In Memoriam Toma Caragiu – 40 de ani de la moartea unui actor uriaș

• publicat la: 4 martie 2017
In Memoriam Toma Caragiu – 40 de ani de la moartea unui actor uriaș

Marele actor român Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, într-o familie de aromâni. Familia Caragiu s-a stabilit în Ploiești, unde viitorul actor a urmat ciclul gimnazial la Liceul „Sfinții Petru și Pavel”. A fost ales pentru trupa de teatru a liceului. A absolvit cursurile liceale în 1945 și s-a înscris la Facultatea de Drept, dar a abandonat cursurile și s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, clasa Victor Ion Popa, potrivit site-ului CineMagia, www.cinemagia.ro.

Debutul a avut loc în 1948, pe scena Studioului Teatrului Național din Piața Amzei, când era student în anul III, cu rolul unui scutier din ”Toreadorul din Olmado”, în regia maestrului Ion Sahighian, precizează sursa menționată mai sus. La 1 mai 1948, a fost angajat ca membru al Teatrului Național, iar în 1949 a absolvit Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică.

În perioada 1951-1953 a jucat pe scena Teatrului de Stat din Constanța, iar în 1953, la vârsta de 28 de ani, a fost numit director al Teatrului de Stat din Ploiești, funcție pe care o va deține timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieșteană 34 de roluri. Perioada 1953-1965 a fost apreciată drept ”Epoca Caragiu”, scrie site-ul www.teatruploiesti.ro.

La începutul anilor ’60, a fost invitat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra din București. Dintre numeroasele roluri în teatru le amintim pe cele din: Rică Venturiano — ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale; Truffaldino — ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni; Figaro — ”Nunta lui Figaro” de Beaumarchais; Ianke — ”Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa; Pampon — ”D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale; Bertoldo — ”Bertoldo la curte” de Leunid Rahmaninov; Mackie Sis — ”Opera de trei parale” de Bertolt Brecht; Tipătescu — ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale; Primarul — ”Revizorul” de Gogol, Ion — ”Puterea și adevărul” de Titus Popovici; James Tyrone — ”Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill, mai precizează site-ul menționat.

Margareta Pâslaru, care i-a fost parteneră de scenă lui Toma Caragiu în ”Opera de trei parale” la Teatrul Bulandra, și-l amintește pe artist ca fiind un om disciplinat, punctual, tratând cu seriozitate pregătirea unui rol.

integral pe Agerpres

Lasati un comentariu