Tabăra de matematică de la Carei la final. Cristiana Lucuţ: ,,Îmi plac ştiinţele exacte, îmi place să lucrez cu ceva concret,,

• publicat la: 10 februarie 2017
Tabăra de matematică de la Carei la final. Cristiana Lucuţ: ,,Îmi plac ştiinţele exacte, îmi place să lucrez  cu ceva concret,,

Vineri 10 februarie 2017, ultima zi a Taberei de Matematică de la Carei. Dimineaţa, elevii ciclului gimnazial au dat ultimul test înainte de a pleca către casele lor.

Potrivit celor declarate de către inspectorul de specialitate, prof.dr.Doina Muntean,  totul a decurs conform programului, elevii s-au comportat foarte bine, au beneficiat atât de orele de specialitate susţinute de cei mai buni profesori din judeţ cât şi de activităţi recreative specifice vârstei lor.

Entuziasmul cu care relata despre tinerii elevi inspectorul de specialitate ne-a determinat să ne dorim să avem un dialog cu cei mai tineri matematicieni ai judeţului, viitorii medaliaţi ai olimpiadelor de profil.

În clădirea internatului unde au fost cazaţi există o sală de activităţi unde s-au adunat  aproape toţi cei veniţi la Carei în tabără. Unii mai energici, alţii mai timizi, dar toţi  bucuroşi că au venit în această tabără. Pentru unii a fost  o experienţă nouă, alţii au mai fost în astfel de tabere în anii trecuţi. Nu toţi au mai fost la Carei.

Primi elevi cu care am stat de vorbă au fost trei băieţi, doi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi unul de la şcoala gimnazială Grigore Moisil.

David Alex şi Buth Radu Paul studiază la CN  Eminescu, sunt în clasa a VI-a şi au fost foarte încântaţi de atmosfera din tabără chiar dacă spun ei, nu au aflat prea multe lucruri noi. Cei doi s-au împrietenit cu Paul Durla din clasa a VII-a de la şcoala Gr.Moisil.  Paul a povestit despre  vizita la Castel şi la Căpleni unde au cam tremurat de frig dar  şi-au revenit   după reîntoarcerea la internat. În Carei au mai vizitat Biserica Ortodoxă din centru şi Clubul Elevilor.

Fetele au fost mai vorbăreţe decât băieţii şi au fost majoritare în tabără, 20 faţă de 16 băieţi.

Cea mai comunicativă dintre ele a fost Cristiana Lucuţ din calasa a VI-a de la şcoala Grigore Moisil din Satu Mare. Pe cât de micuţă pe atât de hotărâtă şi binedispusă.

..,, mie îmi place mult matematica de fapt toate ştiinţele exacte pentru că îmi place să lucrez cu lucruri concrete, cu ceva sigur…,, Cristiana a fost între primii 10 clasaţi pe judeţ  la olimpiada de anul trecut de la matematică. În tabăra de la Carei s-a împrietenit cu Flavia Ostate din clasa a VII-a de la şcoala Mircea Eliade.

Fetele au povestit  cu încântare despre activităţile desfăşurate împreună cu supraveghetoarele lor . Cu o zi înainte tocmai au avut o acţiune prin care fiecare trebuia să scrie  pe o foaie o calitate pe care a remarcat-o la colegi iar foaia să o fixeze pe spatele acelei persoane.

De la Negreşti-Oaş  a fost prezentă în tabăra de la Carei Raluca Grigoraş din clasa a VIII-a a Liceului Teoretic. Raluca este pentru prima dată la Carei .În cursul anului trecut  s-a clasat pe a doua poziţie la faza judeţeană a olimpiadei de matematică.

Aici s-a împrietenit cu Eles Iulia din clasa a VII-a  din  Livada dar care studiază în Satu Mare la liceul Kolcsey. Amândouă au apreciat mâncarea servită şi ieşirile în oraş sau activităţile recreative.

Anderco Ştefania şi Andor Maria sunt eleve în clasa a VI-a la CN Mihai Eminescu Satu Mare. Orele de matematică li s-au părut deosebit de interesante, au cunoscut alţi elevi şi-au făcut noi prieteni. Urma ca după dialogul nostru să meargă la masă şi apoi se întâlneau cu părinţii care  au venit după ei.

În tabăra de matematică de la Carei am întâlnit şi o elevă de la Liceul Teoretic Carei, din clasa prof. Buzgău Loredana. Jaszmin Szakola este din Berveni de loc şi este fericită că a învăţat lucruri noi în săptămâna  ce tocmai se încheie. Şi ea şi-a făcut noi prietene, una dintre  elel fiind Alexia Cerneştean Groşa din clasa a V-a de la CN Mihai Eminescu.

Elevii care au participat la Tabăra de matematică de la Carei  au apreciat la unison colaborarea cu doamnele Dumitru Lorena, Alexandra Meghişan, Melinda Petto şi  AnaMaria Muntean în perioada de după cursurile de matematică.

Costurile aferente cazării  pe timp de o săptămână a elevilor la liceul Tehnologic  Simion Bărnuţiu Carei au fost suportate de către Consiliul Judeţean. Tabăra a fost  un instrument de pregătire a celor mai buni matematicieni ai momentului din judeţ pentru Olimpiada de matematică.

 

Daniela Ciută

 

 

Lasati un comentariu