Preocupările unui careian în prima zi de Paşte

• publicat la: 18 aprilie 2017
Preocupările unui careian în prima zi de Paşte

Paştele, ca şi Crăciunul  este o sărbătoare deosebit de  importantă  pentru  toţi creştinii indiferent de religie.

Prima zi de Pasti  este zi de aleasã sãrbãtoare  ce semnificã primenirea trupului si a sufletului  aşa cum se primeneşte întreaga naturã odatã cu primãvara. În timp ce unii careieni au fost preocupaţi de  a aduce atmosfera de sărbătoare şi în căminul careienilor săraci alţii au fost preocupaţi de …cine a fost primul în Ardeal.

Priviţi care sunt preocupările unui careian în prima zi de Paşte.

Este şi amăgirea un mod de viaţă.  Cât de credibilă poate fi  sursa folosită de Daniel Caraba dacă se afirmă că al doilea Război Mondial a ţinut până în anul 1956?

Să te uiţi pe paginile  de socializare  cu un singur ochi şi să ignori tocmai partea cea mai documentată este un mod de a te prezenta.

Persoana menţionată nu este deloc interesată de modul în care conducerea oraşului multietnic a fost acaparată  de un grup etnic  care dirijează banul public după bunul plac. Nici de faptul că a fost nevoie de   intervenţia Buletin de Carei pentru a se reînfiinţa clase de meserii în limba română şi pentru a împiedica comasarea unor şcoli. De parcă românii ar fi cetăţeni de rangul al doilea. Nici de faptul că  infrastructura rutieră   se cârpeşte mereu  în loc să se construiască ceva durabil. Nici de faptul că Apaserv îşi permite să îmtre pe spaţiul privat cu lucrări fără acordul careienilor sau că lucrarea  de 26 de milioane de euro de anul trecut este nerecepţionată , a fost introdusă  canalizare pe străzi unde exista iar altele au rămas pe mai departe fără, că racordurile  de la conducta principală la casele oamenilor nu există dar strada a fost asfaltată….că au fost semnate recepţii la lucrări prin proiecte europene dar acestea nu sunt finalizate,etc.

E mai important  pentru Daniel Caraba factorul etnic  decât  bunăstarea careianului?  Buletin de Carei a scris mereu despre modul defectuos în care administraţia Kovacs-Keiser gestionează banul public în defavoarea majorităţii careienilor indiferent de aparatenenţă etnică şi totuşi  nu acestea sunt deranjante ci  materialele care atestă discriminarea la care sunt supuşi românii.

Pentru cei care nu ştiu, în apropiere de Carei, la Medieşul Aurit s-au descoperit peste 200 de cuptoare dacice  fapt ce atestă  existenţa unor mari aşezări dacice în această parte de ţară românească. Tot în apropiere a fost descoperit cel mai mare cimitir din arealul Daciei Mari.

http://transilvaniareporter.ro/satu-mare/cel-mai-mare-seif-cu-comori-ale-dacilor-parasit-in-ucraina/

Vestigii dacice se descoperă şi în satele din jurul Careiului doar că acestea nu ajung mereu în muzeu…

Robert Ghindele, arheolog-şef în cadrul Muzeului Judeţean  a precizat că situl  arheologic de la  Bobald atestă existenţa unor aşezăminte din perioada Daciei clasice,din aceaşi perioadă datând şi vestigiile descoperite la   Lazuri şi Acâş(la Lazuri a fost descoperit cel mai vechi obiect din aur de pe teritoriul judeţului,început de mileniu III î.Hr.  şi unde se remarcă aşezări din secolele VI-IX d.Hr. ce oferă informaţii importante despre prezenţa românească în nord-vestul României).

Acelaşi interlocutor a menţionat că in fiecare sat din jurul Careiului există urme ale existenţei dacilor liberi, daci care nu au fost sub ocupaţie romană.

Oare de ce   sit-ul dacic de la Dindeştiul Mic a fost descoperit, exploatat câteva luni şi abandonat?

La Hotoan, comuna Căuaş, s-au descoperit la nivelul anului 1982 nu mai puţin de 500 de monede dacice de argint!

Priviţi cum se   depozitau ….descoperirile în anul 2011….

http://www.buletindecarei.ro/2011/10/careiulasezare-atestata-din-perioada-dacilor.html

La 3 ani distanţă, apar noi  dezvăluiri, pe măsură ce  sunt cercetate arhivele . Potrivit acestora, Careiul, în secolul al XIV-lea și al XV-lea a fost un simplu sat cu case de locuit și în mod sigur cu o biserică.

http://scrieliber.ro/familia-karolyi-de-nagy-karolyi-urmasii-cneazului-stanislau-barsan-de-barsana/

Cei curioşi vor găsi în subsol bibliografia cercetată pentru redactarea materialului de mai sus.

Pentru bogăţiile sale , România a fost mereu în centrul atenţiei marilor cotropitori care au exploatat şi sustras cantităţi enorme de aur şi alte metale preţioase.

Sursa: NRH, Strategia Industriei Miniere 2008 – 2020, date culese de scriitorul Ilie Chelariu, Prof. Eugen Stănescu – Director adjunct al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor, Dr. ing. Ioan Călin Vedinas, Corina Vârlan (Gândul), Alexandru Mironov și Nicu Neag”>Sursa: NRH, Strategia Industriei Miniere 2008 – 2020, date culese de scriitorul Ilie Chelariu, Prof. Eugen Stănescu – Director adjunct al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor, Dr. ing. Ioan Călin Vedinas, Corina Vârlan (Gândul), Alexandru Mironov și Nicu Neag

Istoria ultimului mileniu atestă privaţiunile la care a fost supus poporul român urmaş al geto-dacilor. Populaţia majoritară a Transilvaniei, românii, au avut interdicţia de a se stabili în oraşe , de a construi biserci de piatră sau de a avea şcoli  româneşti … Au existat perioade în care   plăteai cu viaţa pentru  afirmaţii potrivit cărora limba oficială trebuia să fie limba majorităţii etnice.

http://adevaruldespredaci.ro/2017/01/in-1842-sasul-stephan-ludwig-roth-a-aratat-care-ar-fi-trebuit-sa-fie-limba-oficiala-in-ardeal-graiul-romanesc-a-platit-cu-viata/

,,De îndată ce se întâlnesc doi cetățeni de naționalități diferite și niciunul nu știe limba celuilalt, le servește ca tălmaci limba valahă. Când faci o călătorie, când te duci la iarmaroc, limba valahă o cunoaște oricine. Înainte de a face încercarea dacă cineva știe limba germană sau celălalt pe cea maghiară, conversația începe în valahă.

Cu valahul oricum nu poți altfel sta de vorbă, căci de obicei el nu folosește decât graiul lui. Este explicabil: ca să înveți limba maghiară sau germană, ai nevoie de cursuri școlare. Limba valahă o înveți singur, pe stradă, în contactul zilnic cu oamenii….spunea Stephan Ludwig Roth.

La aproape două secole distanţă, încă mai există persoane preocupate  nu de bunăstare  şi convieţuire bazată pe respect ci  de   menţinerea unei administraţii exclusiv pe criterii etnice. Adică românii au obligaţia de a plăti impozite şi taxe locale dar nu au dreptul de a beneficia de întreţinere  şi reabilitare busturi şi monumente româneşti sau de Cămin Cultural sau de apă potabilă şi drumuri  asfaltate.

,,In acest video puteti vedea,de ce traiesc oameni de etnie maghiara in Carei,, scrie Daniel Caraba.

În acest document puteţi vedea  cum sunt împiedicaţi  românii să amplaseze  statui în parcurile oraşului. Acestea pot fi amplasate doar în perimetrul statornicit deja….ca nu cumva noaptea  să se ia la bătaie statuile sau busturile.

 

Daniela Ciută

Lasati un comentariu