Șezătoare oșenească

• publicat la: 21 februarie 2017
Șezătoare oșenească

Joi, 23 februarie 2017, începând cu ora 16, la casa șezătorilor (hanul) din incinta muzeului în aer liber al Țării Oașului, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş și Muzeul Țării Oașului încearcă reconstituirea unui obicei cu caracter profund social în satul oșenesc de altădată, șezătoarea.

La șezătoare iau parte tinerii din Ansamblul Folcloric „Oaşul”, alături de tezaurul uman viu Floare Finta, luminătorii satului Floare Hotca și Anica Mare, creatori populari locali (Ana Hotca, Maria Finta, Irina Man) și interpreta Maria Tripon. De asemenea, va fi prezentă și doamna conf. univ. dr. Delia Suiogan, prodecanul facultății de litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, în calitate  de specialist. În cadrul şezătorii, se realizează o legătură între generaţiile de participanţi, tinerii fiind receptivi la sfaturile şi modelele oferite de cei mai vârstnici.

În şezătoare se performează munci tradiţionale, precum torsul cânepei şi al lânii, răşchietul firelor de cânepă, depănatul lânii, făcutul iţelor pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale: realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera este întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori şi completată cu o masă tradiţională.

Ne bucurăm că și în acest an șezătoarea oșenească a fost inclusă pe lista evenimentelor promovate de Ministerul Turismului (fostă Autoritate Națională pentru Turism), având parte de mediatizare pe plan național, cu atât mai mult cu cât orașul nostru tocmai a primit statutul de stațiune turistică de interes local, afirmă primarul orașului, Aurelia Fedorca.

Prin această activitate, realizată cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Negrești-Oaș, se doreşte menţinerea vie a tradiţiei, dar şi promovarea creatorilor populari şi a artiştilor din Ţara Oaşului, respectiv transmiterea tuturor acestor valori actualelor generaţii de oşeni.

Dr. Natalia Lazăr – organizator

Lasati un comentariu