Preşedintele Ligii Studenţilor din Iaşi despre ţările care pedepsesc abuzul în serviciu

• publicat la: 3 februarie 2017
Preşedintele Ligii Studenţilor din Iaşi  despre  ţările care pedepsesc abuzul în serviciu

Pe pagina de Facebook a Presedintelui  Ligii Studentilor din Iasi, Silvian-Emanuel Man, apare  o trecere in revista a ţărilor care pedepsesc abuzul in serviciu, plecând de la observatia că mai multi utilizatori Facebook sustin că abuzul in serviciu nu se pedepseste in SUA, Franţa, Germania.

Silvian-Emanuel Man reading despre abuzul în serviciul în legislația altor state.

Tot spun unii pe facebook că abuzul în serviciu nu se pedepsește în SUA, Franța, Germania. Eu zic să mai citească:

Germania: îi spune Amtsmissbrauch, prima incriminare fiind din 1851 prin art. 314 a Codului Penal Prusac. De atunci apare în fiecare cod penal, fie că a fost Germania Imperiu, Republica de la Weimar, al Treilea Reich sau RFG.

Franța: art. 432-1 până la art. 432-6 din Codul Penal Francez (abus d’autorite)

UK: apare în toată jurisprudența penală a instanțelor britanice sub denumirile de „abuse of power”, „abuse of office” sau „abuse of or misfeasance in public office”.

SUA: îi spune abuse of office, incriminat prin Code of Federal Regulations, § 11.448. Deci se aplică pe întreg teritoriul Statelor Unite. Prin codurile penale la nivel de stat, acestea pot să înăsprească condițiile și pedepsele, cum face Texasul. În SUA infracțiunile de acest tip sunt numite „ofensă la adresa administrației publice”.

Elveția: art. 312 din Codul Penal

Spania: art. 248-252 din Codul Penal (abuso de autoridad)

Rusia: art. 285 – злоупотребление должностными полномочиями. Iar prin niște acorduri privind unificarea legislației penale, toate statele din CSI incriminează abuzul în serviciu și neglijența în serviciu.

Peste tot se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani până la închisoare de la 2 la 7 ani.

În România, este incriminat constant începând prin Codul Penal al lui Cuza (1864 – art. 147 și 158), Codul Penal Carol al II-lea (1936 – art. 245-247), Codul Penal 1968 (art. 246-248) până astăzi. Mă rog, ieri!

Putem termina deci cu manipularea sau vorbitul aiurea pe subiect?

comentarii

de bravo la 3 februarie 2017 - 11:41

Felicitari pentru precizari! De astfel de tineri specialisti avem nevoie!

Lasati un comentariu