171 de ani de la naşterea dacului Nicolae Densușianu autorul lucrării Dacia Preistorică

• publicat la: 18 aprilie 2017
171 de ani de la naşterea dacului Nicolae Densușianu autorul lucrării Dacia Preistorică

astăzi se împlinesc  171 de  ani de la naşterea  Dacului Nicolae Densușianu!

Născut la 18 aprilie 1846 în satul Densuș, județul Hunedoara, a murit la cei 65 de ani ai săi, în București, fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

”Românul este și trebuie să fie optimist.” așa și-a încheiat scrisoarea către Nicolae Petra-Petrescu, datată 7 februarie 1892, în care Densușianu povestește despre întâlnirea lui cu cel care fusese Mihai Eminescu.

„Istoria poporului român din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre este numai o lungă serie de lupte uriașe războinice, ce a trebuit să le susțină cu multă vitejie și devotament poporul romăn pentru apărarea țerilor române, a naționalității, limbii, religiunii și libertăților sale.”, scurt fragment din lucrarea sa ”Domnii glorioși și Căpitanii celebri ai țerilor române”

Însă cea mai mare și mai importantă moștenire pe care Nicolae Densușianu a lăsat-o poporului numit astăzi român, este Dacia Preistorică!
Bogăția informațiilor foarte bine documentate din sumedenia de izvoare la care a avut acces de-a lungul vieții, este în continuare ignorată de mediile academice române, fiind însă pentru foarte mulți străini, o capodoperă neprețuită, o baza importantă și esențială de studiu a ceea ce a însemnat perioada preistorică a europei!
O altă importanță esențială o reprezintă cele peste 17 volume, format mare, în care Densușianu a adunat cel mai mare fond de documentare despre folclor, etnografie și lingvistică, volume ce ar trebui publicate imediat și integral!
Tot el a fost cel care a dovedit obârșia limbii române în limba pelasgă și cel care atrage atenția greșelilor din dicționarele noastre etimologice, în care, de exemplu, cuvântul cioban este socotit de origine turcă. Greșeala nu ar fi existat dacă s-ar fi citit demonstrația, fără drept de nici o replică, prin care dovedește că originea este dacică, consemnat prin scris înainte de Traian!
Densușianu demostrează tuturor, că originile noastre trec de limitele impuse mârșav de anumiți ”binevoitori”, trecând cu lejeritate de 10 000 de ani și cu mult peste granițele actuale ale României!

Avem datoria sfântă, să nu lăsăm în voia sorții acest popor minunat și mult încercat, încă de la ”Începutul Soarelui”, care acum se numește poporul Român, urmașii bravilor Daci și opulenților Pelasgi!

În memoria lui Nicolae Densușianu, cu toată considerația:
Dacul Mailo!

Lasati un comentariu