniu evidenţiază trăsăturile şi expresivitatea pe care acesta le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918. „Conceptul lucrării este o poveste a personajului şi a faptelor lui Iuliu Maniu. […] Toată construcţia lucrării este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz şi este aşezat pe un jilţ care subliniază statura lui de om de stat.

Cât despre poziţia mâinilor: mâna stângă strânsă înseamnă unitate, iar mâna dreaptă cu palma în jos înseamnă poziţia liderului care conduce. Toată lucrarea stă pe un piedestal aşezat în mijlocul unui luciu de apă care se revarsă peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoară conturul ţării este un citat, un fragment din declaraţia de la 1918 a lui Iuliu Maniu. […]

Pe jilţul personajului este o cergă ţărănească pe care sunt motive tradiţionale din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârşie Iuliu Maniu provenea din rândul ţărănimii şi a evoluat până la postura de om de stat, pe de altă parte subliniază unitatea celor trei Provincii româneşti. Iuliu Maniu stă aşezat pe un jilţ din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică […] şi faptul că personajul stând pe un jilţ reprezintă demnitatea lui de om de stat”, ne-a declarat, pentru un material anterior, sculptorul acestui Memorial, Nicu Mihoc.
„Ca oameni politici, putem fi oricând adversari, dar niciodată duşmani”
„Sfinxul de la Bădăcin” s-a născut la data de 8 ianuarie 1873, la Şimleu Silvaniei.

Bădăcinul a fost locul în care se simţea cu adevărat acasă motiv pentru care, ori de câte ori avea ocazia, se întorcea cu drag în satul său. Iuliu Maniu a ocupat funcţii importante în stat, fiind de trei ori prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc, membru de onoare al Academiei Române, preşedinte al Consiliului Dirigent din Transilvania şi deputat în Parlamentul de la Budapesta şi în cel de la Bucureşti. Din cei 80 de ani de viaţă, 56 de ani i-a dăruit poporului român, prin întreaga sa activitate politică.

Cu toate că a deţinut funcţii importante, nu acestea i-au adus respectul, ci modul în care a înţeles că trebuie abordată politica şi relaţia cu oamenii simpli.
Oameni simpli au fost cei care s-au arătat cei mai deschişi să se implice în campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”. Sigur că alături de ei au contribuit instituţii, fundaţii, firme, biserici, asociaţii, jurnalişti, reprezentanţi ai unor partide politice, persoane publice şi alţi donatori care au crezut în cauza pentru care luptă Campania Publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”.

Cei care doresc să se alăture demersului nostru o pot face donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.
Întreaga activitate legată de evoluţia campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

sursa egco.ro, Episcopia Greco Catolica Oradea

Lasati un comentariu