La Carei va avea loc Festivalul interjudeţean de teatru pentru elevi „Ioana Cîcu”

• publicat la: 29 aprilie 2017
La Carei va avea loc Festivalul interjudeţean de teatru pentru elevi „Ioana Cîcu”

Liceul Teoretic din Carei organizează în perioada 13-14 mai 2017 a patra ediţie a Festivalului interjudeţean de teatru pentru elevi „Ioana Cîcu”, în semn de omagiu pentru cea care a fost un dascăl de valoare al acestei instituţii, contribuind prin activitatea sa didactică la conturarea şi menţinerea unui mediu profesional care îmbină perfect sensibilitatea artistică şi rigoarea demersului didactic.
Prin intermediul activităţilor se urmăreşte cultivarea în rândul elevilor a dorinţei de a participa la manifestări cultural-artistice desfăşurate în şcoală şi în comunitate, educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia, dezvoltarea spiritului de echipă şi de cooperare între elevi, precum şi promovarea artei teatrale în vederea lărgirii orizontului cultural al elevilor.
Festivalul – concurs reprezintă o oportunitate oferită elevilor de a se cunoaşte şi de a se întâlni cu alte trupe de teatru similare lor, din alte oraşe. Astfel, lansăm cu această ocazie o invitaţie la un dialog sincer şi creativ, care va demonstra că arta scenică nu cunoaşte limite culturale, lingvistice, etnice sau profesionale.
Concursul se adresează trupelor alcătuite din elevi atât din ciclul gimnazial, cât şi din cel liceal.
Locul de desfăşurare va fi atât la  Teatrul Municipal Carei  cât şi la sala festivă a Liceului Teoretic din Carei.

Regulamentul Festivalului:
• Repertoriul, specia şi regia nu sunt impuse de organizatori, fapt care face posibilă prezenţa unei palete largi de activităţi teatrale. Trupele de teatru ale elevilor îşi pot alege ca repertoriu piese din dramaturgia naţională sau universală, clasică sau contemporană. Sunt acceptate şi spectacole colaj, coupe, teatru experimental, music-hall, pantomimă, animaţie etc.
• Spectacolele prezentate vor avea un conţinut moral, educativ, cu un limbaj şi comportament decent, adecvat vârstei.
• Durata unei piese/spectacol trebuie să fie între 15 şi 45 de minute . Depăşirea timpului atrage după sine penalizarea trupei (dacă depăşirea timpului este mai mare de 5 min).
• Reprezentaţiile vor fi în limba română sau maghiară, acceptându-se , de asemenea, şi spectacole în limba engleză, franceză sau germană.
• O instituţie poate fi reprezentată de către una sau mai multe trupe de teatru existente în instituţia respectivă.
• O trupă de teatru poate prezenta unul sau mai multe spectacole, fiecare spectacol prezentat beneficiind de jurizare separată.
• Organizatorii asigură din necesarul pentru spectacol doar mese, scaune, canapele, lumini şi sunet. În cazul În care reprezentaţia necesită un decor complex sau format din obiecte voluminoase, transportul şi instalarea acestuia intră în sarcina trupei.
• Între spectacole va exista o pauză de circa 10 – 15 minute, în care va fi instalat decorul necesar următoarei trupe.
• Conducătorii trupelor vor respecta îndrumările organizatorilor privind intrarea în scenă şi ieşirea din scenă.
• Organizatorii au încrederea că pe parcursul programului se va crea o atmosferă loaială, de colaborare şi respect reciproc faţă de toţi participanţii.
Spectacolele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti: actori, regizori, dramaturgi, critici literari, profesori de specialitate, inspectori şcolari.
Criterii de jurizare:
– omogenitatea trupei;
– talentul actoricesc;
– stăpânirea limbajului scenic;
– armonizarea interpretării actorilor.

Premiile concursului
Toţi participanţii (concurenţi, îndrumători) vor primi diplome de participare.
În cadrul concursului se vor acorda următoarele categorii de premii, pentru trupe: premiile I, II şi III.
Juriul va mai acorda următoarele premii:
– premiul pentru cel mai bun rol feminin,
– premiul pentru cel mai bun rol masculin,
– premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin,
– premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin.
Cu motivaţii obiective juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unele premii.
Juriul va premia prestaţia exclusivă a elevilor în spectacol şi spectacolele în ansamblul lor. Deciziile juriului sunt definitive şi nu pot fi contestate.

În urma acestui festival se aşteaptă o schimbare a modului de petrecere a timpului liber, prin creşterea dorinţei de a participa la manifestări cultural-artistice din şcoală şi comunitate, dezvoltarea spiritului de echipă, de cooperare între elevi, stimularea spiritului creativ al elevilor, creşterea numărului de elevi şi părinţi care să vizioneze spectacolele de teatru oferite de Instituţii de cultură locale, judeţene şi naţionale.

Elevii implicaţi vor disemina în rândul tinerilor experienţa pe care au dobândit-o în urma participării la acest festival, devenind exemple de bună practică.
PERSOANE DE CONTACT
Alina Iacobuţ, tel. 0727379295,mail: iacobutalina@yahoo.com
Liliana Sorian, tel. 0742128814, mail: lili.sorian@gmail.com

Pentru această manifestare Consiliul Local Carei va aloca suma de 3.000 lei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu