Simbolul „Floarea Vieții” de pe porțile maramureșene imprimat pe brânza produsă de către oierii vlahi din Carpații Păduroși polonezi

• publicat la: 7 martie 2017
Simbolul „Floarea Vieții” de pe porțile maramureșene imprimat pe brânza produsă de către oierii vlahi din Carpații Păduroși polonezi

Dacă cauți astăzi o brânză cu motive populare românești imprimată cu tipare de lemn așa cum era făcută odată pe aceste meleaguri, nu ai nici o șansă să o mai găsești în România. Mai poți găsi la muzee doar tiparele de lemn cu ajutorul cărora era făcută acum un secol.

Acest neam care astăzi poartă numele de român iar pe vremuri era numit de popoarele vecine, vlah, valah, voloh, vlasi etc.., a produs în toată istoria lui o brânză identitară cu motive populare imprimate cu tipare de lemn, specifice culturii fiecărei regiuni istorice. Astăzi această legătură sufletească puternică cu tradiția aproape că a dispărut la oierii din România.

A fost păstrată însă la urmașii oierilor vlahi plecați de pe aceste plaiuri cu multe secole în urmă în transhumanță prin lume. Este și cazul oierilor vlahi din Carpații Păduroși din Polonia, Cehia și Slovacia, care produc astăzi o brânză ce se cheamă în limba lor BRINDZA, ce poartă după sute de ani tradiția din zona Năsăudului, Bucovinei, Brașovului, Gorjului etc… imprimată pe brânză.

De asemenea păstrează cu sfințenie tradițiile legate de casele tradiționale din lemn în care locuiesc, straiele populare cu care se îmbracă, simbolurile haiducești de altădată, precum și instrumentele de cântat, fluierul, cimpoiul, tulnicul, buciumul, cavalul și trâmbița. Poartă numele de familii românești, o regiune în care locuiesc se numește Bucovina, precum și circa 800 de cuvinte din graiul de acasă, precum brânză, găleată, strungă, măgură, leucă, loitră etc…

Pe scenă mulți dintre ei se prezintă ca urmași ai dacilor liberi de la izvoarele Vistulei. În România un asfel de comportament ar fi repede taxat ca protoconist. La ei este un lucru normal.

Famila care ține viu sentimentul de apartenență la plaiurile mioritice a acestor cca. 1 milion de urmași ai vlahilor din Transilvania, Bucovina, Valahia este Familia Cohuț (Maria și Petre) din Koniakow, Polonia (ferma lor de oierit se poate vedea în site-ul ce urmeaza:  (http://seroscypek.pl/kontakt)

Aceasta familie organizează de Sfântul Gheorghe (25-27 august) 2017, festivalul oierilor vlahi din Carpații Păduroși în Koniakow (la granița dintre Polonia, Cehia și Slovacia) eveniment anual dedicat plecării oilor la munte.

La festival participa câteva mii de vlahi din Polonia, Cehia și Slovacia, delegații de Boiki si Lemki (populații de munteni) din Polonia, delegații de munteni Ruteni, Rusini și Huțuli din Ucraina, o delegație din Basarabia și o delegație de peste 100 de români (muzeografi, etnologi, oieri, profesori, primari, ansambluri populare etc…). Toate delegațiile iși suportă costurile de cazare, masă etc…

Cei interesați de participare la acest festival sunt rugați să ne contacteze.

Pentru mai multe detalii, va invităm să vizionați emisiunea de mai jos pentru a întelege puțin din această poveste de istorie cvasi necunoscută de publicul din țară.:

http://romanianoastra.info/2017/02/07/simbolul-floarea-vietii-de-pe-portile-maramuresene-imprimat-pe-branza-produsa-de-catre-oierii-vlahi-din-carpatii-padurosi-polonezi/

Veniți cu noi?

Avram Fitiu, http://www.avramfitiu.ro

comentarii

de Gabriela Manea la 13 februarie 2018 - 22:30

Dragi prieteni ai naturii, în intervalul 1-28 februarie 2018, vă adresăm rugămintea de a participa, în calitate de votanți, la competiția europeană Tree of the Year (Arborele Anului ) 2018, în cadrul căreia, în urma voturilor exprimate la nivel european, va fi desemnat Arborele European al Anului. România s-a înscris în concurs cu stejarul pedunculat Quercus robur L., din Cajvana, jud. Suceava. Site-ul european al concursului este: http://www.treeoftheyear.org. Regulamentul concursului prevede ca fiecare participant la vot să voteze câte doi arbori.
Pe site-ul concursului, sunt prezentate imagini și detalii asupra fiecărui arbore înscris în competiția europeană.

Pentru ca votul să fie valid, trebuie urmați pașii:
bifăm 2 arbori preferați;
în josul paginii, apăsăm pe comanda votează.

Votați pe site-ul:
European Tree of the Year – Vote

Vă rugăm să distribuiti mesajul în rețeaua dumneavoastră!

Environmental Partnership Association reserves the privilege to check if an e-mail address is used in line with the rules of the competition and if it is not, to delete such a vote
TREEOFTHEYEAR.ORG
European Tree of the Year
Vote for the European Tree of the Year
treeoftheyear.org
În numele organizatorilor din România, vă mulțumim pentru sprijin.
Conf.univ.dr. Gabriela Manea

Lasati un comentariu